Stress

Stress

Alla individer upplever stress på olika sätt, en del personer kan bli stressad av en liten sak, medan en annan person inte alls behöver bli stressad för samma sak. Koncentrationen påverkas och personen kan få svårt att koncentrera sig. Stress är inte bara något negativt, det finns även god stress som gör att vi presterar bättre, men då stressen blir långvarig blir det skadligt och kroppen reagerar med att man då kan bli sjuk lättare.

Vad händer i kroppen när du är stressad?

Stress är kroppens sätt att hantera pressade situationer, så att vi kan prestera på bästa sätt. Stressen har sitt ursprung i den tidsålder då vi ofta var tvungna att fly eller slåss. Då börjar adrenalinet och kortisolet (stresshormon) strömma till, puls och hjärta jobbar snabbare, hjärnan skärper till sig, musklerna spänns i beredskap osv.

Men det ska bara vara ett tillfälligt tillstånd. Långvarig och skadlig stress skiljer sig från god stress. Långvarig stress anses vara något obehagligt, något som gör livet svårare och närapå outhärdligt. När det pågått i dagar, veckor, månader, ja till och med år, så blir det skadligt för både kropp och själ. Kroppen orkar inte med stressen och allt är ansträngt, börjar funka sämre och man blir lättare sjuk. Först får man sämre immunförsvar och är tex förkyld oftare, och till slut kan man få allt från härtproblem till burn-out. Stressen blir kronisk när en människa är tvungen att kämpa på övre gränsen för vad hon har styrka till under en längre tid.
Vi är inte skapade för att ha det stressigt länge. Men det värsta är att vi så småningom börjar tro att stressen är normal, att det är så man ska leva.

07.02.2019

Ät regelbundet och sov tillräckligt Andnings- och mentalövningar Se motgångar som en läroprocess Ha realistiska mål Organisera och prioritera Skilj på privatliv och skolliv/arbetsliv Motionera regelbu...
Läs mera

07.02.2019

Vad orsakar stress? Det kan tex handla om dåliga relationer till föräldrarna, rädsla för att föräldrarna ska skilja sig, ekonomiska problem eller oro för att något hemskt skall hända någon i familjen....
Läs mera