Pettäminen

Pettäminen
19.08.2019

Jokaisella on oma käsityksensä pettämisestä. Jotta pari tietäisi toistensa käsitykset ja jotta väärinymmärryksiltä vältyttäisiin, asia on hyvä ottaa esille. Pettämiseen voi olla monia syitä.

Tavallisin syy on se, että suhteen toinen osapuoli ei saa kumppaniltaan kaikkea tarvitsemaansa. Vuosien yhdessäolon jälkeen pari pitää toisiaan itsestäänselvyytenä, eivätkä he enää näe toisiaan samalla tavoin kuin ennen. Tällöin toinen parista tai molemmat tarvitsevat vahvistusta sille, että ovat yhä haluttavia ja arvokkaita.

Useimmiten pettäminen kuitenkin viittaa siihen, että suhteessa on jo puutteita. Silloin ulkopuolisiin houkutuksiinkin voi langeta helpommin kuin jos olisi onnellinen suhteessa. Tällöin pettäminen on enemmänkin oire. Voihan myös olla, että joku pettää päästääkseen suhteesta pois. Joskus asia on niinkin yksinkertainen kuin että toinen osapuoli ei ollut tarpeeksi kypsä suhteessa olemiseen.

Pettämisen syitä voi olla monia. Sivustolla Vårdguiden.se on mainittu seuraavia:

  • Pettäminen voi johtua siitä, että tunteet toista kohtaan ovat loppuneet, mutta suhteen poikki laittaminen ja yksin jääminen pelottaa. Mieluummin pettää, kunnes löytää uuden kumppanin yksinolemisesta päästääkseen.
  • Jos on rakastunut toiseen ja ylittää rajan ennen kuin on laittanut poikki kumppaninsa kanssa. Kumppanille on kerrottava mahdollisimman pian, jos suhteessa ollessaan alkaa tuntea jotain toista henkilöä kohtaan. Asian salailu ei ole oikeudenmukaista, ja tilanne vain pahenee ajan kuluessa.
  • Kostokin voi olla syynä pettämiseen. Ensin on pettänyt kumppani, ja sitten haluaa itsekin tehdä samoin satuttaakseen ja kostaakseen häntä.
  • Jotkut pettävät vain jännityksen vuoksi. Siitä voi saada jotain potkua, intoa. Jos näin on asia, muista, että satutat käytökselläsi kumppaniasi todella paljon.
  •  Pettäminen voi johtua myös alkoholin nauttimisesta. Aika monissa tapauksissa alkoholi on pettämisen syy. Se ei kuitenkaan ole mitään selitys. Alkoholi heikentää harkintakykyä, jolloin rajojen asettaminen vaikeutuu, ja itsehillintä katoaa – mutta toiveet, tunteet ja houkutukset eivät.

Miten jatkaa pettämisen jälkeen?

Jotkut päättävät lopettaa suhteen, toiset jatkavat sitä ja tekevät työtä sen eteen. Oikeaa tai väärää ratkaisua ei ole. Mitä sitten päättääkin tehdä, voi olla hyvä idea pyytää kavereilta tai perheenjäseniltä aikaa ja jutella. Kaikki suhteet ovat erilaisia, ja se mikä jonkun suhteessa tuntuu olevan ok, onkin toisen mahdotonta hyväksyä. Siksi suhteessa on tärkeää puhua, jotta molemmat tietävät, mikä on sallittua ja jotta asiasta voidaan sen tapahtuessa puhua avoimesti.

Suhteen korjaaminen pettämisen jäljiltä vie aikaa. Luottamus on rikottu ja se on luotava uudelleen. Mustasukkaisuuttakin voi ilmetä. Tilanteessa on tärkeä puhua tunteistaan ja ajatuksistaan ja siitä, miten tilanne voidaan yhdessä tehdä helpommaksi. Jossain vaiheessa pitää pystyä päästämään tapahtuneesta irti ja siirtyä suhteessa eteenpäin. Kukaan ei voi hyvin, jos jatkuvasti muistutetaan tapahtuneesta. Ei pettäjäkään.

Teksti: Liselott Nyström, nuorisotiedottaja

Käännös: Päivi Elina Alasjärvi (suomeksi)

Back