Femidom

Femidom

Vad?pasante femidom2

Femidom, som kommer från de engelska orden female+condom (=Femidom), är som namnet säger en kondom för kvinnor. Den kallas också just kvinnokondom eller vaginalkondom. Femidomen är ett preventivmedel som också skyddar användaren mot könssjukdomar, precis som den vanliga kondomen.

Femidomen är speciellt bra, eftersom den skyddar också en del av kvinnans yttre könsorgan och därmed är skyddet mot könssjukdomar högre än med vanliga kondomer.

Femidomen är en påse som är lite längre än en vanlig kondom, den är gjord av plast eller latex och den placeras in i slidan. I båda ändorna av femidomen finns en elastisk ring – den ena ändan är sluten och den andra öppen.

Hur använder man den?

När femidomen placeras rätt, kommer den slutna ändan så långt in i slidan som möjligt. Den elastiska ringen underlättar isättning och håller kondomen på plats inne i slidan. Den öppna ändan blir kvar på slidan utsida och den täcker även en del av delarna runt slidmynningen: blygdläpparna, urinrörets mynning och klitoris. Ringen i den öppna ändan förhindrar femidomen från att glida in i slidan under samlaget.

När man för in snoppen eller dildon i slidan lönar det sig att hålla i den yttre ringen, så att femidomen inte glider in i slidan. Efter det sitter femidomen bättre på plats och man behöver inte hålla i den yttre ringen längre. Om ringen mot förmodan ändå skulle glida in i slidan, skall man avbryta samlaget genast och byta femidomen mot en ny.

I stil med den vanliga kondomen, kan femidomen användas bara en gång. Den kan också användas i oralsex och den passar latexallergiker och sådana kvinnor, som inte tål hormonala preventivmedel. Femidomen är ett bra val tex. efter förlossningar, eftersom slemhinnorna i kvinnans underliv är extra känsliga efter en förlossning. Femidomen är också populär bland homosexuella män, eftersom den fungerar bra vid analsex tack vare den yttre ringen, som gör att femidomen inte kan glida in i analen.

Det är lätt att använda femidomer, men att kunna placera den rätt kan kräva lite träning. När man lärt sig den rätta tekniken, kan man sätta in femidomen i slidan i god tid – t.o.m. timmar – före samlaget. Man skall inte använda femidomen samtidigt med en vanlig kondom, eftersom friktionen de skapar kan orsaka att preventivmedlen går sönder.

Att tänka på

Femidomer finns inte nödvändigtvis till salu i vanliga butiker, men de säljs i de flesta sextillbehörsbutikerna och även i nätbutiker som säljer kondomer. Femidomer kan också köpas på apotek. Kondomerna för kvinnor är ännu relativt sällsynta, vilket tyvärr gör att de kostar en aning mera än vanliga kondomer. Beroende på varifrån man köper, kan man få ett paket med femidomer (3 st) för ungefär 4-10€. Femidomer säljs i Österbotten bland annat via pasante.fi