P-piller

P-piller

Vad är p-piller

P-piller är ett preventivmedel som förhindrar ägglossningen hos tjejer som använder det. Det kommer i tablettform och egentligen heter de kombinerade p-piller. Det är för att de innehåller två olika hormoner, östrogen och gestagen (gulkroppshormon). De här hormonerna kan vara syntetiska eller konstgjorda och finns i lite olika doser och kombinationer. Därför kan det hända att man måste prova lite olika sorter innan man hittar den kombination som passar en själv.

Gulkroppshormon eller gestagen gör så att man inte får någon ägglossning och därför inte heller kan bli gravid.
Östrogenet gör menstruationscykeln regelbunden.


Orsaker att välja p-piller

  • Vissa p-piller har en positiv effekt på mensen: har du en väldigt kraftig mensvärk (menskramper) eller en riklig och lång mensblödning, så kan vissa sorter göra att blödningarna minskar och blir kortare och att mensvärken lindras.
  • En del sorter kan göra en blödningsfri eller åtminstone så att man sällan har mens eller inte har större mängder mens. Det igen har sina fördelar.
  • Andra sorter igen ger en mera regelbunden mens. Då är det det naturliga eller konstgjorda hormonet östrogen som gör så att de flesta då kan säga åtminstone vilken dag men ibland till och med vilken timme mensen kommer att komma, speciellt efter en längre tids användning. Det här kan underlätta vardagen för många eller lindra oro för en oönskad graviditet (till skillnad från de sorter som ger oregelbundna eller inga mensblödningar alls).
  • Vissa sorter har egentligen tagits fram för att behandla hudbesvär som acne och finnar, mycket fet hy eller kraftig hårväxt på kroppen – men de har samma egenskaper som kombinerade p-piller som ska förhindra graviditet och har alltså dubbel verkan. Om du vill använda p-piller för någon av de här orsakerna borde du först ha prövat andra alternativ som lokalbehandlingar och antibiotika enligt ordination och sedan fråga din läkare/hudläkare/gynekolog/hälsovårdare/barnmorska om vilken sort som har de här ”biverkningarna”.

 

De flesta p-pillersorter är lite starkare jämfört med exempelvis p-ring, som verkar mera lokalt och därför inte behöver så höga doser hormoner för att fungera. Hormonerna i p-pillren påverkar hela kroppen.

Använd inte p-piller om du:

- Är överviktig. Det brukar allmänt heta att om du har ett BMI över 39 ska du inte använda någon form av hormonellt preventivmedel som innehåller östrogen. Det ökar risken för blodpropp [länk] (en ”blodklump” som fastnar i en ven exempelvis i benet eller i hjärtat, är livsfarligt).

- Har en förhöjd risk för blodpropp. Genom blodprov kan man idag ta reda på om man har en förhöjd risk – men redan om någon i den närmaste släkten som under 50-åring har haft en blodpropp (eller vet att de har en ärftlig risk för det) ska du vara försiktig i användandet av p-piller.

- Om du haft hjärtattack eller andra hjärtproblem, diabetes, högt blodtryck, högt kolesterol, leversjukdomar eller bukspottskörtelinflammation får du inte använda de flesta p-piller. Om någon i din närmaste släkt haft de här sjukdomarna borde inte heller du använda p-piller. Inte heller om du av okänd anledning blött ur slidan – och inte om du redan är gravid eller ammar. Om man har vissa andra sjukdomar, som epilepsi, eller besvär som åderbrock, så kan man nog äta p-piller men ska då följa med sitt hälsotillstånd extra noga. Kolla mera i bipacksedeln.

- Om du röker. Gränsen går inofficiellt vid ungefär en ask om dagen, men all rökning ökar riskerna för blodpropp.

- Om du har migrän. Det gäller speciellt ”migrän med aura” [länk], vilket brukar visa sig som synkomplikationer under migränanfallet.

- Om du använder sådana mediciner som inte passar ihop med p-piller. (Denna information hittar du både i din medicins bipacksedel och i p-pillrens bipacksedel, bland annat på nätet)

 

Härifrån får du p-piller: I Österbotten kan vissa skolhälsovårdare ge gratis prover av p-pillerkartor (oftast för tre månaders användning) åt sina elever/studerande. Men det lönar sig absolut att gå till kommunens preventivrådgivning (heter familjeplanering i vissa kommuner), eftersom hälsovårdaren/barnmorskan/läkaren där bättre kan reda ut exempelvis ditt vardagsliv och din hälsa och sjukdomshistoria för att bättre kunna rekommendera ett preventivmedel eller -sort som passar just dig. Det finns som sagt både många olika sorters p-piller med olika tänkbara biverkningar och många andra preventivmetoder som du behöver känna till innan du väljer vad du själv ska börja använda. Personalen på preventivrådgivningen har ofta lång erfarenhet och den senaste utbildningen och infon inom det här området.

Beroende på kommun kan det hända att du får gratisprover av det preventivmedel du valt, exempelvis tre kartor av din p-pillersort. Men du får alltid ett recept på följande tidsperiods p-pillerkartor av läkaren/hälsovårdaren/barnmorskan. Med det receptet kan du köpa dina p-piller på apoteket. P-piller kostar lite olika beroende på sort och märke, men man kan säga att p-piller i medeltal kostar cirka 10-15 euro i månaden. Om du lider av akne, kan läkaren skriva ut ett recept på p-piller. I sådana fall ersätter Fpa en del av p-piller kostnaderna.