Hur använder man minipiller?

Hur använder man minipiller?

Minipillren finns i en så kallad karta (en platt liten förpackning) med 28 piller i varje karta. Man ska ta ett piller vid ungefär samma tid varje dag och man gör inga uppehåll.

Det är mycket viktigt att man tar sin tablett ungefär samma tid varje dag. Missar man med 3-12 timmar, hur många varierar något beroende på vilka minipiller man använder, kan man inte längre vara säker på att inte bli gravid. Då ska man förutom att ta minipillren också skydda sig med kondom under den följande veckan.

Om man hade samlag dagarna innan man missade att ta sitt piller är det bra att ta ett akut-p-piller. Spermier kan överleva i livmodern och äggledarna i några dagar och minipiller förhindrar inte alltid ägglossning, så har ett ägg redan befruktats och man slarvat med minipillren så kan det fästa i livmodern och börja växa.

Om man spyr kort efter att man tagit sitt minipiller eller om man har diarré är det inte säkert att kroppen hinner ta upp hormonet. Då kan man ta ett nytt piller från kartan och då är man fortfarande skyddad.

Vad som gäller för just de mini-piller man tar kan man läsa i bipacksedeln. Bipacksedeln är den lapp som ligger i förpackningen när man köper sina mini-piller.

Hur slutar man med minipiller?

Man kan sluta ta sina minipiller när man vill. Det är olika hur snabbt mensen kommer igång efter att man slutat med minipiller. En del får regelbunden mens direkt och för andra kan det ta flera månader. Oavsett om man fått mens eller inte: om man inte vill bli gravid så är det viktigt att börja använda något annat skydd mot graviditet om man har vaginalt sex med en kille.

Om man inte fått tillbaka sin mens ett halvår efter att man slutat med minipiller så ska man kontakta kommunens preventivrådgivning/familjeplanering för att ta reda på vad det kan bero på.

 

Härifrån får du minipiller:

För att få minipiller utskrivna ska du gå till kommunens preventivrådgivning (heter familjeplanering i vissa kommuner), eftersom hälsovårdaren/barnmorskan/läkaren där bäst kan reda ut exempelvis ditt vardagsliv och din hälsa och sjukdomshistoria för att bättre kunna rekommendera ett preventivmedel eller -sort som passar just dig. Personalen på preventivrådgivningen har ofta lång erfarenhet och den senaste utbildningen och infon inom det här området.

Du får sedan ett recept på minipillerkartor av läkaren/hälsovårdaren/barnmorskan där. Med det receptet kan du köpa dina minipiller på apoteket.

Minipiller kostar lite olika beroende på sort och märke, men man kan säga att p-piller i medeltal kostar cirka 20-35 euro för tre månader beroende på sort.