Apua!

Apua!

Iskikö paniikki? Tarvitsetko apua? Ei hätää, on olemassa tahoja, joille voit soittaa!

Akuutti avuntarve

Yleinen hätänumero: 112

Pohjanmaan hyvinvointialueen sosiaali- ja kriisipäivystys 06-218 9555 tai 112
Sosiaalipäivystys tarjoaa kiireellistä sosiaalipalvelua 24 h/vrk. He voivat auttaa, kun on kyse perhekriiseistä, kun on tarvetta lastensuojelulle, jos joku yllättäen saa puutteellista perushoitoa, jos jollakin on selviytymisvaikeuksia tai kun kriisiavulle on tarvetta. Kuka tahansa, joka huomaa lapsen tai nuoren tarvitsevan apua, voi tehdä lastensuojeluilmoituksen.

Mielenterveyden haasteet

Valtakunnallinen kriisipuhelin
Päivystää numerossa 09 2525 0111, 24h/vrk viikon jokaisena päivänä. Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti esimerkiksi silloin, kun elämäsi on juuri muuttunut ja sinulla on paha olla, olet kokenut järkyttävän tapahtuman, koet ettet jaksa yksin, sinulla on itsetuhoisia ajatuksia tai olet huolissasi läheisestäsi.

Nuorten mielenterveystalo
Mielenterveystalo-sivustolle on kerätty nettipohjaisia palveluja, jotka edistävät henkistä hyvinvointia. Palvelun avulla voit saada tietoa ja työkaluja, jotka auttavat huolehtimaan henkisestä terveydestäsi. Nuorille suunnatut palvelut tarjoavat tietoa henkisistä haasteista ja mielenterveyspalveluista sekä keinoja oma-apuun.

Nuorten kriisipiste
Tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista kriisityöntekijän kanssa käytävää keskusteluapua 12-29 -vuotiaille nuorille ja aikuisille sekä heidän perheilleen erilaisissa elämän kriisi- ja pulmatilanteissa. Nuorten Kriisipisteelle voit soittaa asuinpaikkakunnasta riippumatta ja myös nimettömänä. Voit varata puhelinajan täältä.

Pohjanmaan kriisikeskus Valo
Poh­jan­maan krii­si­kes­kus Va­lo tar­joaa kes­kus­te­lu­tu­kea ar­jen krii­si­ti­lan­teis­sa se­kä vai­keas­ta elä­män­ti­lan­teesta sel­viy­ty­mi­seen. Kun tar­vit­set apua tai kuun­te­li­jaa, ota yh­teyt­tä.
Tapaamiset Valon tiloissa,  puhelimitse tai videovälitteisesti (Teams tms.). Ajanvaraus tapaamisiin: ma-to klo 9-14 puh 044 979 2439 tai info@pohjanmaankriisikeskus.fi.

Mannerheimin lastensuojeluliitto puhelinpäivystys ja chat-palvelu
Puhelinpäivystys lapsille ja nuorille numerossa 116 111 on avoinna päivittäin vuoden jokaisena päivänä.
Puhelin päivystää ma-pe klo 14-20, la-su klo 17-20. (Jouluna, uutenavuotena, vappuna ja juhannuksena 17-20)
Saat pysyä nimettömänä ja puhelut käydään aina luottamuksellisesti.
Voit myös keskustella myös chatissä, joka on auki jokaisena päivänä klo. 17-20. Chatin löydät täältä.
MLL tarjoaa myös mahdollisuuden kirjoittaa aikuiselle kirje. Saat vastauksen kahden viikon sisällä kirjeen lähetyspäivästä. Kirjeen pääset kirjoittamaan täällä.

