Erilaisia tapoja päästä maailmalle

24.09.2018

Nuorisovaihto

Lionsit ja Rotaryt ja vastaavat järjestöt voivat järjestää pohjalaisille nuorille vaihtopaikkoja eri puolilla maailmaa olevien ystävyysjärjestöjen kautta. Se tarkoittaa, nuori pääsee isäntäperheeseen, joka on myös esimerkiksi Lionsien jäsen toisessa maassa, minkä vuoksi matkaan lähteminen tuntuu turvallisemmalta. Kannattaa selvittää, millaista nuorisotoimintaa paikallisilla Lions-klubeilla on. Nuori hakee paikkaa paikallisen klubin kautta, ja klubi järjestää isäntäperheen. Ajatuksena on asua yhdessä isäntäperheen kanssa muutama viikko kesälomalla. Vaihdot voivat kestää jopa kuusi viikkoa, minkä ansiosta perheeseen ehtii tutustua hyvin.

Usein samalla paikkakunnalla on muita nuoria eri puolilta maailmaa nuorisovaihdossa yhtä aikaa, joten heidän kanssaan voi hengailla ja tutustua samalla muihin kansallisuuksiin. Vaihdossa eletään ja asutaan yhdessä perheen kanssa kuin oltaisiin osa siitä, joten on myös kunnioitettava perheen tapaa elää ja sen sääntöjä. Se tarkoittaa myös, vaihto-oppilas hyväksytään osaksi perhettä ja jos kaikki menee hyvin, edessä on elinikäinen ystävyys! Se, mitä tehdään, vaihtelee perheen mukaan, mutta usein perhe esittelee nuorelle paikkakuntaa ja sen nähtävyyksiä. Se on myös hieno mahdollisuus harjoittaa kielitaitoaan sekä nuorten että isäntäperheen kanssa!

Kielimatkat

Monet järjestöt järjestävät nuorille kielimatkoja. Ne saattavat kyllä olla aika kalliita. STS ja EF ovat kaksi suurinta kielimatkoja järjestävää järjestöä. Kielimatkoja järjestetään eri muodoissa, kuten kielikursseina ja ryhmämatkoina nuorille. Niiden pituudet voivat vaihdella suuresti.

Myös Suomen rajojen sisäpuolella on mahdollista matkustaa kielimatkoille. Voi esimerkiksi lähteä ruotsinkieliselle alueelle, ja asua suomenkielisenä ruotsinkielisessä perheessä, jossa on samanikäisiä lapsia. Tänä aikana puhutaan vain ruotsia. Sen jälkeen ruotsinkieliset lapset voivat tulla vierailulle omaan perheeseen ja silloin puhutaan vain suomea. Se on siis hieno tapa oppia lisää ruotsia. Ennen vanhaan järjestettiin tällaista vaihtoa perheiden yhteyksien kautta. Nykyisin pitäisi olla järjestöjä, jotka järjestävät vastaavanlaista toimintaa.

Au pair

Yksi tapa nähdä maailmaa ja tutustua toiseen kulttuuriin sisältä päin on lähteä au pairiksi ulkomaille. Au pairin tehtäviin kuuluu hoitaa perheen lapsia ja kotia asuntoa, ruokaa, kielikurssia ja pientä taskurahaa vastaan. Usein au pair asuu perheen kotona. Esimerkiksi Allianssi-järjestön (http://www.nuorisovaihto.fi/etusivu/) kautta voi löytää perheen, jossa voi työskennellä. Työ au pairina voi olla hyvin antoisaa, joissakin perheissä au pairia pidetään perheenjäsenenä ja toisissa on kyse enemmän työsuhteesta, joten perheeseen on sopeuduttava odotusten mukaisesti.

Au pairin päivä voi muodostua aamiaisen valmistamisesta ja perheen lasten viemisestä kouluun, palaamisesta kotiin silittämään lasten vaatteita, kielikurssilla käymisestä, vapaa-ajasta, lasten hakemisesta koulusta, välipalan tekemisestä, läksyjen lukemisessa auttamisesta, illallisen valmistamisesta ja vapaaillasta. Tehtävät voivat vaihdella sen mukaan minkä ikäisiä lapset ovat ja siitä, missä maassa ollaan.

