Tupakkatuotteet

Tupakkatuotteet

Mitä tupakka tekee keholle?

Kasvot
Aikaisessa vaiheessa: Ihosta tulee harmaampi ja huonokuntoisempi. Saat enemmän mustapäitä ja finnejä ja usein myös mustat silmänaluset. Kaikki tupakan sisältämät raskasmetallit ja myrkyt lisäävät aknea ja ihotulehduksia. Pidemmällä aikavälillä: iho menettää kimmoisuuttaan ja palautumiskykyään, mikä tekee siitä roikkuvamman. Myös luonnollisen kollageenin määrä ihossa laskee. Sinusta tulee ryppyinen ennenaikaisesti – 25 vuoden tupakoinnin jälkeen naisilla on viisinkertaisesti syvemmät uurteet ihossa kuin tupakoimattomilla ikätovereillaan.

Hengitys ja suu
Aikaisessa vaiheessa: Jo yhden ainoan tupakan jälkeen suudelman saamisen mahdollisuus laskee, sillä suu maistuu pahalta röökin jälkeen (terva, nikotiini ym) – ja pahanhajuinen hengitys karkottaa mahdolliset suuteluehdokkaat ennen kuin he edes uskaltautuvat lähellesi. Pahanhajuinen hengitys vain pahenee, erityisen pahalta hengityksesi haisee aamuisin ja kun et ole syönyt/juonut muutamaan tuntiin. Tupakointia aika pian seuraava yskä EI ole mukava – eikä seksikäs. Ikenet ja kieli saavat harmahtavan ja limaisen peitteen. Hampaat kellastuvat ajan myötä, ne saavat värjäytymiä nikotiinista (valkaisevat hammastahnat eivät toimi pidemmän päälle tai sitten ne kuluttavat/syövyttävät hampaiden kiilteen). Väitetään, että yksi viidestä tyttö-/poikaystävästä haluaa erota, koska kumppani on alkanut tupakoimaan.
Pidemmällä aikavälillä: ruskea peite hampaissa ja lisääntynyt hammaskivi, hampaiden irtoaminen, ikenien kunnon heikkeneminen ja ientulehdukset, suusyöpä. Maku- ja hajuaisti ovat paljon huonompia kuin tupakoimattomalla ihmisellä.

Hiukset
Aikaisessa vaiheessa: Hiukset haisevat tupakansavulle! (jonka takia ehkä peset niitä ahkerammin, mikä kuluttaa hiuksiasi). Tupakoinnin aloittamisen jälkeen kasvavat hiukset sisältävät konsentroituja myrkkyjä, joista keho yrittää päästä eroon, nämä myrkyt tekevät hiuksistasi ohuemmat ja kiillottomat. Hyvin nopeasti huomaat hiustenlähtösi lisääntyneen, joten hiuksistasi tulee ohuemmat. Kehonkarvoitus muuttuu karheammaksi ja runsaammaksi, niin tytöillä kuin pojilla, joten tytöt voivat saada karvoitusta leukaan tai ylähuuleen ja karvoitus lisääntyy myös kainaloissa ja säärissä. Pojat saavat tupakoinnista rintakarvoja – mikä EI ole nykyään muodikasta, vaan sitä pidetään enemmänkin epäseksikkäänä. Tämä johtuu siitä, että tupakan sisältämät aineet rajoittavat naishormonien tuotantoa, joten mm. testosteronin määrä kehossa kasvaa.
Pidemmällä aikavälillä: myrkyt johtavat hiustenlähtöön, joten nuoret miehet voivat saada karkaavan hiusrajan tai kokea ennenaikaista kaljuuntumista. Hiukset harmaantuvat nopeammin.

Aivot
Aikaisessa vaiheessa: tupakointi vaikuttaa salakavalasti aivoihin – et huomaa sitä itse! Tietenkin huomaat ensin pienen päihtymyksen – ja pian vieroitusoireita. Mutta kuinka fiksut kasvuiässä olevat aivot olisivat olleet ilman tupakoinnin aloittamista, sitä ei kukaan osaa sanoa. Tupakointi kuitenkin heikentää muistia ja oppimiskykyä, sillä tupakan myrkyt estävät aivosolujen jakautumista ja lisääntymistä ja ne jopa tappavat aivosoluja.
Pidemmällä aikavälillä: sinusta tulee tyhmempi, kuin mitä olisit ollut, jos et tupakoisi. Muistisairauksien ja valtimotaudin (voi johtaa aivohalvauksiin) kasvaa ja aivoverenvuodon riski kolminkertaistuu.

Yleiskunto ja terveys, keuhkot ja nielu
Aikaisessa vaiheessa: Tupakoijat sairastelevat tupakoimattomia ihmisiä useammin, he ovat vilustuneita tai flunssaisia ja taudit kestävät heillä pidempään ja ovat pahempia. Usein yskä pitää pintansa jopa viikkoja muiden oireiden parannuttua. Jo teini-ikäiset voivat kärsiä tupakka-yskästä. Kunto heikkenee, joten jaksat huonommin ja suorituksesi ovat huonompia kuin ikätovereillasi. Koska tupakointi vaikuttaa hapensaantikykyyn, voi tupakoijilla olla vähemmän lihasmassaa kuin jos he eivät polttaisi. Astman, hengenahdistuksen ja keuhkojen ja ilmateidentulehduksien riski kasvaa.

Pidemmällä aikavälillä: tupakkayskä, keuhkolaajentuma ja muut keuhkosairaudet, ilmateiden ja ruokatorven syövän riski on kymmenkertainen. Joka toinen tupakoija sairastuu keuhkoahtaumatautiin, mikä tarkoittaa sitä, että ihminen ei voi hengittää ilman happikaasua.

Silmät ja korvat
Aikaisessa vaiheessa: tupakoivat ihmiset ovat tupakoimattomia useammin vilustuneita tai flunssaisia ja saavat useammin korvatulehduksia (myös poskiontelotulehduksia).
Pidemmällä aikavälillä: heikentynyt näkö, sarveiskalvon samentuminen, harmaakaihi ja silmän keltaisen täplän vauriot. Kuulon heikkenemisen riski lisääntyy.

Verisuonet
Aikaisessa vaiheessa: useimmat tupakoivat saavat ongelmia verenkierron kanssa. He palelevat usein käsistä, jaloista ja nenänpäästä.
Pidemmällä aikavälillä: Valtimotaudin riski kasvaa ja aivoverenvuodon ja aivotulpan riski kolminkertaistuu.

27.08.2019

Tupakoinnin lopettaminen ei ole helppoa, mutta se kannattaa aina. Lopettamisen hyödyt alkavat heti viimeisen tupakan tumppaamisen jälkeen. Jo 20 minuutin kuluessa verenpaineesi laskee ja sydämen syke ...
Lue lisää

27.08.2019

Nuuska on suussa, yleensä ala- tai ylähuulen alla, käytettävä, tupakkajauheesta tehty kostea aine. Monesti nuuskan käyttö mielletään tupakointia vaarattomammaksi mutta nikotiinipitoisuus on jopa 20-ke...
Lue lisää

27.08.2019

Att sluta snusa är en utmaning – men en utmaning som det lönar sig att ta sig an, eftersom det främjar hälsan. För det första blir prestationsförmågan bättre när man slutar. Detta beror på att blodcir...
Lue lisää