Vaasan keskussairaalan Psykiatrian poliklinikka
Vaasan keskussairaalalla on päivystävä sairaanhoitaja, joka vastaa yli 18-vuotiaiden puheluihin ympäri vuorokauden. Asia voi koskea soittajaa itseään tai hänen lähimmäistään. Puhelinnumero: 06 213 2272

Nuorisoasema Klaara
Nuorisoasema Klaaraa tarjoaa perustason palveluja 13-24-vuotiaille elämänhallinnan tukemiseen ja mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusongelmien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.  Klaarassa saa neuvontaa, ohjausta ja kahdenkeskisiä tukikeskusteluja luottamuksellisesti ja maksuttomasti. Klaara sijaitsee Vaasassa.
Voit varata ajan puhelimitse arkisin klo 9-11 numerosta 040 7276888 tai poiketa toimipisteellä ilman ajanvarausta arkisin kello 9-11.

Psykososiaalinen keskus, eteläinen alue
Jos asut Kaskisissa, Korsnäsissä, Kristiinankaupungissa, Maalahdessa tai Närpiössä voit kääntyä psykososiaalisen keskuksen puoleen psykososiaalisissa haasteissa. Tällaisia haasteita voivat olla esimerkiksi väsymyksen ja alakuloisuuden tunteet tai se, että et tunne voivasi toimia kuten aiemmin. Ihmissuhdevaikeudet ovat myös tavallinen syy avun hakemiseen. Kaikki psykososiaaliset palvelut ovat maksuttomia asiakkaalle.
Psykososiaalinen keskus, eteläinen alue, puh: 06 224 1831 (ma-pe klo 8-15). 

Lasten- ja nuorten vastaanotto, Pietarsaari
Lasten ja nuorten vastaanotolta toimintaan kuuluu muun muassa kehityksen ja tunne-elämän haasteiden selvittäminen ja hoito.
Kansliaan voi soittaa ma - pe klo 8-15, puhelinnumero on 06 786 2151
Hoitohenkilöstö ottaa vastaan puheluita ottaakseen vastaan uusia asiakkaita, antaakseen neuvontaa tai tarpeen mukaan ohjatakseen sinut eteenpäin ma-pe klo 12-14, puhelinnumero on 050 354 8077
Käynnit ovat maksuttomia. Lähetettä ei tarvita. 

Nuorisoasema Fiilis
Nuorisoasema Fiilis tarjoaa keskusteluapua ja neuvontaa 12–29-vuotiaille nuorille. Palvelut ovat luottamuksellisia, vapaaehtoisia ja asiakkaille maksuttomia. Lähetettä palveluun ei tarvita. Palveluun voit tulla esimerkiksi seuraavissa tilanteissa: haluat jutella jonkun kanssa joka kuuntelee, olet stressaantunut tai ahdistunut, olet uupunut tai yksinäinen, tarvitset apua koulun tuomiin haasteisiin tai haluat käydä läpi parisuhdettasi. Fiilis sijaitsee Pietarsaaressa.
Voit soittaa tai lähettää viestin numeroon 040 805 1216 ja sopia tapaamisesta.

Poikien Puhelin (Väestöliitto)
Kaikille itsensä pojaksi tai nuoreksi mieheksi määritteleville alle 20-vuotiaille tarkoitettu Poikien Puhelin on auttava puhelin- ja verkkopalvelu. Voit ottaa yhteyttä anonyymisti ja maksuttomasti. Puheluun vastaa koulutettu mieshenkilö.
Poikien Puhelin päivystää numerossa 0800 94884 ma-pe klo 13-18.
Voit myös chattailla ma-to 13-18 sekä pe 13-15. Chatin löydät täältä.

Sekasin-chat
Sekasin-chat päivystää ma-pe klo 9-24 ja viikonloppuisin klo 15-24. Chat on suunnattu 12-29 -vuotiaille. Chatissä voit kirjoittaa anonyymisti sinua askarruttavista aiheista.

Seurakunnan palvelut

Kirkon palveleva puhelin
Puhelinpalvelun numero on 0400 22 11 80
Palvelu on avoinna joka ilta klo 18–24Operaattori veloittaa puhelusta liittymäsopimuksesi mukaisen hinnan (pvm/mpm).
Jos puhelimessa olisi ruuhkaa, tavoitat nettikirjeellä päivystäjän aina. Myös pidempää keskustelua voi käydä kirjeenvaihtona. Voit kirjoittaa milloin vain, saat vastauksen muutavan päivän kuluessa. 