Kannattaa opiskella etukäteen sen maan kieltä, johon lähtee, ja alkaa nopeasti käyttää sitä, kun on paikan päällä. On hyvä perehtyä maan kulttuuriin etukäteen ja olla varautunut mahdollisiin eroihin. On myös hyvä käydä jonkinlainen lastenvahtikurssi ennen lähtöä, ettei ole täysin valmistautumaton lasten hoitamiseen. Lapsiin tutustuminen voi olla aluksi hankalaa ja varsinkin jos he puhuvat kieltä, jota ei täysin hallitse.

Vapaaehtoistyö

Vapaaehtoisuus tarkoittaa, että tekee työtä hyvän asian eteen usein vain asuntoa ja ruokaa vastaan. Eri vapaaehtoisjärjestöt järjestävät usein paikkoja vapaaehtoisille.

On myös olemassa monia vapaaehtoisohjelmia, joista kannattaa ottaa selvää googlaamalla. Muista kuitenkin, että monet vapaaehtoisohjelmat vaativat, että on maksettava itse matka ja majoitus. Nuorille on kuitenkin ohjelmia, jotka eivät maksa mitään. Eurooppalainen Vapaaehtoispalvelu EVS (European Voluntary Service) toimii lähinnä Euroopassa. EVS on tarkoitettu 18–30-vuotiaille nuorille. Ohjelmissa tehdään työtä paikallisen yhteisön hyväksi. Ohjelmat toimivat pääasiassa Euroopan maissa, mutta myös esimerkiksi Venäjällä, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. EVS ei peri mitään sisäänpääsymaksua, vaan maksaa sen sijaan korvauksen perehdyttämisestä, kattaa 90 prosenttia matkakustannuksista työskentelypaikkakunnalle, vakuutuksen ja ylläpidon, johon sisältyy asuminen, ruoka ja paikallisliikenne kohdemaassa. Lisäksi vapaaehtoiset saavat pientä taskurahaa. Vapaaehtoiset asuvat perheissä tai omissa asunnoissa.

maailmalle.net -sivustolta voi lukea lisää erilaisista vapaaehtoisohjelmista Suomessa.

Harjoittelu

Kun on vähän vanhempi ja ehtinyt opiskella vähän aikaa, voi lähteä harjoitteluun ulkomaille. Koulut ilmoittelevat harjoittelupaikoista ja myös harjoittelustipendeistä, joita voi hakea. Harjoittelu on hyvä tapa saada parempi käsitys työelämästä ja käytännön kokemusta alalta, josta on kiinnostunut.

Svenska Kulturfonden julistaa harjoittelupaikat haettavaksi pari kertaa vuodessa, ja harjoittelupaikkoja voi lötää myös Cimon sivuilta.

Interrail

Interrail on hyvä tapa matkustaa, jos haluaa nähdä monia maita ja Euroopan suurkaupunkeja suhteellisen lyhyessä ajassa! Jos on oikein nopea ja tehokas, ehtii saada pikaisen välähdyksen useimmista maista ehkä saadakseen selville, mihin maahan haluaa tulla joskus uudelleen. Matka tehdään siis junalla ja interrail-liput käyvät useimmissa junissa. Monet matkustavat isojen rinkkojen kanssa ja asuvat asuntoloissa, jos ovat useamman päivän samassa paikassa. Muuten on mahdollista varata lippu yöjunaan ja nukkua yö junan makuuvaunussa. Jotkut harrastavat myös sohvasurffausta interrailin aikana, eli käyttävät couchsurfing.org -järjestelmää, mikä tarkoittaa, että rekisteröityy sivuston käyttäjäksi ja lainaa omaa sohvaansa muille ja lainaa itse muiden sohvia. Se on hyvä tapa tutustua nuoriin ympäri Eurooppaa ja samalla saada yhteys paikallisiin joka paikassa, missä käy. Niin oppii paljon enemmän jokaisesta kohteesta ja voi parhaassa tapauksessa tutustua mukaviin ihmisiin, jotka ehkä tulevat vastavierailulle Suomeen myöhemmin!

