Apua!

Apua!

Iskikö paniikki? Tarvitsetko apua heti? Älä hätäile, on olemassa tahoja, joille voit soittaa!

Katsottua alla olevan listan läpi, voit nähdä lisää auttavia tahoja sivun vasemmassa laidassa!

Kriisipäivystykset

Yleinen hätänumero: 112
Poliisi: 100 22

Sosiaalipäivystykset

Pohjanmaan sosiaalipäivystys 06-325 2347 tai 112
Sosiaalipäivystys tarjoaa kiireellistä sosiaalipalvelua 24 h/vrk. He voivat auttaa, kun on kyse perhekriiseistä, kun on tarvetta lastensuojelulle, jos joku yllättäen saa puutteellista perushoitoa, jos jollakin on selviytymisvaikeuksia tai kun kriisiavulle on tarvetta. Kuka tahana, joka huomaa lapsen tai nuoren tarvitsevan apua, voi tehdä lastensuojeluilmoituksen.

Psyykkiset ongelmat

Nuorten mielenterveystalo
Mielenterveystalo-sivustolle on kerätty nettipohjaisia palveluja, jotka edistävät henkistä hyvinvointia. Palvelun avulla ihmiset voivat saada tietoa ja työkaluja, joiden avulla he voivat huolehtia henkisestä terveydestään. Nuorille ja aikuisille suunnatut palvelut tarjoavat tietoa henkisistä haasteista ja mielenterveyspalveluista. Sivut sisältävät myös keinoja oma-apuun.

Lue lisää osoitteesta: https://www.mielenterveystalo.fi/nuoret/Pages/default.aspx

Nuorten kriisipiste
tarjoaa maksutonta ja luottamuksellista kriisityöntekijän kanssa käytävää keskusteluapua 12-29 -vuotiaille nuorille ja aikuisille sekä heidän perheilleen. Toiminnan tavoitteena on lisätä nuorten ja heidän perheidensä hyvinvointia tarjoamalla lyhytkestoista keskusteluapua erilaisissa elämän kriisi- ja pulmatilanteissa. Nuorten Kriisipisteen palvelut ovat maksuttomia ja kriisipisteeseen voit soittaa asuinpaikkakunnasta riippumatta ja myös nimettömänä.

Puhelinajat: ti-to klo. 9-11 puh.nrsta 045 341 0583
Chat: ma-pe klo. 9-24 ja la-su klo. 15-24

Mannerheimin lastensuojeluliitto (puhelinpäivystys)
Puhelinpäivystys lapsille ja nuorille numerossa 0800 120 400 tai 116 111 on avoinna päivittäin vuoden jokaisena päivänä.
Puhelin päivystää ma-pe klo 14-20, la-su klo 17-20. (Jouluna, uutenavuotena, vappuna ja juhannuksena 17-20)
Saat pysyä nimettömänä ja puhelut käydään aina luottamuksellisesti.

Voit myös keskustella chatillä päivystää su-ke klo. 17-20

Osoitteessa www.lastenjanuortennetti.net voit kirjoittaa kirjeen aikuiselle. MLL lupaa vastauksen kahden viikon sisällä. Puhelin- ja kirjepalvelu toimii sekä ruotsin että suomen kielillä.

Vaasan keskussairaalan Psykiatrian poliklinikan päivystys
Vaasan keskussairaalalla on päivystävä sairaanhoitaja, joka vastaa puheluihin ympäri vuorokauden. Asia voi koskea soittajaa itseään tai hänen lähimmäistä henkilöä. Puhelinnumero on: 040 516 2174

Psykososiaalinen yksikkö 

Rannikko-Pohjanmaan sosiaali- ja perusterveydenhuollon kuntayhtymä. Toimintapisteet löytävät terveyskeskuksesta Kristiinankaupungissa, Maalahtissa ja Närpiössä. Psykososiaalinen keskus sijaitsee Närpiössä ja tarjoaa psykiatrin, psykologin, sairaanhoitajien, sosiaalityöntekijöiden, puheterapeuttien ja mielenterveyshoitajien palveluita. Keskuksessa annetaan pitkäaikaisempaa terapiaa ja tehdään selvityksiä. Akuuttiaikoja psykologille tai hoitajalle on saatavissa päivittäin.

