Ohjeita ja itsehoitoa

Ohjeita ja itsehoitoa

Tähän on kerätty kaikki löytämämme ohjeet, selitykset, vinkit, rohkaisu, tuki ja itsehoitokeinot:


Ei ole sinun vikasi, että vanhempasi voivat huonosti riippumatta siitä, onko kyse mielenterveysongelmista tai päihtymyksestä. Se EI ole KOSKAAN lapsen vika. Sinä et aiheuta sitä syntymällä. Sinä et valinnut lasten, eli itsesi, hankkimista. Sinä et ole itsesi vastuulla, vaan vanhemmilla on vastuu lapsista huolehtimisesta. Sinä et aiheuttanut sitä myöskään koliikillasi vauvana, uhmaiälläsi 3-vuotiaana etkä millään muullakaan. Mikään, mitä teet nyt, ei aiheuta vanhempiesi ongelmia. Ongelmat eivät ole sinun syysi.

On helppo unohtaa itsensä, kun joku muu lähellä voi huonosti. Se on usein helpommin sanottu kuin tehty huolehtia itsestään, kun on itse kaaoksen keskellä. Mutta tärkeintä on tietää, että on oikeus voida hyvin, vaikka joku muu voi huonosti. Meillä on kaikilla oikeus voida hyvin ja olla onnellisia – joten älä pode huonoa omaatuntoa tai tunne syyllisyyttä, jos sinulla on hyvä päivä ja tunnet itsesi onnelliseksi. Luonnollisesti haluat, että vanhempasi paranevat, mutta sillä välin sinun on myös elettävä omaa elämääsi. Sinun PITÄÄ tehdä asioita, jotka tekevät sinut iloiseksi ja onnelliseksi, ja sinulla on oikeus nauttia niistä. Se on sinun elämäsi. Joten pidä välillä taukoa huolesta ja vastuusta. Se, että lähdet esimerkiksi ulos kavereiden kanssa jonakin iltana, ei tarkoita, että pettäisit vanhempasi tai että he voisivat huonommin sen takia. On hyvin tärkeää tietää, että vanhemmilla on vastuu itsestään, omasta voinnistaan ja omasta elämästään ja he tekevät useimmiten valintansa ihan itse.

Moni mielenterveys-/päihdeongelmaisen lapsi on hyvin kiltti ja kunnollinen. Ehkä he eivät itse halua olla vaivaksi ja toisaalta he haluavat kompensoida huonoja asioita yrittämällä olla itse mahdollisimman hyviä. Usein ulkoisen vahvistuksen ja huomion tarve voi olla hyvin suuri. Ihan käytännössä se voi ilmetä yrityksenä saada älyttömän hyvä todistus, huipputuloksia urheilussa, olla iloinen ja kohtelias ja olla kaikessa ”oikealla puolella” (esimerkiksi tehdä vapaaehtoistyötä, käyttää vain luonnonkosmetiikkaa, olla jonkun homon ystävä), olla suosittu ja niin edelleen. Se voi ilmetä myös riskialttiina käyttäytymisenä, kuten että on se, joka uskaltaa ajaa mopolla vaarallisimmista paikoista, omistaa lihaksikkaimman vatsan/kapeimman vyötärön, on se, jolla on eniten seksikumppaneita tai joka pystyy juomaan eniten olutta sammumatta. Kysy kuitenkin itseltäsi, yritätkö saavuttaa tai suoriutua itsesi vai jonkun muun vuoksi? Mitä sinä itse asiassa tarvitset? Mistä voit saada sen terveellä tavalla?

• Jos olet niitä lapsia, jotka lukevat parissa sekunnissa vaistomaisesti tilanteen ja aikuisen mielialan ja sopeutuu siihen: pysähdy ja mieti, miksi reagoit niin kuin teit. Täytyykö sinun tiskata, kun äiti vaikuttaa ärtyneeltä? Voisitko tehdä sen sijaan muita asioita – vai tehdä ne oman itsesi vuoksi?

