Hur använder man hormonspiral?

Hur använder man hormonspiral?

Läkaren gör en gynekologisk undersökning, och sätter sedan in spiralen i din livmoder under mensen. Det hela tar några minuter och brukar gå relativt smärtfritt. Just när spiralen sätts på plats kan det göra ont, men det brukar gå över snabbt. Vissa tjejer upplever att det är obehagligt eller gör ont – och värre blir det såklart om man spänner sig – medan vissa inte tycker att det känns speciellt mycket. Man kan ta smärtstillande medicin före för att mildra smärtan. Man kan även känna svaga sammandragningar under några timmar efter att spiralen satts in, då är det bra att vila, duscha varmt eller ta mera värkmedicin. Under de första dagarna kan det kännas lite, ungefär som mensvärk. Men det går över och sen ska man inte känna av spiralen. Om man får molande smärtor efteråt och de håller i sig eller är väldigt starka ännu några veckor efter bör du kontakta din läkare/hälsovårdare. Det här är dock sällsynt.

När spiralen är på plats ger den hela tiden ifrån sig hormon som går direkt ut i kroppen. Det gör att kroppen får ett jämnare upptag av hormon än med p-piller, då man tar en tablett om dagen. Hormonspiralen börjar omedelbart skydda mot graviditet när den satts in – men skyddar naturligtvis inte mot könssjukdomar.

Man bör komma på kontroll av spiralen varje eller vartannat år – följ läkarens instruktioner.

För att man själv ska kunna kontrollera att spiralen finns kvar och för att det ska vara lätt att ta ut den låter sedan låter man två tunna plasttrådar från spiralen gå ner från livmodertappen cirka 1-2 centimeter i slidan. Trådarna går ofta att känna om man för upp ett finger i slidan men det är ovanligt att en partner känner av dem om man har samlag. Själva spiralen går inte att känna alls själv.

Man kan använda menskopp medan man har en hormonspiral – men helst inte tampong. Det är mycket ovanligt, men tampongen kan fastna fast i spiraltrådarna.

Om du vill bli gravid, så är det bara att boka en tid till läkare/hälsovårdare och be dem att ta ut spiralen. Det här kan du göra när som helst under de 3/5 år spiralen ska sitta inne. Att man använt hormonspiral påverkar inte förmågan att bli gravid och majoriteten av alla som försöker bli gravida efter att ha använt hormonspiral blir gravida inom ett år.

Det är ytterst ovanligt, men hormonsopiralen kan stötas ut ur livmodern. Om du plötsligt får en rikligare blödning än normalt ska du skydda dig med kondom och boka en läkartid för att kontrollera att den sitter kvar. Hormonspiralen för tre år har en liten silverring i spiralen så att den ska synas om man söker efter den med ultraljud.

Om du hör till de kvinnor som har lite eller inte har någon mens medan du använder hormonspiral men ändå oroar dig för att du ska vara gravid kan du ta ett graviditetstest. Om testet visar negativt (vilket det sannolikt kommer att göra, då hormonspiral är 99% säkert) lönar det sig inte att ta fler test ifall du inte upplever andra typiska graviditetssymptom som illamående eller ömmande bröst. Man kan föra bok över sina blödningar, exempelvis skriva in dem i kalendern, om man vill.

Om du mot förmodan skulle bli gravid fast du har hormonspiral, så bör du kontakta läkare.

Biverkningar

De flesta upplever att de efter en tid har mindre mens efter att ha satt in hormonspiral. Vissa blir helt blödningsfria efter några månader och har ingen mens alls, andra kan ha sporadiska små blödningar någon gång nu som då. Mellanblödningar och droppblödningar (stänkblödningar) kan vara en vanlig biverkning i början, men bör sluta efter två-fyra månader. För ett fåtal kvinnor fortsätter mellanblödningarna längre än så.

Vanliga biverkningar är:

- Huvudvärk
- Buk- eller bäckensmärta
- Akne eller fet hy
- Cystor

Mindre vanliga biverkningar är

- Nedstämdhet/depression
- Migrän
- Illamående
- Smärtsamma menstruationer
- Ömma bröst
- Håravfall
- flytningar