Hårborttagning

Hårborttagning
14.09.2018

Det finns flera olika sätt att slippa håret på bröstet, ryggen, benen, armhålorna och bikinilinjen och vissa kräver mera arbete än andra. Vi har här samlat ihop information och knep om olika hårborttagningsmetoder, så att Du kan hitta den som passar Dig bäst.

Rakning

Rakning är kanske den vanligaste hårborttagningsmetoden. Med rakning avses att raka bort kroppshåret med en rakhyvel. Till rakning behöver man förutom hyveln också rakgel. Rakning bryter håret nära roten och gelen gör kroppshåret mjukare, minskar risken för sår och fuktar huden.

Rakning passar bäst till hårborttagning från benen. Också armhålorna och intimområden kan rakas, även om det inte direkt rekommenderas. Att raka dessa områden kan orsaka irriterande följder så som sår, klåda, blåsor eller finnar, inåtväxande hårstrån eller t.o.m infektioner.

Bladen på en rakhyvel skall alltid vara vassa och rena. Om hyveln inte glider lätt på huden och om du måste trycka ner bladen mot huden under rakningen, är det dags att byta ut den mot ett nytt. Hyveln skall bevaras på ett torrt ställe mellan rakningarna och gärna i upprätt ställning så att bildningen av bakterierna på bladen minskar.

Rakningens fördelar är att det är snabbt, smärtfritt och lätt. Nackdelen är rakningens korta effekt – håret växer tillbaka på bara några dagar.

 • Tvätta området som skall rakas med varmt vatten och mild tvål. Bred ut rakgel på området. Dra sedan långa, jämna drag med rakhyveln – de ger bättre resultat än korta och snabba drag. Tvätta hyveln mellan dragen så att rakgelen inte hopas på bladen. Skölj området noggrant efter rakningen.
 • Eftervården efter rakningen är viktig. Du ska inte klia det rakade området. Du ska också hålla det rakade området rent – hygienen är viktigt speciellt efter rakning av intimområdet. Efter rakningen kan du sätta på Aloe vera eller babyolja för att lugna huden och minska bildningen av finnar.

Vaxning

Med vaxning lossnar håret med roten och därför kan denna hårborttagningsmetod vara smärtsam. Det finns två olika vanliga vaxningssätt: kallvaxremsor och varmvax. Varmvaxet är kladdigt vax som värms i ett varmt vattenbad eller microvågsugnen innan användning. Värmen gör vaxet rinnande. I kallvaxet finns vaxet färdigt i remsor, vilket betyder att de är klara att användas genast.

Vaxning passar till benen, låren, armhålorna, bikinilinjen och ansiktet. Det finns skilda produkter för de känsliga områdena. För att få det bästa möjliga resultatet, rekommenderas det att vaxningen görs av en kosmetolog.

Vaxningen håller håret borta allt från en vecka till tom en månad. Längden på håret du tänker vaxa skall vara minst 5mm för att resultatet skall vara lyckat. Huden kan vara ordentligt röd efter vaxningen.

 • För att få det bästa möjliga resultatet lönar det sig alltså att söka sig till en kosmetolog. Kosmetologen kan dessutom vaxa intimområdet säkert och professionellt. Om du trots allt vill prova på att vaxa hemma, kan du köpa tillbehören från de vanligaste butikerna.
 • Varmvaxet värms först tex i micron enligt anvisningarna. Sedan breds vaxet ut på huden med en spatel. Därefter placeras en tygaktig remsa på vaxlagret. Remsan dras sedan bort med ett snabbt ryck mothårs. Kallvaxremsorna är som sagt färdiga att användas, eftersom vaxet finns redan färdigt i remsorna. Remsan pressas mot huden och slätas medhårs.
 • Därefter rycker man remsan bort mothårs på liknande sätt som när man använder varmvax.
 • Bred alltid ut lugnande salva på området när du vaxat färdigt.

Hårborttagningscremer

Hårborttagningscremer förstör håret kemiskt. Hårborttagningscremer kan användas till hårborttagning från benen, låren, armhålorna och bikinilinjen. Det finns skilda produkter för de känsligare områdena. Hårborttagningscremen tar inte bort håret med roten, vilket betyder att håret växer tillbaka på några dagar. Hårborttagningscremen är en smärtfri hårborttagningsmetod. Resultatet håller ungefär lika länge som rakningen – håret växer alltså tillbaka på några dagar.

 • Cremen sätts på huden och får verka i ungefär 10 min. Därefter tas cremen bort med en spatel som gör att håret lossnar. Efteråt sköljs området noggrant med vatten.
 • Det lönar sig att sätta på fuktgivande och lugnande salva efter hårborttagningen. Försök att undvika att använda deodorant eller att sola under 24 timmar efter att du använt hårborttagningscreme.

Epilator

Epilering görs med en epilator. Epilatorn rycker ut håret med roten, vilket gör att resultatet håller längre än tex vid rakning. Eplieringen tar inte lång tid och kan användas till hårborttagning från nästan hela kroppen. Den passar bäst till hårborttagningen från benen och beroende på hur mycket man tål smärta också armhålorna. Epileringen kan alltså vara mycket smärtsamt, speciellt när man är nybörjare. Maskinen har små små pincetter som rycker ut håret med roten, vilket orsakar smärtan.

 • Helst skall epileringen göras efter duschen på torrt hud. Håret skall vara minst 5mm långt före epileringen. Epileringen görs mothårs. Det är viktigt att borsta, peela och sköta huden, eftersom denna hårborttagningsmetod kan orsaka inåtväxande hårsstrån och infektioner.
 • Bred ut lugnande salva efter epileringen.

Kroppssockring

Kroppssockring är en hårborttagningmetod som påminner om vaxning, där man använder sockermassa för att ta bort kroppshåret från roten. Kroppsockring kan användas till tex ben, lår, bikinilinjen, intimområdet, armhålor, armar och ansikte. Kroppsockring görs nästan enbart av kosmetologer, men numera kan man också köpa tillbehören till hemmabruk. Håret hålls borta i ungefär 3-8 veckor och det nya håret som växer efter sockringen är tunnare och skörare än tidigare.

 • Optimal hårlängd vid kroppssockring är minst 2 mm. Sockermassan breds ut på området där håret ska tas bort. Kroppssockringen kan också effektivt och säkert ta bort döda hudceller, men sockret tar inte fast i de levande hudcellerna. Kroppssockringen orsakar mindre smärta, irritation och brutna hår än andra hårborttagningsmetoder, eftersom sockermassan inte tar fast i huden. Hudrodnad förekommer också bara sällan.
 • Efter kroppssockringen är det bra att undvika bastubadande, idrott och att svettas överlag under de följande 12 timmarna. Om sockringen gjorts vid armhålorna ska man inte använda deodorant under de följande 12 timmarna. Om sockringsbehandlingen gjorts i ansiktet ska man också undvika smink som täpper till porerna. Efter kroppssockringen ska man skydda huden från solen åtminstone i ett dygn. Man ska också låta huden återhämta sig och inte heller peela huden nästa dag eller under de närmast påföljande dagarna.

Text: Ungdomsinformatörerna

Faktagranskning: Kosmetolog Sanna Sund

Översättning: Lena Niininen (till finska)

Källor: Veet, rfsu, Kauneus&Terveys, Yhteishyvä, Kosmetologen

Tillbaka