Om oss

Om oss

Decibel karta NY2Decibel är en tvåspråkig portal för ungdomar i åldern 13-25 i de tolv österbottniska medlemskommunerna.


Kommunerna bör erbjuda ungdomarna i kommunerna informations- och rådgivningstjänster (Ungdomslagen 1285/2016). Ungdomsportalen Decibel.fi är en del av tolv österbottniska kommuners svar på detta. Målet är att stöda ungdomar i olika livssituationer och svara på frågor om sådant som berör ungdomars liv. Det betyder att vi koncentrerar oss på sådant som ungdomar generellt både behöver och vill veta i olika livssituationer under ungdomen. Decibel.fi har informationssidor och en rådgivningstjänst som heter Våga fråga, där ungdomar kan ställa frågor anonymt om precis vad som helst.

Varje år besöker Decibel medlemskommunernas högstadier för att berätta om Decibels verksamhet. Decibel erbjuder även föreläsningar och workshopar, som ni kan läsa mer om under Nu pratar vi om de - Puhutaan siitä.

Vi följer de europeiska instruktionerna för ungdomsinformation och -rådgivningstjänster om att vara aktuella, sakliga, neutrala och professionella. 

 

Tessi klippt2
Tessi Backas
Hälsovårdare och sexualrådgivare
Är utbildad sjukskötare, hälsovårdare och sexualrådgivare. Är även legitimerad neuroterapeut och har genomgått utbildning som erfarenhetsexpert.
Stinke
Stinke Itäniemi
Ungdomsinformatör
Kan svara på frågor gällande det flesta som unga funderar kring. Frågorna kan behandla psykiskt mående, samhälleliga saker, kön och dess mångfald, miljö och natur, konst eller det som man kommer och tänka på just där och då!
Lila Kaki
Lila Käki
Ungdomsinformatör
Jag är en utbildad samhällspedagog och magister i utvecklingspsykologi. Jag har jobbat i skolvärlden både på högstadiet och senare i gymnasiet och svarar gärna på frågor som tangerar stress, mobbning, vänskaps- och parrelationer eller allmänt välmående i skolan. På fritiden trivs jag bäst på stallet.
Rosanna farg
Rosanna Nyberg
Ungdomsinformatör
Studerar till socionom med mental hälsa och missbruk som inriktning. Har tidigare studerat scenkonstpedagogik och har erfarenhet både som stödperson och lektant. Jag tycker om meningsfulla, djupa diskussioner och trivs bäst ute i skärgården eller i soffan framför en bra film. Jag svarar gärna på frågor kring vänner, förhållanden, samtycke och psykiskt mående. Vi hörs!
kix3
Erika Strengell
Ungdomsinformatör
Har magisterexamen i utvecklingspsykologi med ungas mentala hälsa som inriktning. Har också studerat krispsykologi och ungdomsvetenskap. Är professionell piercare och har arbetserfarenhet inom tatueringsbranschen. På fritiden tycker jag om att dansa och köra motorcykel. Dock ej samtidigt.

  

 

 

 

 

Ledningsgruppen

Decibels verksamhet styrs av en ledningsgrupp bestående av den tjänsteman som är ansvarig för ungdomsverksamheten i respektive medlemskommun (fritidschef, ungdomssekreterare osv). Ledningsgruppen håller aktiv kontakt såväl sinsemellan som med ungdomsinformatörerna och träffas flera gånger under året, vilket genererat ett stort mervärde för ungdomsverksamheten i Österbotten.

Ledningsgruppen består av:

Mikael Österberg , fritidschef i Korsholm
Kristoffer Nykopp, ungdomsarbetare i Malax
Mari-Louise Rönnqvist, ungdomssekreterare i Pedersöre
Hanna Aarnio, vik. fritidskoordinator i Kronoby
Tiina Höylä-Männistö, ungdomssekreterare i Jakobstad
Katarina Östman, ungdomsarbetare i Nykarleby
Alf Wiklund, fritidssekreterare i Vörå
Therese Lundén, välfärdskoordinator i Korsnäs
Anki Enqvist, ungdomsarbetare i Närpes
Sanna Holm, ungdoms- och idrottskoordinator i Kaskö
Jessica Bårdsnes, verksamhetsledare för ungdomsarbete i Kristinestad
Caroline Smedberg, chef för välfärdstjänster i Larsmo

 

13.04.2023

Ungdomsinformationsportalen Decibel.fi samarbetar med Luckan UngInfo  När vi får frågor från andra än Decibels tolv medlemskommuner, besvaras dessa av utomstående kollegor (med egna expertnätverk) för...
Läs mera

30.08.2018

Information- och rådgivningstjänster för ungdomar är viktiga. Ungdomar måste ha möjlighet att få svar på sådant som de funderar på. Det gäller både livssituationer och praktiska utmaningar som ungdoma...
Läs mera

30.08.2018

Projektet ”Nu talar vi om det – Puhutaan siitä!” är ett treårigt projekt som startades i augusti 2018. Projektet ämnar utveckla tre huvudsakliga delar i Decibels verksamhet: Sexuella trakasserier och ...
Läs mera

30.08.2018

Decibels "trendrapporter" är en kort sammanställning av sådana fenomen eller problemområden som märkts via rådgivningtjänsten Våga fråga/Kysy pois. Trendrapporterna kan delas till alla inom Decibels 1...
Läs mera