Ekonomi och livshantering

Ekonomi och livshantering

Enligt Finlands lag är var och en skyldig att enligt bästa förmåga försörja sig själv och sina barn (upp till 18 års ålder). När man fyllt 18 år och efter att ha flyttat hemifrån har man ett ansvar att själv försörja sig, vilket innebär allt från att betala hyran till att handla mat.

Det viktigaste att komma ihåg är det första man ska göra varje månad: betala hyran. När hyran är betald ska ännu räkningarna betalas. När alla räkningar är betalda kan resten av pengarna gå till att handla mat, kläder och använda pengarna på eventuella hobbyn.

Fastän du hamnar i en sådan situation då du inte har råd att betala dina räkningar är det ändå otroligt viktigt att du öppnar alla räkningar och brev du får. Det är lätt hänt att man inte ”orkar” öppna räkningarna som kommer om man vet att man inte har  pengar på kontot. Om räkningen lämnas obetald kommer du att få betalningspåminnelser och om de inte betalas går räkningen vidare till indrivning. I detta skede har räkningen växt på grund av påminnelseavgifter och indrivningsavgifter. Om räkningen fortfarande lämnas obetald kan du få en betalningsanmärkning. Dessutom kan det gå till utmätning, vilket betyder att skulderna tas av det du äger. En betalningsanmärkning kan leda till att du i framtiden inte kan ta ett banklån eller att du får svårigheter med att hitta hyresbostad.

Om du behöver hjälp med din ekonomiska situation eller märker att du inte har koll på dina skulder kan du ta kontakt med skuldrådgivningen eller socialbyrån i din kommun. Det bästa är ändå att själv försöka hålla kontakt med de som fakturerar och komma överens om betalningsplaner.

I dag är det väldigt enkelt att betala saker med telefonen och mycket lättare att köpa något det egentligen inte finns pengar till, eftersom pengarna inte är "synliga" och det inte känns när pengarna på kontot minskar. 

Sedan finns det också snabblån som går ut på att låna ut snabba pengar till sådana som behöver. Det farliga med snabblånen är att det är hög ränta, och om du inte klarar av att snabbt betala tillbaka pengarna, så växer det och blir till stora summor.