Vaikeita aikoja kotona

Vaikeita aikoja kotona

Vaikeita aikoja kotona jouluna, juhannuksena ja muina juhlapäivinä.

Jotkut vaiheet elämäsä voivat tuntua erityisen raskailta. Yksi sellainen vaihe on silloin kun perheellä on kriisi, esimerkiksi kun vanhemmat eroavat. Toinen tällainen vaihe on juhla-aikana, silloin kun kaikkien pitäisi olla iloisia, mutta asioista syntyykin erimielisyyksiä...

Tässä pieni selviytymisopas!

Täältä voit lukea seuraavista asioista:

Raskasta aikaa; Vältä kinastelua, kiukuttelua, jankuttamista ja epämukavaa tunnelmaa kotona; ja Riitelyä kotona.

►Raskasta aikaa

Loma-aikoina illat venyvät yömyöhäisiksi ja aamulla tulee nukuttua kauan. Myös hyvä ruoka ja juhlat kuuluvat lomailuun. Nämä asiat ovatkin tosi mukavia, mutta ne voivat myös tehdä sinut maseentuneeksi, ärsyyntyneeksi, väsyneeksi jne. Pää voi tulla kipeäksi, alkaa heikottaa eikä tee mieli tehdä mitään kivaa. Kaikki saattaa tuntua tosi raskaalta kun koulu taas alkaa, morkkis juhlan jälkeen -se vasta tympäisee tosissaan! Huono tunnelma perheessä ei ole koskaan kiva juttu, mutta valitettavasti tavallista yleisempi suurina juhlapyhinä. Konstit niistä selvitäkseen ovat kuitenkin helppoja, kunhan niitä muistaa käyttää.

Nuku

Olisihan se lomalla mukavaa valvoa ja katsoa telkkaria tai pelata pelejä niin kauan kun haluaa. Tiedät kuitenkin kuinka ”kärttyinen” sitä voi olla kun on nukkunut liian vähän ja kun päivärytmi menee päälaelleen. Jos menet nukkumaan kello 2 lomalla niin nukahtaminen illalla 11 on vaikeaa kun koulu taas alkaa. Jos olet tottunut menemään nukkumaan 12 ja sitten pitäisikin herätä jo 7, niin olet ekalla viikolla väsyneenä 5 tuntia päivässä. Aivot ei siis voi toimia täysillä. Tee itsellesi, vanhemmillesi ja kavereillesi palvelus ja nuku riittävän pitkät yöunet.

Liiku ja syö järkevästi

Jokainen meistä on pahalla tuulella kun vatsa ei toimi. Kun ei voi hyvin, mikään ei suju niin kuin pitäisi. Voit syödä suklaata ja grillipihvejä, mutta kevennä oloa vaikka pelaamalla tennistä Wii:llä, pelamaalla jääkiekkoa porukalla tai lähtemällä tanssimaan. Ehkä vältyt myös ylimääräisiltä kiloilta?!

Juhli järki kädessä

Koita pitää järki kädessä jos aioit juhlia uutena vuotena. Itsensä voi nolata täysin vaikkei olisikaan juonut liikaa alkoholia. Hilpeä tunnelma voi viedä mukanaan vaikka olisi selvin päin. Silloin voi tehdä jotain tyhmää, kuten sanoa jotain loukkaavaa kaverille, lääppiä väärää henkilöä, pyöriä ulkona liian vähissä vaatteissa tai vaikka tasapainoilla katolla ja liukastua...asioita, joiden vuoksi joutuu hävetä seuraavana päivänä, kun koulu alkaa, lakkiaisissa ja jopa joskus myöhemmin kun muistelet nuoruusaikaa.

►Vältä kinastelua, kiukuttelua, jankuttamista ja epämukavaa tunnelmaa kotona

Suurimpina juhlapyhinä koko perheen tulisi viettää paljon aikaa yhdessä. Monessa perheessä alkaa kuitenkin muutaman päivän kuluttua nahistelu ja huutaminen ja kaikki tuntuu tosi hankalalta. Tämä johtuu suurelta osin yhdestä tai useammasta asiasta:

1) Ei olla totuttu olemaan samojen ihmisten ympäröimänä niin paljon. Erityisesti nahistelu johtuu siitä, että ei näe koulukavereitaan, ei saa olla yhtään rauhassa tai siitä, että arjen rutiinit puuttuvat. Nämä asiat voivat tehdä kenet tahansa ärsyyntyneeksi pitkä loman aikana.

2) On pakotettu olemaan iloinen, mukava ja onnellinen nyt kun kerran on joulu/juhannus/venetsialaiset tms. Täytyy pinnistellä tullakseen toimeen kaikkien kanssa ja se voi olla raskasta jos perheessä on selvittämättömiä asioita, jotka kytevät pinnan alla.

3) Kaikilla on suuret odotukset tunnelman, lahjojen ja juhlien suhteen. Monet ovat samaan aikaan kuitenkin stressaantuneita ennen joulua ja haluaisivat levätä sen sijaan, että kävisivät sukulaisilla ja joulujuhlissa.

Ratkaisu kaikkiin näihin huoliin on hyvin pitkälti omassa asenteessa. Joskus riittää että pinnistelee vähän, jotta tunnelma olisi rauhallinen. On parempi, että ei päästä negatiivisia tunteita valloilleen koska se ei auta asiaa yhtään, päinvastoin. Kauniit, pienet eleet piristävät koko perhettä. Voit kiittää ruuasta, auttaa tiskaamaan tai jutustella isoäidin kanssa. Hyvä tunnelma tarttuu, kun taas pienikin asia voi pilata tunnelman. Mieti äitiä, joka on väsynyt koska on ahertanut jouluruuan parissa tai miten iloiseksi pikkuveli tulisi jos jaksaisit pelata hänen kanssaan edes vähän aikaa. Jos olet kiltti heille, he voivat olla vielä kiltimpiä sinulle.

