Säkerhet och om den går sönder

Säkerhet och om den går sönder

Kondomen är trots allt ett väldigt säkert preventivmedel – och alltså det enda (tillsammans med femidom) som skyddar mot könssjukdomar. Dock skyddar den ju bara det hudområde den täcker, så exempelvis aktiva herpesblåsor eller kondylomvårtor på pungen eller blygdläpparna kan ändå smitta via hudkontakt/slemhinnekontakt.

Bland par som använder kondom (för att inte bli gravida) vid varje samlag blir cirka sju kvinnor av 100 gravida under ett år. Det är inte samma sak som 7% (per 100 samlag). Dessa hundra par har ju sammanlagt samlag många, många gånger under ett år.

Rätt använd är kondom mycket, mycket säker!

Innan du använder kondomen, kolla först:

  • Att det inte är hål på förpackningen från förr. Om du känner på foliet, alltså själva förpackningen för den enskilda kondomen, och inte kan klämma ut luft ur den, så är förpackningen tät och du kan lita på bäst-före-datumet 8utgångsdatumet). Om du kan trycka luft ur det så finns det ett hål i förpackningen och då ska du inte använda kondomen eftersom den kan ha skadats eller torkat.
  • Bäst-före-datumet berättar när du inte längre ska använda kondomen, eftersom den blivit gammal.

Vad som kan orsaka att den går sönder:

  • Fabrikationsfel: alltså när något i tillverkningen gjort att de gått sönder, är YTTERST sällsynta! De kondomer som allmänt säljs i Finland och Norden har testats mycket noga av oberoende instanser. Varje tillverkare har också garantier för hur hållbara deras kondomer är – se respektive märkes egna webbsidor eller återförsäljarens webbsidor.
  • Bäst-före-datum: Det är alltid viktigt att man kollar att kondomens bäst-före-datum inte har gått ut, en gammal kondom skall inte användas. Bäst-före-datumet finns oftast stämplat på plastförpackningen för den enskilda kondomen. Om kondomen utsatts för påfrestningar (se nedan) kan hållbarheten vara lägre.
  • Tjejen är inte upphetsad nog: En anledning till att kondomen går sönder kan vara att den utsätts för stor påfrestning. Det kan hända om det inte är tillräckligt halt under samlaget. När en tjej blir upphetsad så blir hon våt och hal i slidan och slidan vidgar sig och blir svullen. Våtheten kallas för lubrikation. Lubrikationen kan fungera som ett glidmedel när man har samlag. Om tjejen inte är upphetsad och våt eller om hon lubricerar lite av någon annan anledning så kan det först och främst göra ont för henne eller kännas obehagligt för henne – ofta också för honom. Då kan hon kännas ”för trång”. Om det inte glider tillräckligt bra går det trögt och kondomen utsätts då för ett stort tryck, som kan göra att den går sönder. Grunden är att man inte ska ha samlag om man inte är tillräckligt våt, eftersom att man kan skada sin kropp genom detta. Om man är upphetsad med lubricerar för lite så kan man använda extra glidmedel.
  • Rätt glidmedel: En stor del av kondomerna är färdigt behandlade med eget glidmedel. Men i vissa fall är extra glidmedel ett måste, exempelvis vid analsex. Använd inte oljebaserat glidmedel tillsammans med kondom eftersom att detta kan försvaga kondomen – fett försvagar latexgummi (använd därför inte heller babyolja eller vaselin som glidmedel tillsammans med kondom). Tillsammans med kondom ska man endast använda vatten- eller silikonbaserat glidmedel.
  • Plastkondomerna: är inte lika elastiska och smiter inte åt på samma sätt som gummikondomer. I gengäld är de ännu starkare och leder värme bättre. Om man använder en plastkondom (Zenith eller Avanti) går det bra med oljebaserade glidmedel.Unique kondomi
  • Använd inte dubbla kondomer och återanvänd inte: Det finns ingen anledning att använda mer än en kondom åt gången. Det blir inte säkrare. Däremot finns uppgifter om att detta istället kan öka risken för att kondomerna glider av under samlaget, eller gnids sönder mot varandra, vilket gör att det blir mindre säkert. Man kan inte återanvända en kondom, utan man måste använda en ny varje gång man har sex.

