Stress

Stress

Sidan i korthet: Alla personer lider av stress under något skede i livet och bland ungdomarna i Finland upplever ungefär hälften att de lever ett stressigt liv. Alla individer upplever stress på olika sätt, en del personer kan bli stressad av en liten sak, medan en annan person inte alls behöver bli stressad för samma sak. Stress kan leda till att en person förändras i sitt beteende och kan upplevas som rastlös och glömsk. Även koncentrationen påverkas och personen kan få svårt att koncentrera sig. Stress är inte bara något negativt, det finns även god stress som gör att vi presterar bättre, men då stressen blir långvarig blir det skadligt och kroppen reagerar med att man då kan bli sjuk lättare.
En vanlig tonårings vardag kan vara så ofantligt, otroligt stressig. Som värsta karriärsarbetande småbarnsmamman eller högsta bossen på megaföretaget.

Upp tidigt till skolan. Trötthet, stress. I skolan maaaassor av inlärning inproppat i hjärnan hela dagen lång - varvat med all drama under rasterna. Stress. Sedan iväg på pianolektion, sedan fotisträning, sedan gräl med morsan vid middagsbordet, sedan läxor i mängder varvat med chatt på fb och sedan stup i säng alltför sent. Trötthet. Till och med att hålla koll på vad som händer i Idol eller Bonde söker fru blir ett betungande måste till slut, istället för avkoppling i soffan.

Samtidigt så leker pubertetshormonerna tornado i kroppen, känslorna åker berg-och-dalbana, självkänslan är skör som ett asplöv och hela tiden rusar tankar på allt från sex till Vesk-huppare omkring i skallen.

Av allt det där är det ju inte så konstigt att de flesta tonåringar känner sig stressade, pressade, oroliga, utsatta, trötta, utslitna… Utbrändheten kryper neråt i åldrarna, prestationskraven ökar och informationsflödet är som bombardemang i krigstid.

Men lugn, vi ska göra allt vi bara kan för att hjälpa dig hantera stress, press och oro här. Vi har letat med ljus och lykta efter precis alla tips, råd, åsikter och fakta och samlat allt vi bara har kunnat hitta för hur man ska klara av att varva ner. Pröva vad som funkar på dig!

Men för det första...

Vad ÄR stress?

Alla lider av stress i något skede av livet. Till och med hälften av ungdomarna i Finland upplever att de lever ett stressigt liv och allt fler söker hjälp för att den upplevda stressen blir för stor. Det sägs att stressen uppkommer när det inte finns en utväg ur en viss situation och när man inte kan hitta en tillfredställande lösning till situationen. Stress uppkommer också i situationer där kraven blir större än det man klarar av. Stressen kan synas som förändringar i beteendet och är ofta en obehaglig upplevelse. En stressad människa är ofta rastlös och glömsk och kan sällan koncentrera sig.

Stressen är en mycket personlig upplevelse.

En viss situation kan kännas jätteotäck för någon, medan en annan kanske tycker situationen är helt neutral och t.o.m behaglig. Vissa människor siktar alltid på att få det bästa resultatet och göra sitt bästa, vilket gör att de lider av ett ständigt rådande stresstillstånd.

Vad händer i kroppen när du är stressad?

Allra först är stress bara bra och normalt för människan. Det är kroppens sätt att hantera pressade situationer, så att vi kan prestera på bästa sätt. Stressen har sitt ursprung i den tidsålder då vi ofta var tvungna att fly eller slåss – typ om vi mötte en björn i skogen eller skulle jaga björnen. Då börjar adrenalinet och kortisolet (stresshormon) strömma till, puls och hjärta jobbar snabbare, hjärnan skärper till sig, musklerna spänns i beredskap osv.

God stress förstärker förmågan att kunna lita på sig själv och det, att man kommer att klara olika utmaningar. För att vi ska utveckla en god självkänsla och för att vi ska uppskatta oss själva, behöver vi utmaningar, som lämpar sig för vår ålder.

Men det ska bara vara ett tillfälligt tillstånd. Långvarig och skadlig stress skiljer sig från god stress. Långvarig stress anses vara något obehagligt, något som gör livet svårare och närapå outhärdligt. När det pågått i dagar, veckor, månader, ja till och med år, så blir det skadligt för både kropp och själ. Kroppen orkar inte med stressen och allt är ansträngt, börjar funka sämre och man blir lättare sjuk. Först får man sämre immunförsvar och är tex förkyld oftare, och till slut kan man få allt från härtproblem till burn-out. Stressen blir kronisk när en människa är tvungen att kämpa på övre gränsen för vad hon har styrka till under en längre tid.

Vi är inte skapade för att ha det stressigt länge! Men det värsta är att vi så småningom börjar tro att stressen är normal, att det är så man ska leva!