►Riitelyä kotona

Monet vanhemmat alkavat riitelemään juuri suurien perhejuhlien aikana, kuten jouluna. Se voi johtua stressistä, huonosta rahatilanteesta tai suurista odotuksista, jotka tuovat riittämättömyyden tunteen. He voivat olla pettyneitä toisiinsa ja runsas alkoholin käyttö saattaa tulla mukaan kuvioihin. Jos vanhempasi riitelevät tai jos joku muu käyttäytyy väkivaltaisesti, esim. juhlissa, voit suojella itseäsi kun tiedät muutaman asian:

• Ei ole koskaan sinun syysi, että vanhempasi riitelevät. He ovat aikuisia ihmisiä ja vastaavat omasta hyvinvoinnistaan ja siitä, että sinäkin voit hyvin.

• Muista, että sinun ei nuorempana koskaan pidä mennä väliin kun aikuiset tai sinua fyysisesti voimakkaammat henkilöt tappelevat. Sinua voidaan vahingossa lyödä tai tönäistä.

• Jos sinua lyödään/potkitaan/tönitään tai muuta vastaava, sano asiasta! Aikuinen ihminen tietää sisimmässään, että niin ei saa tehdä ja asian kuuleminen ääneen voi pysäyttää ja laittaa ajattelemaan. Pahimmassa tapauksessa, soita POLIISI 112!

• Pyydä joltain toiselta aikuiselta apua! Soita sedälle tai kaverille, joka voi pyytää omat vanhempansa apuun. Voit myös juosta naapurille tai soittaa poliisit paikalle. Tarkista, että sinulla on puhelinnumero lapulla ja kännykässä. Katso,että puhelimella voi soittaa koska vain. Älä pelkää, että se joka on lyönyt suuttuu koska soitit poliisit, sehän oli hän joka teki väärin! Voit myös soittaa sosiaalipäivystykseen, josta saa sosiaalipalvelua 24 tuntia vuorokaudessa. Katso puhelinnumero alempaa.

• Jos kotiin syntyy kriisi, mieti etukäteen missä olisit turvassa, kotona tai jossain muualla (lukollinen huone, sukulainen tai kaveri) Jos joudut lukitsemaan itsesi huoneeseen, muista ottaa puhelin, jotain juotavaa/syötävää ja jotain tekemistä mukaan. Jos tiedät etukäteen, että tilanne tulee olemaan vaikea, esimerkiksi jos aikuiset alkavat juopottelemaan, koita järjestää itsellesi joku toinen paikka, missä voit olla. Sukulaisten ja ystävien perheillä on tapana olla ymmärtäväisiä kun he tietävät miksi olet mielummin heidän luonaan kuin kotona.

• Puhu jonkun sellaisen henkilön kanssa johon voit luottaa. Se voi olla kuka tahansa lähellä oleva aikuinen: täti, lempi ope, nuoriso-ohjaaja, futisvalmentaja.. Jos on koulupäivä. Voit mennä koulukuraattorille tai kouluterveydenhoitajalle juttelemaan, he ovat paikalla sinua varten ja mikään ongelma ei ole liian pieni. Älä anna periksi vaikka aikuinen ei aluksi kuuntele tai hän ei oikein osaa tai halua ymmärtää sitä, mitä yrität kertoa. Aikuinenkin voi tuntea itsensä epävarmaksi siitä, mikä on oikea tapa toimia. Voi kuitenkin olla varma siitä, että henkilö todella haluaa auttaa sinua! Jos aikuinen puhuu jonkun toisen aikuisen kanssa, tapaavat asiat alkaa järjestymään.

• Keksi itsellesi tapa ”kadota” vaikka oikeasti oletkin paikalla. Kuuntele lempi musiikkia,lue jotain tosi hyvää kirjaa tai katso jotain jännää leffaa tai tv-ohjelmaa. Tee jotain, mikä vie ajatukset johonkin muualle.

• Ota selvää, mistä oman asuinkuntasi paikasta voit saada apua. Täältä Decibelistä löydät luettelon yhteystiedoista sellaisiin paikkoihin, joista voit saada apua, joko heti tai lomien jälkeen.

• Onko useampi henkilö altistunut? Huolehdi sisaruksista, jos kotona on ongelmia tai kaverista, jos juhlissa tapellaan. Pitäkää yhtä!!

Nuoret voivat myös kääntyä sosiaalipäivystyksen puoleen, josta saa apua ympäri vuorokauden. Sinne voi soittaa kysyäkseen neuvoa ja apua kun on huolia, esimerkiksi perhesuhteisiin/perhekriisiin liittyen tai jos alaikäinen jää ilman hoivaa, koska huoltaja ei kykene huolehimaan laspesta tai ongelmista, jotka lapsi on itse aiheuttanut. Sosiaalipäivystys toimii neuvottelijana ja tarvittaessa sieltä ryhdytään myös toimenpiteisiin.

Myös kuntien sosiaalityöntekijät auttavat virka-aikana. Asioita tapahtuu kuitenkin paljon virka-ajan ulkopuolella ja siksi sosiaalipäivystyksen palveluita saa mielellään käyttää. Sosiaalipäivystyksen puhelinnumero on 06-3252347 ja hätänumero 112. Parempi soittaa ”turhaan” kun jättää kokonaan soittamatta.

Lähde: Decibelin asiantuntijoiden omat kokemukset