Utsida och utseende

Utsida och utseende

Människan förlitar sig mycket på det första synintrycket. Vi borde inte döma och kategorisera människor enligt fördomar och stereotyper.  Det som betyder något är att du lär dig att tycka om dig själv precis som du är. Om du känner dig missnöjd med ditt utseende är det viktigaste att ändra dina tankar eftersom orsaken till utseendefixering oftast beror på sättet du tänker på din kropp och ditt utseende.

Här kommer vi att fokusera på hur du lär dig tycka om din kropp och hur du skapar en positiv kroppsbild. För att skapa en positiv kroppsbild är det viktigt att du funderar på vad som är fint och bra med just din kropp.

Fokusera på vad du kan göra med din kropp!
Tänk så mycket du kan göra med din kropp. Tänk på din kropp som ett viktigt redskap.

Skriv upp 10 saker du tycker om hos dig själv!
Skriv ner allt vad du tycker om hos dig själv. T.ex. vad är dina starka sidor är och vad tycker du om med din kropp. Spara listan och ta fram den nu och då när du märker att negativa tankar uppstår.

Acceptera din kropp precis som den är!
När du accepterar och tycker om din egen kropp kommer du också att märka att andras åsikter inte spelar någon roll. Det som är det viktigaste är att du trivs med dig själv!

Var kritisk till media!
För att du ska lära dig tycka om din kropp är det viktigt att du förhåller dig kritisk till de utseendeideal som finns i media.

Stärk din självkänsla!
Ett sätt som gör att vi tycker bättre om oss själva och vårt utseende är att stärka självkänslan. Om din inre hälsa är god så påverkas du inte heller lika lätt av de utseendeideal som finns på sociala medier. Här finns tips på hur du kan stärka din självkänsla.

Le mot din spegelbild!
Ta som vana att alltid se på dig själv med vänliga ögon. Pröva på att säga snälla saker till dig själv och din kropp.

Lär dig att ge och ta emot komplimanger!
Det kan vara svårt att ta emot komplimanger. Säger någon att ”du är så fin” så svara då ”tack så mycket” och INTE ”nej det är jag inte”. Att kunna ge och ta emot komplimanger är något man behöver lära sig. När du lär dig ta emot komplimangerna kommer du också tycka mer om dig själv och din kropp.

Var lycklig!
Du ska aldrig ändra något på din kropp eller i ditt utseende för att du ska bli lycklig. Du finner lycka genom att börja acceptera dig själv så som du ser ut.

Sköt om dig!
Det är viktigt att komma ihåg att den viktigaste relationen vi kommer att ha under våra liv är relationen till oss själva. Du kommer ju trots allt leva med dig själv och din kropp resten av ditt liv. Din kropp är fantastisk och värd att tas hand om!


 

Komplex - att skämmas för något
15.09.2018

De är väldigt vanligt att ha komplex. Det här kanske inte tröstar direkt, men det är faktiskt så att under tonåren har de flesta många komplex och är missnöjda med sig själv, t.ex.  en kroppsdel eller...
Läs mera

Hudvård
14.09.2018

För att du ska få en fin hy så kräver det en insats varje morgon och kväll, varje dag. Det finns inga genvägar och gäller såväl killar som tjejer. Rengör huden, helst två gånger per dag och använd ren...
Läs mera

Hårborttagning
14.09.2018

Det finns flera olika sätt att slippa håret på bröstet, ryggen, benen, armhålorna och bikinilinjen och vissa kräver mera arbete än andra. Vi har här samlat ihop information och knep om olika hårbortta...
Läs mera

Finnar
13.09.2018

Att man ofta får finnar i tonåren beror på könshormonerna som sätter igång i kroppen. Man kan få finnar överallt på kroppen men vanligast är det i ansiktet. Det som kan hjälpa mot finnar är att tvätta...
Läs mera

Bristningar och celluliter
13.09.2018

Bristningar och celluliter är vanligt, de flesta har någondera. Bristningar eller striae som de också kallas är något som alla kan få och som är mycket vanligt. Det är viktigt att komma ihåg att det i...
Läs mera