Ohjeet

Ohjeet

Kysy pois -palstan tarkoitus on auttaa teitä nuoria, vastaamalla kysymyksiinne tiedon kautta, neuvomalla, antamalla eri näkökulmia, kokemuksia ja lohtua.

Näin esität kysymyksen: 

Mene Lähetä kysymys -sivulle.

  1. Valitse ensin kategoria, jonka alle kysymyksesi mielestäsi kuuluu. Esimerkiksi: Jos valkovuotosi on ruskehtavaa, sopii kysymyksesi parhaiten kategoriaan Keho -> Kuukautiset, jos olet onneton rakkaudessa, kuuluu kysymyksesi kategoriaan Rakkaus ja seksi -> Ihastunut ja jos mietit missä voit opiskella luokanopettajaksi, valitset kategoriaksi Opiskelu -> Unelma-ammatti. Kysymyksesi ja vastauksemme löydät sitten valitsemasi kategorian alta.
  2. Valitse seuraavaksi kotikuntasi, eli kunta, jossa asut. Tämä tieto on tilastointia varten ja joissain tapauksissa se auttaa meitä myös vastaamaan kysymykseesi. Kotikuntasi EI kuitenkaan näy julkisesti sivuillamme ja me pidämme sen salassa! Portaalin 11 jäsenkuntaa (jotka maksavat Decibelin ylläpidosta) näkyvät valikossa ensimmäisenä. Jos valitset Muu kunta, voit esille tulevasta valikosta valita oman kotikuntasi tai kotimaasi. Vastaamme kaikkiin kysymyksiin, huolimatta siitä, mistä päin maailmaa ne on lähetetty.
  3. Valitse ikäsi. Kun tiedämme ikäsi, on meidän helpompi vastata kysmykseesi niin, että sinä ymmärrät vastauksemme ja saat siitä mahdollisimman paljon irti. Decibelin kohderyhmä on 13–25-vuotiaat nuoret. Ikäsi EI tule näkymään sivuillamme, mutta tarvitsemme tämän tiedon tilastointia varten.
  4. Kerro sukupuolesi, eli oletko tyttö tai poika. Myös tämä tieto auttaa meitä vastaamaan kysymykseesi paremmin. Jos kumpikaan vaihtoehdoista ei mielestäsi päde juuri sinuun, valitse jompikumpi ja selvennä asiaa ja käsitystäsi omasta sukupuolestasi tarkemmin kysymyksessäsi. Sukupuolesi EI näy julkisesti sivuillamme!
  5. Keksi kysymyksellesi otsikko. Otsikon olisi hyvä lyhyesti kuvailla kysymyksesi sisältöä, jotta me tietäisimme heti, mitä aihetta kysymyksesi koskee. Otsikon avulla löydät kysymyksesi helposti uudelleen, kun haluat lukea saamasi vastauksen. Annamme joskus otsikottomille kysymyksille otsikon suluissa.
  6. Keksi itsellesi nimimerkki. Nimimerkki on eräänlainen lempi- tai käyttäjänimi ja voit itse päättää, minkälaisen nimen valitset. Nimimerkki voi olla esim. etu- tai lempinimesi, jokin kysymystäsi kuvaileva sana, kuten ”Huolestunut” tai vaikka jokin asia, joka kuvailee sinua. Pääasia on, että tunnistat oman nimimerkkisi, sillä voit etsiä esittämiäsi kysymyksiä käyttämällä nimimerkkiäsi hakusanana. Vältä siis käyttämästä nimimerkkeinä sellaisia sanoja, kuten ”Anonyymi” tai ”Tyttö 14v”, sillä Kysy pois -palstalla voi olla kymmeniä sen nimisiä kysymyksenesittäjiä. Vältä myös sellaisia nimimerkkejä, joista kaverisi tai muut ihmiset voivat tunnistaa sinut – älä siis käytä esimerkiksi sukunimeäsi tai jotain erikoista lempinimeäsi. Käytä mielellään samaa nimimerkkiä koko ajan, jos esität useampia kysymyksiä tai kommentoit muiden kysymyksiä ja vastauksia. Näin alamme ehkä tunnistamaan sinut ahkerana Decibelin käyttäjänä, mikä on hyvä juttu.
  7. Kirjoita kysymyksesi. Mieti seuraavia asioita:

    • Kirjoita juuri sillä tavalla, miltä sinusta tuntuu. Kysymyksesi saa olla miten pitkä tahansa – mitä yksityiskohtaisemmin kirjoitat, sitä paremmin osaamme vastata. Sinun ei tarvitse miettiä oikeinkirjoitusta, lauseenrakenteita tai muita kieliopillisia seikkoja ja voit mielellään kirjoittaa vaikka murteella tai puhekielellä, jos se tuntuu sinusta luontaiselta.
    • Ole anonyymi. Vältä nimesi tai yhteystietojesi kirjoittamista ja ylipäänsä sellaisia asioita, joista kaverisi tai muut tutut voisivat tunnistaa sinut. Myös me teemme kaikkemme pitääksemme sinut mahdollisimman anonyyminä, joten luettuamme kysymyksesi voimme poistaa siitä tiettyjä kohtia, jos ne meidän mielestämme ovat liian paljastavia.
    • Jos tilanteeseesi liittyy useampia ihmisiä, käytä heistä koodinimiä, esim. Kaveri A tai Poika X – näin meidän on helpompi pysyä kärryillä. Älä käytä kavereidesi omia nimiä, äläkä kirjoita mitään, mikä voisi loukata jotakuta muuta.
    • Jos olet lähettänyt kysymyksiä tai kommentoinut muiden kysymyksiä aiemmin, rastita kysymyskentän alla oleva ruutu. Tätä tietoa tarvitsemme lähinnä tilastointia varten, mutta voi myös olla, että alamme tunnistamaan sellaiset nuoret, jotka ovat kysyneet usein tai jostakin tietystä asiasta ja se auttaa meitä vastaamaan kysymyksiin entistä paremmin.
  8. Mikäli haluat voit kirjoittaa ruutuun "Salaista lisätietoa", jotain sellaista tietoa mikä auttaa nuorisotiedottajia saamaan paremman käsityksen sinusta ja tilanteestasi. Sisältö ei näy muille, koska sitä ei julkaista netissä. Tarkoitus ei kuitenkaan ole, että esität koko kysymyksen salaista lisätietoa -ruudussa, emmekä välttämättä voi vastata kaikkeen mitä kyseiseen ruutuun kirjoitat, koska silloin sen sisältö voisi paljastua.
  9. Klikkaa Lähetä!