Kirkon chat -palvelu
Kirkon chat -palvelu (keskustelu) on avoinna ma-pe klo 16-20. Chatissa voit keskustella anonyymisti ja yksityisesti. Keskustelut ovat kahdenkeskisiä. Yhteydenottaja näkyy päivystäjälle nimettomänä. Keskusteluikkuna on avoinna sivulla silloin, kun päivystäjä on vapaana. Chatin löydät täältä.

Rikosasiat ja turvakodit

Poliisi soita 112 (tsekkaa myös reportaasimme Decibel vierailee Poliisilaitoksella)

Rikosuhripäivystys
Oletko sinä tai läheisesi joutunut rikoksen tai rikosyrityksen kohteeksi tai oletko joutunut rikoksen todistajaksi? Oletko epävarma miten toimia? Soita rikosuhripäivystykseen niin saat henkilökohtaista tukea. Palvelu on maksuton. Lisätietoa löydät täältä.
Rikosuhripäivystys Vaasa puh.nr: 0400 175 269
Auttava puhelin: 116 006 ma-pe klo 9-20. Täältä saat tukea ja neuvoja.
Juristin puhelinneuvonta: 0800 161 177 ma-to klo 17-19. Saat vastauksen juridisiin kysymyksiin ja neuvoja laillisista oikeuksistasi.
Voit myös ottaa yhteyttä RIKUchatin kautta, joka palvelee arkisin 9–15 ja lisäksi maanantaisin 17–19. Chatin löydät sivun oikeasta alareunasta täältä.

Naisten linja puhelinpäivystys
Valtakunnallinen, maksuton neuvonta- ja tukipuhelin väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille (itsemäärittelyä kunnioittaen) sekä heidän läheisilleen. Puhelut ovat luottamuksellisia ja voit soittaa nimettömästi. Puheluusi vastaa koulutettu vapaaehtoinen nainen.
Palvelun puhelinnumero on 0800 02400. Päivystys suomeksi ma-pe 16-20 (englanniksi pe 16-20). Puhelut ovat luottamuksellisia ja voit soittaa nimettömänä. Naisten linjan chat on auki tiistaisin ja torstaisin klo. 16-20, chatin löydät täältä.

Turv@verkko-palvelut
Turv@verkko-palvelut auttavat silloin, kun kun digitaalinen väkivalta, kuten verkkohäirintä, kuvien levittämisellä uhkaaminen, viesteillä vainoaminen tai muu teknologiaan liittyvä tilanne mietityttää. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja maksuttomia. Palvelussa vastaa digitaalisen väkivallan asiantuntija. 
Turv@verkko-puhelin päivystää joka tiistai klo 12-15 numerossa 0800 0240 ja chatissä joka keskiviikko klo 12-15. Chatin löydät täältä.

Vaasan ensi- ja turvakoti​​ ry
Ensi- ja turvakoti on tarkoitettu perhe- ja lähisuhdeväkivallan uhreille, näkijöille ja uhkaa kokeville henkilöille sekä vanhemmuudessa tukea Turvakoti on auki vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä. 
Ensi- ja turvakoti puhelinpäivystys: 06 312 9666, 24h/vrk. Osoite: Varastokatu 12, 65100 Vaasa

Vaasan ensi- ja turvakotiyhdistys järjestää lisäksi avopalveluita Avokissa. Avokissa tuetaan ihmisiä elämän eri kriiseissä, erityisesti perhe- ja lähisuhdeväkivaltatilanteissa sekä muissa vaikeissa elämäntilanteissa. Tarjolla on myös erilaisia vertaistukiryhmiä ja vapaaehtoistoimintaa.

