Jobbiga tider hemma

Jobbiga tider hemma

”Å neeej, inte ett skollov till… Å fyy, släktträff!... Sh*t, jag vill INTE vara hemma med familjen den här helgen…”

När det är jullov eller semestertider brukar folk prata om att det ska bli så skönt med mera tid för familjen. Att nu tänker de vara så glada och avstressade och umgås med sina nära och kära och hitta på roliga saker tillsammans…

Det brukar inte alltid bli så himla härligt som man hade tänkt det. Istället kanske man har huvudvärk för att man sovit för länge, har tråkigt för att kompisarna är på resa, familjemedlemmarna går varandra på nerverna redan efter några dagar tillsammans och inget blev som man hade drömt om.

Men för alla unga är inte julilördagskvällen så himla trevlig och kul. I många familjer slutar lördagen istället i gräl och bråk, fylla och kanske till och med i våld. Ibland verkar det bli värst just under högtiderna, då kan konflikter och besvikelser som man annars under vardagen har under kontroll istället explodera.

När det känns som värst, så är det bra att veta varifrån man kan få hjälp. Men också vad som händer EFTER att man har sökt hjälp tex av polisen eller socialjouren. För ofta är unga rädda att det ska bli värre efteråt, att någon ska bli arg eller något ännu hemskare ska hända.

Därför ska vi nu berätta både vad ni kan göra när det är kris hemma och vad som händer sedan. Allt för att ni ska ha det tryggt och lugnt och trevligt i sommar – men också under villaavslutningen, höstlovet, julen, nyår, sportlovet, påsklovet, skolavslutningen och midsommar framöver!