Liput: Hinnat ovat edullisemmat alle 25-vuotiaille nuorille, ja lähes kaksinkertaistuvat sitä vanhemmille. Internetsivu, jossa on tietoa interrail-lipuista ja säännöistä, löytyy osoitteesta www.interrail.eu

Interrail-yhteistyössä ovat mukana Itävalta, Belgia, Bosnia-Herzegovina, Bulgaria, Kroatia, Tšekin tasavalta, Tanska, Suomi, Ranska, Saksa, Iso-Britannia, Kreikka, Unkari, Irlanti, Italia, Luxemburg, Makedonia, Montenegro, Alankomaat, Norja, Puola, Portugali, Romania, Serbia, Slovakia, Slovenia, Espanja, Ruotsi, Sveitsi ja Turkki. On mahdollista ostaa myös lippu, joka kelpaa vain yhdessä maassa, ja silloin hinta on edullisempi. Jos ostaa Global pass -kortin, voi matkustaa myös maissa, jotka eivät kuulu interrail-yhteistyöhön.

Lomailu

Tavallinen lomareissukaan ei mene hukkaan! Jos on mahdollista matkustaa oman perheen kanssa sitä parempi. Käytä hyväksi kaikki mahdollisuudet harjoittaa kielitaitoa ja yritä myös vähän ymmärtää paikallista yhteiskuntaa, kun kerran olet paikalla. Couchsurfing.org on tapa oppia tuntemaan paikallisia lomamatkan aikana. Tälle sivustolle postataan usein erilaisista tapahtumista, joita kyseisessä kaupungissa on ja joissa paikalliset ja läpikulkumatkalla tai lomalla olevat ihmiset kohtaavat. Perehdy maahan tai kaupunkiin etukäteen, niin opit enemmän.

Oppilasvaihto

Koulun kautta on mahdollista lähteä opiskeluvaihtoon puoleksi vuodeksi tai jopa koko vuodeksi. Pitää ottaa selvää, millaisia ohjelmia ja yhteyksiä omalla koululla on. Ammattiopistojen ja lukioiden kautta voi joskus lähteä vaihto-oppilaaksi koko lukuvuodeksi. Voi kuitenkin olla niin, että vaihto-opiskelua ei hyväksytä suoritetuiksi opinnoiksi omassa koulussa, joten voi joutua lukemaan sen, mitä on jäänyt väliin. Comenius-ohjelma on näitä nuoria varten ja sen kautta voi lähteä toiseen EU-maahan tai Norjaan, Islantiin, Lichtensteiniin, Turkkiin tai Sveitsiin käymään koulua.

Youth in Action

Youth in Action on EU:n nuorisotoimintaohjelma. Ohjelman kautta nuori tai nuoriso-ohjaaja voi osallistua erilaisiin nuorisovaihtoihin, seminaareihin ja valmennuskursseille. Vapaaehtoisohjelma EVS on myös osa Youth in Action -ohjelmaa. Ohjelman tavoitteena on muun muassa se, että nuoret alkavat tuntea itsensä enemmän eurooppalaisiksi, että he oppivat tutustumaan, ymmärtämään ja tekemään yhteistyötä muista maista kotoisin olevien nuorten kanssa ja että solidaarisuus kasvaisi Euroopassa. Nuoret voivat myös hakea ja kehittää omia vaihtoja ja seminaareja nuorisojärjestöjen kautta, sekä osallistua vaihtoon ympäri Eurooppaa ja myös muualla maailmassa.

Lue lisää Youth in Actionista tästä.

Leirit

Myös esimerkiksi partion ja 4H:n kautta on mahdollista osallistua suurille leireille, joille tulee osallistujia kaikista Pohjoismaista.

Vaihto-opiskelu

Ammattikorkeakouluilla ja yliopistoilla on myös pitempiä vaihto-ohjelmia sekä Euroopan maiden että Euroopan ulkopuolella sijaitsevien maiden kanssa. Tavallisimmin kuulee sellaisista vaihto-ohjelmista kuin Erasmus ja Comenius.

