Otrohet

Otrohet
19.08.2019

Varje människa har sin egen uppfattning om vad som egentligen räknas som otrohet. Det kan vara bra att ta upp frågan om otrohet så att båda partners har en klar uppfattning om hur man ser på otrohet mot varandra för att undvika missförstånd. Skälen till otrohet kan vara många.

Det vanligaste är att man inte får allt det man behöver från partnern. Exempelvis kan man efter flera år tillsammans ta varandra så för givet att man inte längre ser varandra på samma sätt. Då kan den ena eller båda behöva få bekräftelse på att man fortfarande är åtråvärd och värdefull.

Oftast tyder dock otrohet på att det redan är något som brister i förhållandet, så att man "faller för frestelser" utifrån på ett sätt som man inte skulle ha gjort om man var lycklig. Då blir otroheten mera som ett symptom. Eller så kanske man till och med använder otroheten som en väg ut ur förhållandet. Ibland är det så enkelt att man inte var mogen nog för att klara av ett förhållande.

Man kan vara otrogen på grund av flera orsaker. På Vårdguiden.se har man tagit upp följande saker:

  • Man kan vara otrogen för att känslorna för ens partner har tagit slut men man är rädd för att göra slut och bli ensam, så man är otrogen tills man hittar en ny partner för att slippa vara själv.
  • Man kan ha blivit kär i någon annan och går över gränsen innan man har gjort slut med sin partner. I en sådan situation då man får känslor för någon annan fastän man är i ett förhållande ska man så fort som möjligt berätta det här för sin partner. Det är inte rättvist för någon att hålla det hemligt, och situationen blir bara värre ju längre tid det går.
  • Hämnd kan också vara en orsak varför man är otrogen. Ens partner kan ha varit otrogen så man känner att man också vill vara det för att såra och hämnas.
  • Vissa är otrogna bara för spänningens skull. Man kan få en kick av att smyga runt och vara otrogen mot sin partner. Om så är fallet, kom ihåg att du verkligen kommer att såra din partner med ditt beteende.
  • Man kan vara otrogen på grund av att man har druckit alkohol. I ganska många fall är just alkoholen orsaken till otrohet. Det är dock ingen ursäkt. Man får bara svårare att sätta gränser och ens omdöme försämras av alkohol, likaså tappar man självbehärskningen - men önskan, känslorna och lockelsen fanns där hela tiden.

Hur tar man sig vidare efter att någon varit otrogen?

Vissa väljer att göra slut och vissa väljer att stanna kvar för att jobba på förhållandet. Det finns inget rätt eller fel i den här situationen. Vad man än väljer så kan det kännas bra att ta hjälp av sina kompisar eller kanske någon i familjen så man har någon att diskutera saken med. Alla förhållanden är olika, och det som kan vara okej i någons förhållande kan någon annan tycka är oacceptabelt. Därför är det viktigt med kommunikation i ett förhållande så att båda vet vad som gäller och så att ni kan prata öppet med varandra ifall något händer.

Det tar tid att lappa ihop ett förhållande efter att någon varit otrogen. Tilliten har förstörts och skall byggas upp igen. Efter att någon har varit otrogen kan svartsjuka uppstå. Här är det viktigt att man pratar om sina känslor och vad man tänker, och vad ni båda kan göra för att underlätta situationen. Någon gång måste man kunna släppa det som har hänt, gå vidare i relationen. Ingen mår bra av att hela tiden bli påmind om det som hänt, inte heller den som var otrogen.

Text: Liselott Nyström, ungdomsinformatör

Översättning: Päivi Elina Alasjärvi (till finska)

Tillbaka