Inte-okej-sex

Inte-okej-sex

Varannan österbottnisk tjej och var tredje österbottnisk kille har upplevt sexuella trakasserier eller kränkningar en eller flera gånger. Det borde ju vara så att ingen upplevt det, men så är det tyvärr inte.


Enligt den senaste stora undersökningen av hur unga i Finland mår idag (Hälsa i skolan 2013) så hade ungefär varannan tjej och över var tredje kille i högstadiet, gymnasiet och i yrkesskola (årskurserna 8-2) i Österbotten upplevt ovälkomna sexuella förslag eller antydningar. Det gällde såväl offline i verkliga livet som online (via sociala media eller appar, sms, chattar och som bilder). Vi får också frågor till Våga fråga av ungdomar som utsatts för sexuella trakasserier eller kränkningar och vi har fått signaler från skolor i Österbotten om att kunskapen om det här är dålig bland eleverna. Därför har vi sammanställt det här faktapaketet – och kommer också ut till skolor som begär det och berättar mera utförligt.

Vi behöver regler för att fungera tillsammans, oavsett om det är i trafiken eller för hur man ska vara en bra vän. Det finns också regler för vad som är okej och inte okej att göra när det kommer till sex.

Delvis är de reglerna baserade på den allmänna moraliska uppfattningen i samhället just nu, och dels på Finlands lag. Reglerna finns inte till för att bråka med någon enskild person, utan för att skydda de som kanske inte kan skydda sig själva. Det är när någon bryter mot reglerna eller spelar enligt sina egna påhittade regler, som det blir problem för andra runt den här människan. I det här fallet blir de andra kränkta, sårade, skadade, utnyttjade – offer. Poängen med att vi nu berättar om allt det här är inte bara att garantera att alla ska känna till reglerna eller att alla ska veta vad som händer om man bryter mot reglerna, utan också förklara konsekvenserna för den som utsätts för de här brotten mot reglerna, hur de KÄNNER det. För många gånger kan inga böter eller fängelsestraff i världen gottgöra det.

Det här är inget lätt ämne att varken prata om eller läsa om. Du som nu klickat dig fram till den här sidan kanske är just en av de tjejer eller killar som blivit utsatt. Eller kanske är du en som undrar om det kanske var du som gjorde fel och utsatte någon annan. Eller så har du också förstått att du behöver läsa på mera om vilka regler som egentligen gäller när det kommer till sex av alla de slag. Man behöver kunskap för att kunna skydda sig själv och låta bli att skada andra. Här försöker vi ge dig den på ett lättillgängligt sätt.

Hälsar ungdomsinformatörerna Liselott, Sanna och Jenny samt specialungdomsinformatörerna Tessi och Susanna