Mitä pelit ovat ja miksi ne kiinnostavat

Mitä pelit ovat ja miksi ne kiinnostavat

Digitaalisilla peleillä tarkoitetaan tietokonepelejä, tv-pelejä, nettipelejä ja pelejä, joita pelataan mobiilikäyttöisillä laitteilla (esim. kännyköillä). Useimmat lapset ja nuoret ovat joskus pelanneet jotain digitaalista peliä ja enemmistö nuorista pelaa säännöllisesti.

Digitaalisten pelien suosion ja houkuttelevuuden syynä on se, että pelaaminen on eräänlaista viihdettä ja ajanvietettä. Jos pelaamista vertaa esimerkiksi tv:n katselemiseen, vaatii pelaaminen omaa aktiivisutta jollain tavalla, mitä taas tv:n katselu ei vaadi.Pelaaja on usein osa tarinaa ja hänelle annetaan haasteita tavoitteiden saavuttamiseksi. Tavoitteet saavutettuaan pelaaja ikään kuin palkitaan ja voi tuntea menestyneensä.

On myös olemassa toisen tyyppisiä pelejä, sellaisia joita pelataan raha-automaateilla tai netissä eli online, joita pelatessa panostetaan, hävitään tai voitetaan rahaa.

Ero käytön ja väärinkäytön välillä pelaamisen suhteen on suuri. Käyttö tarkoittaa sitä, että kuviossa on pelaamisen lisäksi mukana myös muita aktiviteetteja ja pelaamisen lopettaminen on helppoa. Pelaamisesta tulee väärinkäyttöä kun se muuttuu pakkomielteiseksi ja alkaa ohjata henkilön elämää niin että hän ei enää piittaa muusta kuin pelaamisesta.