Kaikki psykososiaaliset palvelut ovat maksuttomia asiakkaalle.
Sosiaalipäivystys puh: 06 325 2347
Psykososiaalinen yksikkö, puh: 06 224 1831 (vaihde)
Lue lisää osoitteessa: http://www.kviisi.fi/fi/psykososiaalinen-yksikk%C3%B6.html

Lasten- ja nuorten vastaanotto Pietarsaaressa
Lasten ja nuorten vastaanotolta toimintaan kuuluu muun muassa käyttäytymisen ja tunne-elämän vaikeuksien selvittelyt ja terapia.
Vastaanottoon voi soittaa ma - pe klo 8-15, puhelinnumero on (06) 786 2151
Käynnit ovat maksuttomia. Lähetettä ei tarvita. Lisätietoja saat klikkaamalla tästä.

Mieli - Suomen Mielenterveysseura
Kriisipuhelimeen voi soittaa nimettömänä. Puhelimessa vastaavat kriisityöntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset 25 paikkakunnalla ympäri Suomea. Kriisipuhelimen tavoitteena on helpottaa henkistä hätää keskustelun kautta sekä ehkäistä itsemurhia. Päivystäjä auttaa soittajaa pohtimaan keinoja oman tilanteensa helpottamiseksi ja ongelmien ratkaisemiseksi.

Valtakunnallinen kriisipuhelin
päivystää numerossa 09 2525 0111
arkisin klo 9.00–07.00
viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–07.00

Poikien Puhelin (Väestöliitto)
Kaikille itsensä pojaksi tai nuoreksi mieheksi määritteleville alle 20-vuotiaille tarkoitettu Poikien Puhelin on auttava puhelin- ja verkkopalvelu.
Päivystämme numerossa 0800 94884 ma-pe klo 13-18.
Voit myös chattailla kanssamme osoitteessa www.poikienpuhelin.fi , ma-to 13-18 sekä pe 13-15.
Voit olla meihin yhteydessä nimettömästi ja maksutta.

 

Seurakunnan palvelut

Kirkon palveleva puhelin
Puhelinpalvelun numero on 0400 22 11 80
Palvelu on avoinna jokailta klo 18–01 ja pe-la klo 18–03. Operaattori veloittaa puhelusta liittymäsopimuksesi mukaisen hinnan (pvm/mpm).

Palvelevan netin kautta voit puhua/saada vastauksen 7 päivän sisällä. Chat löytyy nettisivuston oikeasta alareunasta.

Kirkon chat -palvelu
Kirkon chat -palvelu (keskustelu) on avoinna ma-pe klo 12-20. Chatissa voit keskustella anonyymisti ja yksityisesti. Keskustelut ovat kahdenkeskisiä. Yhteydenottaja näkyy päivystäjälle nimettomänä. Keskusteluikkuna on avoinna sivulla silloin, kun päivystäjä on vapaana.

Rikosasiat ja turvakodit

Rikosuhripäivystys
Oletko sinä tai läheisesi joutunut rikoksen tai rikosyrityksen kohteeksi tai oletko joutunut rikoksen todistajaksi? Oletko epävarma miten toimia? Soita rikosuhripäivystykseen niin saat henkilökohtaista tukea. Palvelu on maksuton.

Rikosuhripäivystys Vaasa puh.nr: 0400 175 269 (Maria Avcilar)
Auttava puhelin: 116 006 ma-ti klo 13-21 ja ke-pe klo 17-21. Täältä saat tukea ja neuvoja.
Juristin puhelinneuvonta: 0800 161 177 ma-to klo 17-19. Saat vastauksen juridisiin kysymyksiin ja neuvoja laillisista oikeuksistasi.

nuoret.riku.fi
RIKUn palvelut ovat sinulle, jos:
-Olet rikoksen uhri tai epäilet joutuneesi rikoksen uhriksi.
-Läheisesi on joutunut rikoksen uhriksi.
-Olet todistajana rikosasiassa.
-Kaipaat kokemukseesi liittyen neuvoa.
-Haluat keskustella rikoskokemuksesta.