Nyt kysymyksesi näkyy Kysy pois -palstalla oikean kategorian alla. Kysymys näkyy myös uusimpien kysymysten listalla. Kysymyksesi alle ilmestyy automaattinen vastaus, joka näkyy kaikissa kysymyksissä ennen kuin olemme ehtineet vastata niihin.

Vastaus:

Voit tarkistaa, oletko saanut kysymykseesi vastauksen hakemalla sen kysymyslistasta. Nopeiten onnistut, jos menet Kysymykset ja vastaukset -sivulle ja kirjoitat hakukenttään nimimerkkisi tai haet kysymystäsi valitsemastasi kategoriasta rajaamalla ajankohdan esimerkiksi viime viikoksi. Tällä tavalla kysymyksesi pitäisi näkyä tuloksissa.

Vastaamme niin nopeasti kuin pystymme, mutta viimeistään viiden työpäivän sisällä.

Yksittäisissä tapauksissa vastauksen saaminen voi kestää kauemmin ja yleensä tämä johtuu siitä, että asiantuntijamme ovat mukana vapaa-ehoisesti oman työnsä ohella ja heillä voi joskus olla niin kiire, että he eivät ehdi vastaamaan juuri sinä päivänä tai sillä viikolla. Jotkut kysymykset vaativat asiantuntijan tietotaitoa, esimerkiksi lääkärin, asianajajan, poliisin tai psykologin käsitystä asiasta, jotta vastaus olisi mahdollisimman luotettava. Löydät kaikki asiantuntijamme Decibelin asiantuntijat -sivulta. Kysymyksiin, jotka ovat suurin piirtein samanlaisia kun jo aiemmin esitetyt kysymykset ja joihin asiantuntijat ovat jo vastanneet, antavat nuorisotiedottajat yhteenvedon asiantuntijoiden aiemmista vastauksista. Paljon tietoa eri aiheista löytyy myös Decibelin Tietoa-sivuilta. Emme vastaa kysymyksiin viikonloppuisin tai pyhäpäivinä, mutta vastaamme kyllä esimerkiksi kesä- ja joululoman arkipäivinä.

Useimpiin kysymyksiin vastaa joku neljästä osa-aikaisesta nuorisotiedottajasta, yleensä pareittain. Vastaamme yhdessä, jotta pystyisimme antamaan vastaukseen mahdollisimman monipuolisen näkökulman, monia kokemuksia ja hyviä selityksiä. Kysymyksiin vastataan yleensä siinä järjestyksessä, kun ne ovat vastaanotettu, mutta kiireellisiin kysymyksiin vastaamme mahdollisiman nopeasti ja ne menevät ”jonon” edelle.

Periaatteemme on, että jokainen kysymys – ja jokainen nuori – ansaitsee henkilökohtaisen vastauksen ja siitä syystä vältämme tekstien ja aiempien vastausten kopioimista tai ulkopuolisille sivuille linkittämistä. Jos nuorisotiedottaja on käyttänyt vastauksessaan lähdettä, linkittää tai mainitsee hän sen vastauksessaan, jotta voisit saada sieltä lisää tietoa.

Kommentointi:

Voit kommentoida toisen ihmisen kysymystä tai vastausta. Voit myös esittää jatkokysymyksiä kommenttina itse esittämäsi kysymyksen ja vastauksen alle.

Vastaaminen toisten nuorten kysymyksiin on ollut suosittua Decibelillä jo pidemmän aikaa, sillä nuoret ovat tunnistaneet omat ongelmansa muiden kysymyksissä, he ovat tienneet vastauksen kysymykseen tai he ovat vain halunneet antaa lohtua, neuvoja tai jakaa kokemuksiaan. Nyt voit tehdä tämän kaiken kommentoimalla kysymystä&vastausta.

Kun kommentoit, seuraat samoja periaatteita iästä, sukupuolesta kotikunnasta ja nimimerkistä, kun kysymystä lähettäessäsi. Lue lisää Näin esität kysymyksen otsikon alta.

MUTTA! Kommenttisi ei näy suoraan sivuilla,sillä nuorisotiedottaja lukee sen läpi ennen sen julkaisemista. Toimimme näin, jotta kukaan ei voisi kirjoittaa mitään loukkaavaa, rikollista tai ilkeää toiselle nuorelle. Kun nuorisotiedottaja on lukenut ja julkaissut palautteesi, tulee se näkyviin kommentoimasi kysymyksen alle.