Työnteko

EU:n alueella on suhteellisen helppo lähteä töihin toiseen maahan unionin sisällä. Kannattaa lähteä omasta kielitaidostaan ja valita maa, jonka kieltä osaa ainakin kutakuinkin hyvin. Työskentelyyn toisessa EU/EES-maassa ei tarvita työlupaa. Vaikeinta on löytää hyvä työpaikka. Työvoimatoimiston sivujen kautta voi joskus löytää työpaikkailmoituksia (mol.fi). Eures on Euroopan komission internetportaali, jossa on avoimia työpaikkoja Euroopassa.

Internetistä voi myös löytää tietoa, jos etsii tyypillisempää kesätyötä, kuten työskentelyä viinitilalla Italiassa, Disneylandissä Pariisissa, kalatehtaalla Norjassa jne. Joskus voi etsiä työtä paikan päällä, mutta ei ole tietenkään minkäänlaisia takeita, että työtä löytyy.

Jos haluaa töihin EU- ja EES-maiden ulkopuolelle, tarvitsee luvan, joka oikeuttaa työntekoon, työluvan. Tavallisella turistiviisumilla ei saa ottaa vastaan palkkatyötä.

Kannattaa aina pyytää apua Työvoimatoimistosta eri maiden sääntöjä ja toimintatapoja koskevissa asioissa. Jos etsii kesätöitä ulkomailta, kannattaa olla asialla ajoissa, mielellään jo ennen joulua.

Kouluretket

Useimmilla lukioilla on erilaisia projektimatkoja, joihin voi tarttua. Koulussa voi tiedustella, millaisia projekteja on ja tarttua kiinnostaviin. Voi tehdä myös töitä kerätäkseen taskurahaa matkaa varten.

Nordjobb

Nordjobb pähkinänkuoressa

• tarjoaa kesätöitä toisessa Pohjoismaassa
• välittää asunnon
• tarjoaa jännittävää ja mielenkiintoista vapaa-ajanohjelmaa
• vaatimuksena on pohjoismaiden kansalaisuus, 18–28 vuoden ikä ja ruotsin, norjan tai tanskan kielen taito

Kesätyö odottaa sinua Pohjolassa!

Nordjobb on mahdollisuus kesätyöhön toisessa Pohjoismaassa tai pohjoismaisella itsehallintoalueella: Tanska, Suomi, Färsaaret, Grönlanti, Islanti, Norja, Ruotsi tai Ahvenanmaa. Työtä ei välitetä kotimaasta – poikkeuksena on, että suomalaiset voivat työskennellä Ahvenanmaalla ja päinvastoin. Työstä maksetaan aina sopimuksen mukainen palkka ja verot maksetaan siihen maahan, jossa työ tehdään.

Nordjobb on vaihto-ohjelma pohjoismaalaisille 18–28-vuotiaille (on täytettävä 18 vuotta 1.7. mennessä), jotka osaavat vähintään yhtä pohjoismaista kieltä (ruotsi, norja tai tanska) tyydyttävästi. Nordjobb ei vaadi aikaisempaa työkokemusta tai ammattikoulutusta.

Nordjobb välittää asuntoja nordjobbareille, mutta vuokra maksetaan itse. Asunnot ovat usein opiskelija-asuntoja tai asuntoloita, joiden vuokra on edullinen. Jokaisella Nordjobb-paikkakunnalla on vapaa-ajanohjaaja, joka näyttää tien asuntoon ja töihin sekä auttaa muissa käytännön asioissa.

Töiden jälkeen saat valtavasti elämyksiä – tunturivaelluksia tai kuumia lähteitä? Nordjobb on paljon enemmän kuin vain kesätyö – saa osallistua myös jännittävään ja opettavaiseen vapaa-ajanohjelmaan. Samalla paikkakunnalla työskentelee useita nordjobbareita eri maista, joten on mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin ja heidän kulttuureihinsa. Iltaisin voi olla ohjelmassa jalkapalloa, tunturivaellusta tai savusaunaa yhdessä muiden nordjobbareiden kanssa.

www.nordjobb.net

Teksti: Vik. ungdomsinformatör Lina Nybjörk






Käännös: Sommarjobbaren Hanne Manderbacka (till finska)

Back