• Jos äiti tai isä voi henkisesti huonosti tai on päihteistä riippuvainen tai päihteiden käyttäjä, kantaa huolta siitä, joka on sairas – eikä voi ehkä jakaa huolta kenenkään kanssa. Ei ehkä ole sisaruksia tai sukulaisia, joille voi kertoa huolestaan esimerkiksi, koska he näkevät asian toisesta näkökulmasta, koska heillä on erilaiset mielipiteet, he ovat luovuttaneet, eivät asu lähellä tai heillä on omia huolia. Näin ollen kantaa huoliaan yksin. Myös huoli kaikista mahdollisista seurauksista, kuten siitä, saako isä potkut töistä ja mistä perheelle silloin tulee rahaa tai uskaltaako kotona nukkua yksin, jos äiti joutuu hoitoon, voi viedä paljon mielen voimavaroja. Usein huoli vanhemmista vaikuttaa paljon enemmän kuin esimerkiksi huoli siitä, että kaveri voi huonosti. Toisaalta kaverista ei olekaan riippuvainen – kaveri ei juo kaikkia rahoja niin, että tulee itse häädetyksi asunnosta, kaveri ei ehkä myöskään lyö eikä särje sisustusta, kaveri ei ehkä uhkaa ottaa itseään hengiltä, niin että joutuu elämään loppuelämänsä ilman äitiä tai isä... Jonkun kanssa on siis voitava puhua huolestaan. On voitava jakaa huolensa jonkun kanssa. On olemassa paljon ihmisiä, joiden kanssa voi puhua, sekä tuttuja, joihin luottaa (kuten lempiopettaja tai kaverin äiti) että ammattilaisia (kuten kuraattoreita, terapeutteja ja psykologeja) ja muita ammatti-ihmisiä (kuten nuoriso-ohjaajia, kouluvalmentajia ja pappeja). Toisten mielenterveys- tai päihdeongelmaisten vanhempien lasten kanssa puhumisesta voi olla paljon apua. Tässä kuvassa on lisää ehdotuksia siitä, kenelle voi puhua.

Et todellakaan ole ainoa, jolla on vanhempi, joka on mielenterveysongelmainen ja/tai päihteiden käyttäjä. Koulussasi, kylässäsi ja Suomessa on monia muitakin, jotka elävät samassa tilanteessa. Puhu heidän kanssaan. Siihen on olemassa useampia kanavia. (katso linkki). Silloin tunnet toivottavasti, ettet ole yhtä yksin tilanteessa ja voit saada tukea, lohdutusta, kokemuksia ja neuvoja. Lue esimerkiksi Benjaminin kertomus täältä Decibelistä.

• Puhumalla toisten samassa tilanteessa olevien kanssa ja lukemalla aiheesta, voit lisätä ymmärrystäsi siitä, miten ongelma toimii riippumatta siitä, onko kyse peliriippuvuudesta, huumeista tai masennuksesta. Et ehkä tiedä, miten vakava asia on verrattuna muihin perheisiin – onko normaalia, että vanhempi juo näin paljon, huutaa näin paljon ja nukkuu näin paljon ja niin edelleen. Ehkä olet verrannut kaverin perheeseen tai naapureihin, mutta et ehkä tiedä, mikä muiden päihteidenkäyttäjien tai mielenterveysongelmaisten lasten tilanne on. Tieto on valtaa, ja voi tuntea olonsa turvallisemmaksi jo pelkästään sen vuoksi, että saa asioille oikeat nimet ja lisää tietoa siitä, miten asiat yleensä menevät sekä ennen kaikkea tukea muilta niin kohtalotovereilta kuin alan ammattilaisilta. Tieto voi myös rauhoittaa ja antaa tunteen siitä, että tilanne on vähän paremmin hallinnassa. Nykyisin netissä on valtavat määrät tietoa – mutta ole silti varovainen äläkä usko pahinta. Vaikka joillekin samoista ongelmista kärsiville on sattunut jotain, niin ei tarvitse käydä sinun vanhemmillesi.

• On hyväksi koko perheellekin saada tietoa tilanteesta – se helpottaa muun muassa ongelmista puhumista tai arjen tai tulevaisuuden suunnittelua. On luonnollisesti vaikeampaa, jos ongelmista kärsivä vanhempi ei tunnusta esimerkiksi olevansa lääkkeiden väärinkäyttäjä tai kärsivänsä skitsofreniasta tai psykooseista. Mutta vaikka vanhempi ei itse halua tunnustaa ongelmaansa, se ei tarkoita, etteikö ongelmaa olisi. Vaikka vanhempi itse ei halua tietää asiasta, muiden perheessä on tiedettävä se. Tarvitsette tietoa voidaksenne paremmin ymmärtää sairasta/päihteidenkäyttäjää, mutta myös siksi, että voitte käsitellä ennakkoluuloja, väärinkäsityksiä ja pelkoja. Jos perheessä voi avoimesti puhua ongelmista, on helpompi ottaa huomioon koko perheen tarpeet, tunteet ja tahtomiset. Muista kuitenkin, että on vanhempien vastuulla huolehtia, että saatte kaikki tietoa ja ennen kaikkea, että apua tarvitseva vanhempi saa tarvitsemaansa hoitoa. Aikuiset myös huolehtivat kaikista käytännön järjestelyistä, kuten ajanvarauksista ja Kela-korvauksista.