RIKUchat on auki arkisin  klo. 9-15 ja lisäksi maanantai-iltaisinsin 17:00 – 19:00 

Naisten linja puhelinpäivystys
Naisten Linja on valtakunnallinen, maksuton puhelinlinja. Naisten Linja tarjoaa neuvontaa, ohjausta ja tukea väkivaltaa, uhkaa tai pelkoa kokeneille naisille ja tytöille sekä heidän läheisilleen.

Palvelun puhelinnumero on 0800 02400. Päivystys suomeksi ma-pe 16-20, la-su 12-16 (ruotsiksi ke 16-20, englanniksi pe 16-20). Puhelut ovat luottamuksellisia. Voit soittaa nimettömänä.

Chat on auki tiistaisin ja torstaisin klo. 17-19.

Vaasan ensi- ja turvakoti​​
Vaasan ensi- ja turvakotiyhdistys järjestää Vaasan seudulla ensi- ja turvakotipalveluita sekä tapaamispaikkapalveluita. Ensi- ja turvakoti on tarkoitettu perhe- ja lähisuhdeväkivallan uhreille, näkijöille ja uhkaa kokeville henkilöille sekä vanhemmuudessa tukea tarvitseville. ​Auki vuorokauden ympäri.

Ensi- ja turvakoti puhelinpäivystys: 06 312 9666
Osoite: Varastokatu 12, 65100 Vaasa

Naistenpäivystys Pietarsaari
on tarkoitettu naisille ja lapsille, jotka kokevat perheessään väkivaltaa tai sen uhka. Voit ottaa päivystykseen yhteyttä väkivaltaisessa tilanteessa tai kun väkivalta on jatkanut pitkään, etkä pysty enää hallitsemaan tilannetta.
Toimisto on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8-14. Väkivalta ei ole ainoastaan fyysistä, vaan kyse voi olla myös henkisestä, seksuaalisesta tai taloudellista väkivallasta.

Puhelinnumero: 050 596 0980, ma-pe 8-14
Osoite: Raatihuoneenkatu 17 B , 68600 Pietarsaari.

Nettiturvakoti.net
"Nettiturvakoti auttaa väkivallan kaikkia osapuolia, ja täällä voit keskustella joko ammattiauttajan tai samaa kokeneiden kanssa. Erityisesti lapsia ja nuoria kannustamme tutustumaan yllä olevaan virtuaaliturvakotiin, jonka eri kohteita klikkailemalla saat tietoa perheväkivallasta ja avun muodoista. Uskalla puhua. Uskalla hakea apua.
Nettiturvakoti turvaa perheen tilannetta myös erotilanteessa tarjoamalla keskustelutukea eron kohtaamiseen ja käsittelyyn sekä eron jälkeisen vanhemmuuden kysymyksiin ja lasta koskeviin teemoihin."

Chat-päivystyksessä voit keskustella nimettömänä ja luottamuksellisesti. Keskustelut ovat kahdenkeskisiä ja päivystäjillä on ehdoton vaitiolovelvollisuus. Chat löytyy nettisivuston oikeasta alareunasta.

Riippuvuus ja väärinkäyttö

Kenen puoleen voi kääntyä jos on väärinkäyttöngelmia.

Irti huumeista ry
Valtakunnallinen palveleva puhelin 0800 980 66 antaa apua, tietoa ja tukea huumeista johtuviin kriiseihin ma-pe klo 9-12 ja ma-to klo. 18-21. Puhelimeen vastaavat on koulutettu kohtaamaan ja käsittelemään mm. huumeiden käytön aiheuttamaa kriisiä. Puhelut käsitellään luottamuksellisesti.

Nuorten päihdehoito
Nuorten päihdepysäkki Haavi on päihdepalvelujen ja lastensuojelun palvelumuoto. Haavin toiminta on suunnattu 12−18-vuotiaille nuorille. Haavin toimintamuotoja ovat päihteiden käytön kartoitus, nuoren elämäntilanteen selvittely ja jatkohoitoon ohjaus. Haavi tarjoaa myös selviämishoitoa alle 18-vuotiaille nuorille viikonloppuisin.

