Elämä mielenterveys- tai päihdeongelmaisen lapsena

Elämä mielenterveys- tai päihdeongelmaisen lapsena

Hän ehkä vaikuttaa ihan tavalliselta teiniltä, mutta ei halua koskaan kutsua kavereita kotiinsa. (Koska hän ei halua kavereiden näkevän ”hullua” äitiään.)

Hän ehkä keksii tekosyitä, miksei voi lähteä hiihtoreissulle kavereiden kanssa. (Koska hänen isänsä on ryypännyt kolme viikkoa, ja tili on tyhjä.)

Hän vaikuttaa ehkä olevan kunnossa, mutta on vähän väsynyt tunneilla ja hänen on vaikea keskittyä. (Koska hän on valvonut puoli yötä lohduttaen hysteerisesti itkevää äitiään.)

Häntä kehutaan siitä, miten hyvin hän huolehtii pienemmistä sisaruksistaan. (Koska hän on tehnyt niin jo monta vuotta, kun vanhemmat ovat olleet humalassa, sammuneina tai kadoksissa.)

Vanhempainiltoihin tulee aina hänen äitinsä, koska isä on ”jossakin”, ei kotona juuri nyt. (Koska hän istuu vankilassa.)

Hän hankkii helposti viinaa juhliin. (Koska hänen kaappijuoppo äitinsä on kätkenyt pulloja ympäri taloa).

Tavallisen pohjalaisen koulun käytävällä on useampia tällaisia salaisuuksia kantavia lapsia ja nuoria kuin voisi uskoa. Sitä ei välttämättä näe päältä, ja he voivat olla ihan ”normaaleja”. Usein he kamppailevat kovasti vaikuttaakseen normaaleilta, ettei kukaan epäilisi, mitä tapahtuu kotona neljän seinän sisällä. He voivat olla jopa kilttejä lapsia ja suoriutua hyvin. Jopa niin, että ihmiset alkavat kuitenkin miettiä, miten asiat kotona oikein ovat, kun lapsista on tullut niin kilttejä. Pahimmassa tapauksessa liikkuu jo kylillä huhuja heidän vanhemmistaan ja että he ovat ”siitä perheestä” ja silloin lapset leimautuvat siinä missä vanhemmatkin. Ehkä he joutuvat loppuikänsä taistelemaan näiden huhujen ja taustansa vuoksi.

HUOM! Riippumatta siitä, kärsivätkö vanhemmat mielenterveysongelmista tai ovatko he päihteidenkäyttäjiä, se voi vaikuttaa perhe-elämään eri tavoin. Usein toinen vanhemmista voi kärsiä sekä mielenterveysongelmista että olla päihteidenkäyttäjä, tai yksi voi johtaa toiseen.

Tämä paketti on tarkoitettu sekä lapsille että nuorille, joiden vanhemmat ovat päihteidenkäyttäjiä tai kärsivät mielenterveysongelmista. Ja niille, jotka ehkä tuntevat tällaisen nuoren. Ja niille, joiden on tarpeen tietää tällaisista nuorista. Toisin sanoen meille kaikille. Meidän on puhuttava enemmän näistä ongelmista – muun muassa myös suitsiaksemme ennakkoluuloja, myyttejä, pelkoja ja ”paskapuheita”.

 

Tämä paketti on koottu yhteistyössä Psykosociala förbundet rf:n ja USM – Understödsföreningen för svenskspråkig missbrukarvård rf:n kanssa. Psykosociala förbundet toimii aatteellisena, yleishyödyllisenä, valtakunnallisena ruotsinkielisenä asiantuntijajärjestönä psyykkisen terveyden alalla Suomessa. USM r.f. on aatteellinen yhdistys, joka harjoittaa ruotsinkielistä päihdehuoltoa Maalahdessa. Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää ja tukea ruotsinkielistä päihdehuoltoa Suomessa.

Toivomme voivamme tämän avulla helpottaa monien nuorten elämää.
Nuorisotiedottajat Liselott, Sanna ja Jenny, sosionomiopiskelija harjoittelija Sabina sekä yhteistyökumppanit.