Parisuhde

Parisuhde

Yhdessä oleminen ja odotukset

Miten ollaan yhdessä jonkun kanssa? Miten saa suhteen toimimaan? Kukaan ei osaa näitä asioita automaattisesti, vaan neuvot, ymmärrys ja kokemukset kertyvät koko elämän ajan. Täysinoppineeksi ei tulla koskaan.

Ennen kuin todella tietää olevansa yhdessä, olo voi olla hyvin epävarma tai hermostunut. Ei oikein osata sanoa, mitä toisiltaan odottaisi. ”Onko se tosissaan?” Kun yhdessä olemisesta on tultu sopimukseen, vaarana on, että toiselta odottaa tiettyjä asioita. Hankalaksi kaiken tekee se, että ei ole lainkaan varmaa, että molemmilla olisi samat odotukset ja käsitykset yhdessä olemisesta. Toinen on ehkä sitä mieltä, että nyt näytetään koko maailmalle, miten rakastuneita ollaan, kun taas toinen ei ole lainkaan valmis kulkemaan koulun käytäviä käsi kädessä. Yhteisen linjan löytäminen yhdessäoloon vie useimmilta pareilta aikaa.

Jos odotukset toisesta ja käsitykset parisuhteessa olemisesta ovat täysin erilaisia, tuloksena voi olla ongelmia. Asiasta puhuminen suhteen alussa voi tuntua kiusalliselta ja hermostuneelta. Mitään sääntökirjaa eikä muistilistaa kuitenkaan voi tehdä, sillä kaikki suhteet ovat ainutlaatuisia.

Hyvä pitää mielessä

  • Suhde ei koskaan pysy sellaisena kuin se oli alussa, vaan se muuttuu ja kehittyy. Suhteen eteen pitää tehdä työtä, ponnistella ja sopeutua muutoksiin, tehdä kompromisseja ja ottaa toinen huomioon. Suhteen edellytyksetkin muuttuvat, jos jompikumpi esimerkiksi lähtee opiskelemaan tai saa työpaikan.
  • Et voi olettaa, että suhde olisi pelkää ruusuilla tanssimista. Vastarakastuneina vallitseva tunne on rakkaus. Silti jo vastarakastuneena asiaan liittyy myös paljon muita tunteita. Toisen tunteista voi olla epävarma. Uuden ihmisen tuntemaan oppiminen voi tuoda mukanaan väärinymmärryksiä ja pieniä riitoja. Suhteen alussa tällaiset negatiiviset tunteet ovat ihan normaaleja ja luonnollisia ja joskus ehkä myös tarpeellisia.
  • Suhteessa on monia eri tunteita. Huono päivä, stressaantunut tai väsynyt olo? Myös näiden olotilojen tunteiden on mahduttava suhteeseen. Suhteelle ei pidemmän päälle tee hyvää, jos ei uskalla näyttää huonoa tuultaan tai sanoa, jos jokin ärsyttää. Voiko todella olla oma itsensä ja yhdessä, jos ei ole okei olla kiukkuinen, väsynyt, surullinen tai vihainen? Asioiden sisällään pitäminen tekee kannettavasta kuormasta alati raskaamman ja vaikuttaa suhteeseen yhä enemmän.
  • Kaikkein tärkeintä on osoittaa toisilleen ymmärrystä ja myötätuntoa. Toisilleen on sallittava, että jatkuvasti ei voi olla hyväntuulinen. Tässä voi kuitenkin olla epätasapainoa. Jos parista toinen on koko ajan surullinen ja toisen taas on koko ajan lohdutettava ja oltava vakaa olkapää, johon nojata, kumppani voi lopulta tuntea itsensä hyväksikäytetyksi tai tunneuupuneeksi.

Aina ei ole helppoa tietää, miltä oikeastaan tuntuu. Moni ei löydä sanoja tunteilleen: he tuntevat jotain, mutta eivät tiedä, millä sanoin sitä kuvaisi tai ilmaisisi. Asiasta puhuminen ja selitysten etsiminen auttaa yleensä jo pitkälle. Jos toisen tuntee hyvin, osaa ehkä löytää oikeat sanat, ja silloin löytyy syy tunteillekin.

Miten pitää rakkaus elossa
19.08.2019

Sitä tapahtuu valitettavasti vähän väliä jopa ilman että suhteen osapuolet edes itse huomaavat. Arki ottaa ohjat, kaikesta tulee ikävää rutiinia. Pari pitää toisiaan itsestäänselvyyksinä. Siitä jo ken...
Lue lisää

Pettäminen
19.08.2019

Jokaisella on oma käsityksensä pettämisestä. Jotta pari tietäisi toistensa käsitykset ja jotta väärinymmärryksiltä vältyttäisiin, asia on hyvä ottaa esille. Pettämiseen voi olla monia syitä. Tavallisi...
Lue lisää

Mustasukkaisuus
19.08.2019

Mustasukkaisuus voi olla normaalia tai liioiteltua ja epäloogista. Useimmat ymmärtävät normaalia mustasukkaisuutta, jos sille on syy, kuten vaikkapa avoin flirttailu jonkun toisen kanssa tai pettämine...
Lue lisää

Riiteleminen – repivää vai rakentavaa
19.08.2019

Riiteleminen on luonnollinen osa suhdetta, se ikään kuin kuuluu asiaan. Riita voi olla hyödyllistä ja johtaa johonkin hyvään, kunhan osataan riidellä rakentavasti. Rakentavasti riiteleminen tarkoittaa...
Lue lisää