Man kan inte återanvända en kondom, utan man måste använda en ny varje gång man har sex. Man ska också byta kondom mellan varje utlösning samt vara försiktig när man byter att inte få sperma från förra utlösningen på utsidan av den nya kondomen. Sperma får man bort från händerna och snoppen med vanlig tvål och vatten.

  • Felaktigt öppnad förpackning: Det sega omslaget runt den enskilda kondomen kan vara lite knepigt att få upp. Försök att riva upp ena sidan av förpackningen med händerna – undvik att göra det med tänderna och klipp absolut inte upp förpackningen. Det har nog ett hack i ena sidan så att man ska få en början. Förpackningen är så seg för att den ska skydda kondomen mot nötning och uttorkning så väl som möjligt.
  • Felaktigt påträdd kondom: Då man trär på kondomen skall man vara försiktig så att inte naglar eller tänder river hål på kondomen. Detsamma gäller smycken som ringar och armbandsur eller piercingar. Dessa två ovan nämnda orsaker är troligen de vanligaste anledningarna till att kondomer går sönder. Var även försiktig så att inte kondomen stryks hårdhänt mot eller gnuggas mot exempelvis jeansens dragkedja eller liknande.
  • Vid analsex rekommenderas, förutom extra glidmedel, även att man använder en tjockare kondom. Exempelvis Pasante Extra är tjockare samt behandlad med mer glidmedel.
  • Torr kondom: Även om kondomer är mycket tåliga och inte torkar ut så lätt, så kan eventuellt en kondom som suttit pårullad väldigt länge eller som legat i en öppnad förpackning ha blivit skörare.
  • Stickigt könshår: I vissa fall kan också kraftigt könshår eller extra vasst könshår skära sönder kondomen, men det är dock ovanligt. Detta kan hända både om pubeshåret är för långt, så att det följer med kondomen in i slidan under samlaget eller om det är för kort. Om det är för långt kan man ansa det lite med sax, men farligare är eventuellt nog ”tredagarsstubb”, alltså att man rakat bort könshåret och det nu håller på att växa tillbaka. Precis som med skäggväxt är könshårets utväxt som strävast och ”pickigast” efter ett par dagar.
Vattenballong-testet

Många oroar sig för att det gått hål på kondomen utan att man märkt det. Har en hel bit lossnat eller den har gått av på mitten, då kan man såklart inte lita på dess skydd. Den kan också se hel ut, men ha något fuktigt och slemmigt på utsidan som man kan misstänka att är sperma. Det är dock vanligtvis bara lubrikation ur tjejens körtlar, hennes naturliga glidmedel och fukt. Om man misstänker att det gått hål på kondomen, eller annars bara oroar sig, så kan man pröva att fylla vatten ur vattenkranen i den använda kondomen. Sprutar eller läcker det ut vatten ur kondomen, så vet man att den inte hållit tätt. Dock är det ju skillnad på var någonstans hålet sitter, men ju närmare toppen och sperman, desto mera risk för graviditet. Oavsett var ett hål sitter så skyddar kondomen inte för könssjukdomssmitta just där.

Vad gör vi om kondomen gått sönder?

Om ett par, tjej+kille, kan konstatera att kondomen gått sönder (om det syns en reva, om en bit är borta, om sperman läcker ur den eller om vattenballongtestet visar det) så är det bäst att tjejen så fort som möjligt köper akut-p-piller på apoteket och tar det. Här kan du läsa om akut-p-piller. En söndrig kondom = oskyddat sex.

På våra egna infosidor kan du läsa mera om akut-p-piller, graviditetstest och vad du gör om du är gravid.

Om en bit av kondomen lossnat måste man nog hitta den. Om den lämnat kvar inne i slidan så kan den irritera och i värsta fall ge en infektion. Med fingrarna känner man nog biten och kan plocka ut den själv. Hittar man den absolut inte, eller är osäker på om man fått ut den, kan en gynekolog/barnmorska/hälsovårdare plocka ut den på preventivrådgivningen/HVC. Detsamma gäller en hel kondom som glidit av under samlaget. Troligen befinner sig kondomen längst uppe i slidan vid sidan av livmodertappen. Hittar man den absolut inte, eller är osäker på om man fått ut den, kan en gynekolog/barnmorska/hälsovårdare plocka ut den på preventivrådgivningen/HVC. Den kan inte försvinna in i kroppen någonstans och kan inte ta sig in till livmodern. Har en bit lossnat under analsex, så kommer den nog ut med nästa avföring.