Nuorten päihdepysäkki Haavi sijaitsee osoitteessa Vöyrinkatu 46 1 krs, 65100 Vaasa. Ota yhteyttä: puh. 040 680 4091 tai sähköpostitse tiina.rinne@vaasa.fi. Selviämishoito on avoinna viikonloppuöisin klo 20−08.

Päihdelinkki.fi
Palvelu on tarkoitettu päihteiden käyttäjille ja heidän läheisilleen, sekä kaikille päihdetiedosta kiinnostuneille. Palvelu on hyödyllinen myös ammattilaisille ja opiskelijoille.

Testit ja laskurit sisältää itsearviointitestejä ja laskureita liittyen alkoholiin, tupakkaan, huumeisiin, internetin käyttöön, rahapelaamiseen ja seksiriippuvuuteen.

Neuvonta. Mahdollisuus kysyä nimettömästi ja maksutta päihteistä ja riippuvuuksista sosiaali- ja terveysalan ammattilaisilta. Kysymykseesi saat henkilökohtaisen vastauksen. Lisäksi usein kysyttyjä kysymyksiä päihteiden käytön riskeistä ja päihteisiin liittyvistä elämäntilanteista.

Peluuri - päivystävä puhelin peliriippuvaisille
Ilmaista puhelinneuvontaa arkisin klo 12-18 numerossa 0800 100 101. Puheluihin vastaa rahapeliongelman tunteva ammattitaitoinen henkilöstömme. Keskustelu on luottamuksellista: työntekijöillä on vaitiolovelvollisuus kaikista käsitellyistä asioista.
Chat: ma, ke & pe klo 12-5. Chat löytyy nettisivuston oikeasta alareunasta.

Syömishäiriöt

Syömishäiriökeskus
Syömishäiriökeskus sijaitsee Helsingissä ja käsittää sekä terapiayksikön että osastohoidon. Hoitoon pääsemiseksi ei tarvitse lähetettä eikä diagnoosia vaan voit varata ajan saman tien. Syömishäiriökeskus tarjoaa monipuolisia palveluita omaan tai läheisensä syömiseen liittyvistä ongelmista huolestuneille.

Terapiayksikkö:
040 – 411 54 81 (suomiksi) tai 050 – 522 00 77 (ruotsiksi)  ma-to klo. 9-16 & pe 9-14
info@syomishairiokeskus.fi
merja.ruhala@syomishairiokeskus.fi

Lisätietoja saat klikkaamalla tästä

Fredrikaklinikka, Pietarsaari
Fredrikaklinikalla hoidetaan sekä psyykkisiä että fyysisiä syömishäiriöön liittyviä oireita ja ongelmia. 

Poliklinikka: 050-436 7468 tai 046-923 5382 syomishairiopkl[at]pietarsaari.fi
Päiväosasto: 050-302 9035 tai 050-461 1203 fredrika[at]pietarsaari.fi
Toiminnanjohtaja: 050-502 3116 (Rasmus Isomaa) 
Henkilökohtaiset s-postiosoitteet etunimi.sukunimi[at]pietarsaari.fi

Fredrika-klinikkaan voi ottaa yhteyttä jos on huolissaan omasta tai läheisen syömiseen liittyviin ongelmiin.
Decibel Fredrikaklinikalla

Tukea omaisille

Surunauha ry

Onko joku läheisesi tehnyt itsemurhan? Surunauha ry on vuonna 1997 perustettu järjestö, jonka tavoitteena on tukea itsemurhan tehneiden läheisten selviytymistä ja lisätä avoimuutta itsemurhasta puhuttaessa. Lähetä meille tekstiviesti ”Tukipuhelu” numeroon 045 130 8603, niin vertaistukijamme soittaa sinulle. Halutessasi voit kirjoittaa viestiin toiveen soittoajasta ja vertaistukijan menetystaustasta. Esimerkkiviesti: Tukipuhelu, lapsen menettänyt äiti, arki-iltaisin.

