Vanhempien ero

Vanhempien ero

Kun vanhemmat päättävät erota, he sokaistuvat melko usein omista ongelmistaan niin, etteivät muista huomioida heitä, joihin ero vaikuttaa kaikkein eniten, nimittäin nuoria. On valitettavasti aivan liian tavallista, että lapset eivät erotilanteessa koe tulevansa kuulluksi riittävästi, etteivät he saa olla mukana päättämässä asioista, ettei heitä kuunnella.

Tänä päivänä ei ole epätavallista, että vanhemmat eroavat eikä ero nykyään herätä minkäänlaista erityistä huomiota kaupungillakaan. MUTTA se ei tarkoita sitä, ettei ero tekisi kipeää. Se mitä itse kokee kun omat vanhemmat eroavat, ei ole yhtään helpompaa vaikka muut kokevat saman asian! Eroon voi reagoida tunteilla, ajatuksilla ja keholla. Aikuisten pitäisi olla vähättelemättä lasten ja nuorten kokemuksia erosta. Tämän päivän lapset ja nuoret tietävät, että erot ovat tavallisia ja joskus voi siksi tuntua siltä, että ero ei ole iso juttu muuta kuin itselleen, ja silloin riskinä on tuntea itsensä sekä yksinäiseksi että ulkopuoliseksi.

Se minkälaisia seurauksia vanhempien ero aiheuttaa lapsille ja nuorille näyttäytyy hyvin eri tavoilla, riippuen elämäntilanteesta ja monesta muusta asiasta. Monet asiat vaikuttavat siihen, miten erotilanne vaikuttaa loppupäähän, esim. sellaiset jutut kuten miltä elämä näytti ennen eroa, miten vanhemmat itse käsittelivät asian, miltä oma verkosto kavereista ja muista aikuisista näyttää, minkälaisessa elämäntilanteessa itse on, miten koulussa menee, miten voi itsensä kanssa kun erosta tulee totta jne. jne. Jokainen ero on uniikki ja kaikki lapset kokevat erotilanteen omalla tavallaan. Vaikka olisi sisaruksia, voi itse kokea saman tilanteen ihan eri tavalla kuin omat sisaruksensa. Samalla sisaruksista voi kuitenkin olla suuri tuki erotilanteessa.

Lapselle ja nuorelle on erotilanteessa kaikkein tärkeintä ottaa oma itsensä ja oma hyvinvointi huomioon tosissaan.

Jos tuntuu oikein kurjalta ja hankalalta kannattaa mennä juttelemaan JONKUN KANSSA. se joku voi olla ystävä, oma vanhempi, sisarus tai joku luotettava aikuinen esimerkiksi koulussa.

Apua on saatavilla! Joskus apu on sitä, että saa puhua omista tunteistaan ja siitä miten voi. Voi olla, että tarvii vähän apua saadakseen elämän raiteilleen ja silloin voi jutella esimerkiksi koulukuraattorin, terapeutin tai psykologin kanssa. Voi olla, että koko perhe tarvistee jotain ulkopuolista henkilöä, jotta kaikki asiat sujuisi mahdollisimman hyvin. Silloin perheneuvola tai perheterapia ovat hyviä vaihtoehtoja.

Avun pyytäminen ei ole heikkoutta - se on VAHVUUS!

Ero voi tehdä todella kipeää ja silloin toicvoisi aikuisten oppivan lisää siitä miltä lapsista ja nuorista tuntuu sellaisessa tilanteessa sekä näkevä jos nuori ei voikaan niin hyvin. Sen aikaa kun odotamme sitä, on parasta huolehtia itsestään parhaalla mahdollisella tavalla. Hyvä tapa aloittaa on jutella asiasta jollekin, avun pyytäminen!

Jos sinua mietityttää jokin asia voit kysyä sitä meiltä Decibelistä Kysy pois! -neuvontapalvelun kautta. Jos vaikka haluat tietää kenen puoleen voit kääntyä kun jokin asia huolettaa, voit pyytää meiltä apua!