Sex

 

Sex kan betyda olika saker för olika människor, det kan innebära bl.a. onani, smeksex, kyssar, hångel, petting, oralsex eller penetrativt analt eller vaginalt sex. Då det kommer till sex är alla människor olika, och tycker om olika saker. Någonting som en person uppfattar som ett normalt inslag i sexlivet kan för en annan person kännas väldigt främmande, och det betyder inte att en har ”rätt” och en annan har ”fel”. Vi är helt enkelt olika.

 

Sex

På onani finns ingen åldersgräns, men i Finland finns det en skyddsålder för sex mellan två personer, vilken är 16 år. Lagen om skyddsåldern finns till främst för att skydda unga personer från att bli utnyttjade av äldre personer. Det finns även en skyddsålder på 18 år, i de fall där det rör sig om en sexuell förbindelse mellan en ung person och en vuxen som hen står i beroendeställning till (t.ex. en lärare, tränare eller ungdomsledare).

Under puberteten är det vanligt att de sexuella känslorna och lusten börjar vakna och blir mer kännbar. Det betyder ofta att man börjar fantisera mera om sex och intressera mera sig för saker som har med sex att göra. Människor har i alla tider varit intresserade av sex, och därför är det ingenting man skall känna skuld över. Alla människor äger rätten till sin egen sexualitet, och så länge man inte skadar sig själv eller någon annan så är den sexuella energin en väldigt positiv drivkraft.