Hur välja preventivmedel?

Hur välja preventivmedel?

Sidan i korthet: Man kan dela upp preventivmedlen och -metoderna i två grupper på två olika sätt. De som skyddar mot både könssjukdomar och en oönskad graviditet och de som bara skyddar mot en oönskad graviditet. Och så i de som innehåller hormoner som påverkar förmågan att bli gravid tillfälligt och de som inte innehåller några hormoner. Av alla preventivmetoder är det bara kondomen som kan användas av killar. P-piller, p-ring och p-plåster är sådana preventivmedel (för kvinnor) som innehåller två kvinnliga könshormoner, östrogen och gestagen.
Det finns flera olika sätt att skydda sig mot att bli gravid. De olika sätten brukar kallas för preventivmedel eller preventivmetoder.

Idag finns det en mängd olika typer av preventivmedel och vi kommer här att försöka förklara hur de alla fungerar, för- och nackdelar med dem och biverkningar. Det här är viktig information – inte bara för tjejer utan även för killar – eftersom det dels verkar florera en massa myter och falsk information om dem och dels verkar väldigt få unga känna till och använda något annat än kondom och p-piller.

I Österbotten (och även på andra håll i Norden) kan man i de flesta kommuner få de första månadernas p-piller gratis exempelvis från skolhälsovården eller preventivrådgivningen/familjeplaneringen och troligen är det här en av förklaringarna till att de flesta tjejer automatiskt väljer p-piller när de börjar med ett hormonellt preventivmedel. Ofta utan att veta tillräckligt mycket om de andra typerna av preventivmedel – kanske något annat hade passat just dem mycket bättre? Få verkar också ha på klart hur könssjukdomar smittar.

Men först:

Grundkunskaperna sammanfattat

Man kan dela upp preventivmedlen och -metoderna i två grupper på två olika sätt. De som skyddar mot både könssjukdomar och en oönskad graviditet och de som bara skyddar mot en oönskad graviditet. Och så i de som innehåller hormoner som påverkar förmågan att bli gravid tillfälligt och de som inte innehåller några hormoner.

Preventivmedel och -metoder utan hormoner

Av alla preventivmetoder är det bara kondomen som kan användas av killar. Det har nog funnits bland annat p-piller för män, men de slog aldrig igenom på marknaden.

Kondomen och femidomen är de enda två preventivmetoderna som skyddar mot sexuellt överförbara sjukdomar, könssjukdomar, vid vaginalt eller analt samlag. Dessa två är tättsittande cylindrar som är slutna i ena änden och är gjorda av gummi (latex) eller plast. Endast kondomen och slicklappen (till en viss del femidomen) skyddar mot könssjukdomar vid oralt sex. En slicklapp är ett slags plastduk som sprids över tjejens underliv under oralsex.

Att skydda sig vid oralsex är lika viktigt, exempelvis eftersom munherpes lätt förvandlas till genital herpes vid munsex och eftersom HP-viruset även på sikt kan orsaka bland annat muncancer och peniscancer.

Ingen av nedanstående preventivmedel- och metoder skyddar mot sjukdomar:

En kopparspiral innehåller inga hormoner. Den sitter inne i livmodern där den skapar en miljö som gör att spermier inte kan överleva och att ett befruktat ägg får svårt att fästa inne i livmodern. Pessar tillsammans med spermiedödande medel gör att spermierna inte kan ta sig upp i livmodern. Pessar, kondom och femidom kallas därför ibland för barriärmetoder.

Avbrutet samlag och så kallade säkra perioder är också preventivmetoder utan hormoner, men eftersom de är så pass osäkra så är de inget som brukar rekommenderas. Med säkra perioder menas de dagar under menscykeln då det är troligt att kvinnan inte har ägglossning och därför inte borde kunna bli gravid just då. Det finns också metoder, till exempel P-dator eller Billingsmetoden, som går ut på att kvinnan försöker kartlägga sina "säkra perioder" genom att räkna ut när hon har ägglossning och undvika att ha samlag under den tiden. Även helamning kan räknas som en sådan metod, även om den bara fungerar någorlunda under den korta period då kvinnan ammar.

Sterilisering innebär att man genom en operation tar bort möjligheten att bli gravid genom samlag. Både kvinnor och män kan sterilisera sig, men steriliseringen innebär ett större ingrepp för kvinnan.

Preventivmedel med hormoner

P-piller, p-ring och p-plåster är sådana preventivmedel (för kvinnor) som innehåller två kvinnliga könshormoner, östrogen och gestagen. De här hormonerna gör så att en tjej inte har någon ägglossning och så att sekretet (”slemmet”) i livmoderhalsen blir så segt att inga spermier kan ta sig igenom.

Minipiller, p-stav, p-spruta och hormonspiral är sådana preventivmedel (för kvinnor) som innehåller det kvinnliga könshormonet gestagen. De gör att sekretet i livmoderhalsen blir så segt att spermier inte kan ta sig igenom och att slemhinnan i livmodern blir så tunn att ett befruktat ägg inte kan fastna där. En del av de preventivmedel som innehåller bara gestagen gör också att kvinnan inte får någon ägglossning.