Muita opiskelumahdollisuuksia

24.09.2018

Aikuiskoulutus

Aikuiskoulutuksen sisällössä ja järjestelyissä otetaan huomioon opiskelijan aikaisemmat tiedot, taidot ja elämäntilanne. Aikuiskoulutus voi olla perustutkintoon tähtäävää opetusta, tutkintoon sisältyviä opintoja, erillisiin tutkintoihin valmistavia opintoja, oppisopimuskoulutusta tai ammattitaitoa uudistavaa ja laajentavaa lisä- ja täydennyskoulutusta. Lisäksi aikuiskoulutus voi sisältää yhteiskunnallisia opintoja, jotka valmentavat henkilöä kansalais- ja työelämätaitoihin. Opiskelija voi joko kustantaa koulutuksen itse tai saada sen oppisopimus-, työvoima- tai henkilöstökoulutuksena. Aikuiskoulutusta järjestetään nuorison koulutusjärjestelmään kuuluvissa oppilaitoksissa, yksinomaan aikuiskoulutusta järjestävissä oppilaitoksissa, yrityksissä sekä henkilöstökoulutuksena työpaikoilla.

 

Oppisopimus

Oppisopimuskoulutuksessa opetus tapahtuu pääasiassa työpaikalla. Työssä oppimista täydennetään oppilaitoksessa tapahtuvilla teoriaopinnoilla. Oppisopimus on määräaikainen työsopimus työnantajan ja opiskelijan välillä, ja opiskelija saa työajalta palkkaa. Koulutus sopii niin nuorille kuin aikuisillekin.

Tutkinnot ja lisäkoulutus
Oppisopimuksen kautta on mahdollista suorittaa ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto tai erityisammattitutkinto. Oppisopimuksen kautta opiskelija voi myös hankkia lisäkoulutuksen, njoteniin että koulutukseen voivat osallistua esimerkiksi yrittäjät ja korkeakoulututkinnon suorittaneet.

Miten oppisopimuspaikan löytää?
Yleensä opiskelija hankkii oppisopimuspaikan ottamalla itse yhteyden työnantajaan. Paikallinen oppisopimuskeskus tai oppisopimustoimisto yhteistyössä oppilaitoksen kanssa auttaa suunnittelemaan ja aloittamaan koulutuksen.

 

Työvoimakoulutus

Työvoimakoulutus on tarkoitettu lähinnä 20 vuotta täyttäneille työnhakijoille, joilla ei ole töitä tai joita uhkaa työttömyys.

Työvoimakoulutuksen tarkoituksena on parantaa opiskelijan työnsaantimahdollisuuksia. Koulutus on sen vuoksi ensisijaisesti ammattikoulutusta, kuten perus- tai ammattitutkintoon tähtäävää koulutusta tai lisäkoulutusta.

Työvoimakoulutukseen haetaan työvoimatoimiston kautta. Koulutukseen haetaan elektronisella hakulomakkeella tai työvoimatoimistosta noudettavalla lomakkeella. Työvoimakoulutus on opiskelijalle maksutonta, ja hän voi saada opiskelun aikana koulutustukea tai työttömien työttömyysturvaa vastaavaa työmarkkinatukea.

 

Kansanopistot

Kansanopistot ovat erilaisten kannatusyhdistysten, säätiöiden ja järjestöjen ylläpitämiä oppilaitoksia, joissa tarjotaan sekä yleissivistävää että ammatillista koulutusta. Opiskelijat asuvat yleensä oppilaitoksen tiloissa opintojen aikana.

Kansanopistot voidaan jakaa sitoutumattomiin, kristillisiin ja yhteiskunnallisiin kansanopistoihin sekä erityisopistoihin.

Pitkät opintolinjat

Pitkien opintolinjojen kesto vaihtelee, mutta yleensä ne kestävät vuoden. Pitkiä opintolinjoja ovat mm. seuraavat:

  • Kansanopistojen omat linjat, joiden sisällöt opistot suunnittelevat itse. Niillä voi opiskella esimerkiksi yhteiskunnallisia aineita, viestintää, kieliä, taideaineita tai hoitoalan aineita. Opintolinjoilla on usein mahdollisuus opiskella myös yliopistollisia arvosanoja avoimina yliopisto-opintoina. Maahanmuuttajille järjestetään omia opintolinjoja.
  • Ammatillisen koulutuksen linjat, joista valtaosa on tarkoitettu vapaa-ajan toiminnan tai liikunnanohjaajiksi aikoville. Kansanopistoissa voidaan opiskella esim. lastenohjaajaksi, nuoriso-ohjaajaksi, artesaaniksi, media-assistentiksi, viittomakielen ohjaajaksi, eräoppaaksi tai koulunkäyntiavustajaksi.
  • Linjat, joilla voidaan suorittaa peruskoulun oppimäärä, 10. luokka tai lukion opintoja. Lukiolinjoilla voidaan opiskella joko yksittäisiä aineita tai suorittaa ylioppilastutkinto.

Lyhytkurssit

Kansanopistojen lyhytkursseilla voi keskittyä esimerkiksi kielten teho-opiskeluun, parantaa tietotekniikan taitoja, opiskella öljyvärimaalausta tai kalusteiden entisöintiä. Tarjolla on myös työpaikan ihmissuhteita tai eläkeläistoimintaa käsitteleviä kursseja sekä koko perheelle tarkoitettuja luontokursseja. Lyhytkurssit kestävät viikonlopusta muutamaan viikkoon.
Hakuajat ja sisäänpääsyvaatimukset vaihtelevat kansanopistoittain ja opintolinjoittain. Opiskelupaikkaa haetaan joko vapaasti muotoillulla hakemuksella, kansanopiston omalla hakulomakkeella tai yhteishaulla. Lyhytkursseille ilmoittaudutaan suoraan oppilaitokseen.

 

Teksti: Liselott Nyström, ungdomsinformatör




Lähteet: Undervisningsministeriet, Vasa Arbets- och Näringsbyrås webbsidor och broschyr "Arbetskraftsutbildningen" (TEM 6.033r 1/2009), Opintoluotsi

Back