• Mielenterveysongelma tai päihteiden käyttö ei ole tarttuvaa. Sinulle ei välttämättä tule samanlaisia vaikeuksia kuin äidillä tai isällä. Vaikka siihen olisikin perinnöllinen alttius, voi itse valita elävänsä niin, ettei tule samanlaisia ongelmia. Vaikka äiti on sairas, sinun ei tarvitse sairastua tai vaikka isä ryyppääkin, sinusta ei tarvitse tulla alkoholistia tai vaikka isä olisi peliriippuvainen, sinusta ei tarvitse tulla peliongelmaista... Valitset itse, mitä teet elämälläsi ja tulevaisuudellasi.

• Tavallaan se on kuitenkin kuten muutkin sairaudet, esimerkiksi diabetes, se ei ole oma valinta. Diabeteskin vaikuttaa koko perheeseen. ”Joka talossa on jotain” – joka perheessä on jotain, mikä ei ole täydellistä ja virheetöntä. Kenelle tahansa voi tulla mielenterveysongelmia tai kuka tahansa koukuttua päihteisiin, se ei ole oma valinta eikä siihen voi aina itse vaikuttaa. Se voi osua kenen tahansa kohdalle, myös hienostelevan naapurin tai tyylikkään lääkärin tai luokkakaverin kohdalle. Sitä ei tarvitse hävetä! Ei ole sinun vikasi, että sinulla on vanhempi, joka sattuu juuri nyt kärsimään ongelmista. Sinua ei pidä tuomita sen perusteella – sinä et ole äitisi tai isäsi.

Muiden aikuisten asia on huolehtia sinun vanhemmistasi. Muiden aikuisten tehtävä on auttaa vanhempiasi ja parantaa ja kuntouttaa heidät. EI SIIS SINUN! Sinä et voi parantaa vanhempiasi. Ei ole myöskään sinun vastuullasi parantaa isää tai äitiä, eikä kukaan odota sitä sinulta. Äitisi tai isäsi parantamiseen tarvitaan ammatti-ihmisiä, joilla on oikea koulutus ja oikeat työvälineet, menetelmät sekä oikeanlaista kokemusta. Samoin kuin on auton korjaamisen tai hampaan paikkaamisen laita – kaikki eivät osaa korjata rikkinäistä moottoria tai hammasta. Alan ammattilaiset osaavat asiansa. Sinä et ole automekaanikko etkä hammaslääkäri etkä myöskään psykologi tai päihdehuoltaja. Älä siis yritä ohjata päihteidenkäyttäjää tai sairasta. Se ei onnistu, vaikka miten yrität – ja voit paremmin, kun lakkaat yrittämästä.

• Ei ole myöskään sinun hommasi suojella päihteidenkäyttäjää seurauksilta. Älä valehtele muille suojellaksesi vanhempiasi. Älä tarjoudu hoitamaan asioita niin, että vanhempasi pääsevät esimerkiksi luistamaan vastuustaan. Sinun ei myöskään pidä raivata tai piilotella päihteidenkäytöstä johtuvia todisteita, sotkuja tai mitä merkkejä, jotta vanhemmat välttyisivät seurauksilta tai näkemästä, mitä tekivät. Päihteidenkäyttäjän on usein käytävä pohjalla, ennen kuin hän alkaa tehdä jotain asian hyväksi.

On asioita, joita kukaan ei saa tehdä, ei edes oma äiti tai isä. He eivät saa lyödä sinua tai olla väkivaltaisia sinua kohtaan. He eivät saa loukata tai vahingoittaa sinua henkisesti. He eivät saa laiminlyödä sinua, niin että sinulle käy huonosti, unohtaa esimerkiksi antaa tarpeeksi ruokaa. Yhteiskunta yrittää myös varjella kaikkia lapsia ja nuorilta tällaiselta. Sitä varten on olemassa lastensuojeluilmoitukset, poliisit, sosiaalityöntekijät ja hoitohenkilökunta. Heidän työnsä on suojella lapsia ja nuoria – heidän työnsä EI ole rangaista vanhempia tai lapsia tai tehdä kenenkään elämää vaikeammaksi. He ovat auttamassa. He haluavat sinun parastasi, ja heille tärkein olet juuri sinä. Heidän työnkuvauksessaan lukee ”toimia lapsen parhaaksi” ja se tarkoittaa, että he ovat sinun puolellasi.