Nettiturvakoti.net
Nettiturvakoti auttaa väkivallan kaikkia osapuolia, ja täällä voit keskustella joko ammattiauttajan tai samaa kokeneiden kanssa. Erityisesti lapsia ja nuoria kannustamme tutustumaan yllä olevaan virtuaaliturvakotiin, jonka eri kohteita klikkailemalla saat tietoa perheväkivallasta ja avun muodoista. Uskalla puhua. Uskalla hakea apua.
Chat-päivystyksessä voit keskustella nimettömänä ja luottamuksellisesti. Keskustelut ovat kahdenkeskisiä ja päivystäjillä on ehdoton vaitiolovelvollisuus. Chat löytyy nettisivuston oikeasta alareunasta.

Seri-tukikeskus
Vaasan keskussairaalan Seri tukikeskus tarjoaa apua ja tukea seksuaaliväkivallan uhreille. 
Puhelin 040-5894752, ympäri vuorokauden, myös tekstiviestit.

FRIDA - Väkivallasta vapaaksi
FRIDA tarjoaa tukea ja apua lähisuhdeväkivallan tai seksuaalisen hyväksikäytön uhreille. Yhteyttä voi ottaa suoraan väkivaltatapauksissa, kun väkivalta on jatkunut pitemmän aikaa tai kun väkivalta on jo loppunut, mutta tarvitset apua kokemusten käsittelyssä.
Apua saat soittamalla numeroon 050-596 0980, ma-pe klo 8-14.

Nollalinja
Nollalinja lähisuhdeväkivallalle ja naisiin kohdistuvalle väkivalalle. Saadaksesi apua soita maksutta numeroon 080 005 005, mihin kellonaikaan tahansa, vuoden jokaisena päivänä. 

Riippuvuus ja väärinkäyttö

Irti huumeista ry
Valtakunnallinen palveleva puhelin 0800 980 66 antaa apua, tietoa ja tukea huumeista johtuviin kriiseihin ma-to klo 9-15 ja klo 18-21 sekä pe klo 9-15. Puhelimeen vastaavat ovat koulutettu kohtaamaan ja käsittelemään mm. huumeiden käytön aiheuttamiä kriisejä. Puhelut käsitellään luottamuksellisesti.

Päihdelinkki.fi
Palvelu on tarkoitettu päihteiden käyttäjille ja heidän läheisilleen, sekä kaikille päihdetiedosta kiinnostuneille. 
Testit ja laskurit sisältää itsearviointitestejä ja laskureita liittyen alkoholiin, tupakkaan, huumeisiin, internetin käyttöön, rahapelaamiseen ja seksiriippuvuuteen.
Neuvonta. Mahdollisuus kysyä nimettömästi ja maksutta päihteistä ja riippuvuuksista sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilta. Kysymykseesi saat henkilökohtaisen vastauksen. Lisäksi usein kysyttyjä kysymyksiä päihteiden käytön riskeistä ja päihteisiin liittyvistä elämäntilanteista.

Peluuri - päivystävä puhelin peliriippuvaisille
Ilmaista puhelinneuvontaa arkisin klo 12-18 numerossa 0800 100 101. Puheluihin vastaa rahapeliongelman tunteva ammattitaitoinen henkilö. Keskustelu on luottamuksellista: työntekijöillä on vaitiolovelvollisuus kaikista käsitellyistä asioista.
Chat: ma, ke & pe klo 12-15. Chat löytyy nettisivuston oikeasta alareunasta.

Syömishäiriöt

Syömishäiriökeskus
Syömishäiriökeskus sijaitsee Helsingissä ja käsittää sekä terapiayksikön että osastohoidon. Hoitoon pääsemiseksi ei tarvitse lähetettä eikä diagnoosia, vaan voit varata ajan saman tien. Syömishäiriökeskus tarjoaa monipuolisia palveluita omaan tai läheisensä syömiseen liittyvistä ongelmista huolestuneille.
Palveleva puhelin: 040 411 5481. Jos puhelimeen ei päästä vastaamaan ja toivot takaisinsoittoa, jätä vastaajaan nimesi ja puhelinnumerosi. Takaisinsoitto viestin jättäneille tulee mahdollisimman pian, mutta viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Fredrika-klinikka, Pietarsaari
Fredrikaklinikalla hoidetaan sekä psyykkisiä että fyysisiä syömishäiriöön liittyviä oireita ja ongelmia. Fredrika-klinikkaan voi ottaa yhteyttä jos on huolissaan omasta tai läheisen syömiseen liittyviin ongelmiin.
Ota yhteyttä: 046-923 5382 (poliklinikka, maanantai-perjantai) tai 050-436 7468 (poliklinikka, maanantai-torstai).
Tsekkaa reportaasimme Decibel Fredrikaklinikalla

