Hormonspiral

Hormonspiral

Att sätta in en liten spiral i i livmodern är en preventivmetod mot graviditet. Det finns två typer, en med hormoner och en med koppar. De har lite olika verkan på kroppen, och hormonspiralen räknas som en av de säkraste preventivmetoderna mot graviditet (näst efter sterilisering). Hormonspiralen är till 99% säker och verksam ända tills den tas ut.

Idag finns det två sorters hormonspiraler, en mindre sort som sådana tjejer som ännu inte fött barn eller som är unga kan använda och en vanlig som rekommenderas åt sådana kvinnor som fött barn. Tidigare var det mera de som fött barn kunde få den, så om du tidigare hört att man inte kan få den när man är ung/inte fött barn, så gäller det alltså inte numera. I Österbotten har man nyligen börjat använda den mindre för tjejer, så är du intresserad av den be personalen på preventivrådgivningen berätta mera.

Hormonspiralen är några centimeter lång och ser trots namnet inte ut som en spiral utan som ett litet T. Den är gjord av mjukt gummi och skyddar dig varje dag dygnet runt från att bli gravid. I skaftet finns en plasthylsa som innehåller hormonet gestagen (gulkroppshormon). Hormondosen är relativt låg eftersom den verkar så lokalt, just där den behövs, och därför brukar den inte heller ge lika starka biverkningar som exempelvis p-piller. Hormonspiralen förhindrar graviditet genom att

- sekretet (”slemmet”) i livmoderhalsen blir segt och tjockt och svårgenomträngligt för spermierna.
- försämrar miljön i livmodern och äggledarna som leder till att spermierna rör sig sämre och befruktningen förhindras
- för en del förhindras ägglossningen, men det gäller inte alla.

Hormonspiralen sitter inne i livmodern i tre eller fem år beroende på sort (de mindre i tre år) och kan sedan förnyas. Man bör gå på kontroll varje eller vartannat år.