Sinulle soitetaan lähipäivinä, viimeistään viikon kuluessa. Välitämme vertaistukipuheluja myös toimistomme kautta, soita p. 040 545 8954 tai toivo puhelua täyttämällä lomake tästä. Tekstiviestin hinta määräytyy puhelinliittymäsi mukaan. Surunauhan palvelu on maksuton.

FinFami Pohjanmaa ry
Kirkkopuistikko 31, liiketila
65100 VAASA
info@finfamipohjanmaa.fi

Aukioloajat: ti ja to klo 11-17 ja ke klo 11-15
Muina aikoina toimistomme on avoinna ajanvarauksella.

Toiminnanjohtaja (Suomi/Ruotsi)
Leena Pakkanen
044-2000 742
leena.pakkanen@finfamipohjanmaa.fi

Omaisneuvoja (Suomi)
Marja Österberg
(06) 3120 105 /044-0334 280
marja.osterberg@finfamipohjanmaa.fi

Kokkolan toimipiste

Vaasansairaanhoitopiirin alueelta Keski- Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueelle.

Isokatu 15 B, 4 kerros
67100 Kokkola

Toimisto avoinna; Ti ja to klo 15-17 ja ke klo 12-15
Muina aikoina ajanvarauksella!

Karleby anhörigrådgivare/Kokkolan omaisneuvoja; (Suomi)
Minna Pellinen
044 7634 100
minna.pellinen@finfamipohjanmaa.fi

Ruotsinkielinen toiminta
Anhörigrådgivare/omaisneuvoja (Ruotsi/Englanti/Suomi)
Fredrika Sourander
044 7634 101
fredrika.sourander@finfamipohjanmaa.fi

Varjomaailma

Varjomaailma on ensimmäinen ja ainoa online -palvelu Suomessa, joka tarjoaa apua nuorille 12-18-vuotiaille joiden vanhemmat ovat väärinkäyttäjiä.  Varjomaailma antaa tietoa ja tukea ja on palvelu, jonka avulla voi nimetömänä lopettaa hiljaisuuden. Periskooppi-chat: Puhutaan päihteistä

Opintoneuvonta

Kouluväsymystä? Ilman opintopaikkaa? Etkö tiedä mikä sinusta tulee isona? Työtön? Ilman harrastuksia? Riippuen siitä missä asut, apua on saatavilla:

Mustasaari, Vöyri ja Maalahti: Resurscentret Föregångarna, Vaasan seutu puh. 010 3211 370

Mustasaaren omat etsivät.

Pietarsaari, Kruunupyy. Luoto, Uusikaarlepyy ja Pedersöre: Etsivät nuorisotyöntekijät Sari, Camilla ja Måns - After Eight

Närpiö ja Kristiinankaupunki: Jobcenter

Vaasa: Origo Sähköposti: etsivatyo@vaasa.fi, 040 480 2895

Mikäli opiskelet, voit ottaa yhteyttä oman oppilaitoksesi opintoneuvojaan.

Muut palvelut

Reimari.info
Jos tarvitset tietoa vaikkapa terveydestä, raha-asioista, opiskelusta, työstä, asumisesta tai lakiasioista, käytä näitä sivuja hyväksi! Sivuille on koottu tiiviitä tietopaketteja eri aihealueista sekä linkkejä asiantuntijatahojen sivuille.
Jos haluat jutella luotettavan ihmisen kanssa, tunnet olosi masentuneeksi, tai haluat kysyä mieltäsi painavista asioista, ota rohkeasti yhteyttä!

Väestöliitto
Väestöliiton nuorten nettisivujen tehtävänä on toimia alle 20-vuotiaiden nuorten tukena seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa. Löydät sivuiltamme tietoa ja verkkopalveluja, joiden avulla voit selvitellä mieltäsi askarruttavaa seksuaaliterveyteen liittyvää asiaa.​

Poikien puhelin (ja neuvonta-chat)
Poikien Puhelin on auttava puhelinpalvelu alle 20-vuotiaille pojille ja nuorille miehille. Poikien Puhelin päivystää ma - pe kello 13–18 numerossa 0800 94 884. Puhelu on maksuton ja soiton voi tehdä nimettömästi.

TE-palvelut (kotisivu)
-->Decibel Vierailee