Tukea omaisille

Surunauha ry
Surunauha ry on vuonna 1997 perustettu järjestö, jonka tavoitteena on tukea itsemurhan tehneiden läheisten selviytymistä ja lisätä avoimuutta itsemurhasta puhuttaessa. Soita numeroon 044 751 9916 arkisin klo 9-15 tai jätä vertaistukipyyntö. Surunauhan koulutetun vertaistukihenkilön kanssa voi jutella puhelimessa tai (paikkakunnasta ja sen tukihenkilötilanteesta riippuen) halutessaan tavata vaikka yhteisen kävelylenkin merkeissä tai rauhallisessa kahvilassa. Surunauhan palvelut ovat maksuttomia.

FinFami Pohjanmaa ry
Suomessa noin joka neljäs lapsi ja nuori elää perheessä jossa on mielenterveys – ja/tai päihdeongelmia. Vanhemman mielenterveys ja/tai päihdeongelma vaikuttaa koko perheeseen. Jos olet huolissasi vanhemman tai muun läheisen mielenterveydestä ja/tai päihteidenkäytöstä, FinFami Pohjanmaa tarjoaa sinulle tietoa ja tukea omaan jaksamiseen.
Voit varata puhelinajan verkossa tai soittaa omaisten tuki- ja neuvontanumeroon 044-0334 280 tai 044-7634 100 ma–pe klo 9–16

Lasinen lapsuus
Lasiselta lapsuudelta voit saada tukea, jos koet haittoja vanhemman alkoholinkäytöstä. Voit varata ajan yksilöchattiin, osallistua nuorten nettivertaistukiryhmiin tai pyytää neuvoa neuvontapalvelun kautta.

Tukea opintoihin ja elämänhallintaan

Oletko väsynyt kouluhommiin? Jäitkö ilman opiskelupaikkaa? Etkö tiedä mikä sinusta tulee isona? Oletko työtön? Haluaisitko löytää uuden harrastuksen? Onko sinulla taloudellisia haasteita?
Etsivä nuorisotyö auttaa 15-29-vuotiaita nuoria, jotka kaipaavat tukea tulevaisuuden suunnittelussa tai arjen asioiden hoitamisessa. Palvelu on maksutonta, luottamuksellista ja vapaaehtoista.
Ota yhteyttä oman kotipaikkakuntasi etsivään!

Vaasa: Vaasan etsivä nuorisotyö, ota yhteyttä puhelimitse 040 480 2895 arkisin 8-16 tai sähköpostitse etsivatyo@vaasa.fi 

Mustasaari: Mustasaaren etsivä nuorisotyö - Linda Staffans 044 727 1502 tai Sofia Sandvik 050 465 0591. Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@mustasaari.fi 

Vöyri ja Maalahti: Resurscentret Föregångarna - Kaj Sjöberg 050 359 3533 tai Fanny Kainulainen 050 435 0124. Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@folkhalsan.fi

Pietarsaari, Kruunupyy, Luoto, Uusikaarlepyy ja Pedersöre: Etsivä nuorisotyö After Eight - Sari Backlund 044 781 6115, sarib@aftereight.fi tai Pamela Lundberg 044 781 6513, pamela@aftereight.fi.

Närpiö, Kristiinankaupunki, Kaskinen ja Korsnäs: Etsivä nuorisotyö Jobcenter - Päivi Isuls 040 538 1700 tai Åsa Aspelin 040 511 3070. Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@krs.fi

Mikäli opiskelet, voit ottaa yhteyttä oman oppilaitoksesi opintoneuvojaan.