Att flytta mensen med p-piller

Att flytta mensen med p-piller

Ibland kan det vara praktiskt att skjuta fram mensen, till exempel om man ska på resa, och det kan man göra om man äter p-piller.

Då börjar man på en ny karta direkt efter att den förra är slut. Till exempel om man har en sort med 21 piller, så håller man inte upp sju dagar utan börjar direkt på nästa 21-dagarskarta. Om man tar sockerpiller hoppar man över dem och går direkt över till en ny karta. Det innebär att man inte gör något uppehåll med hormontabletterna förrän man vill ha mens, till exempel när man kommer hem från resan.

Det är inte farligt att flytta på mensen på det här sättet och man kan göra det under flera månader. Men ju längre man försöker skjuta upp sin mens desto större risk är det att förskjutningen misslyckas och att man då får en blödning i alla fall. Får man mensblödning är det bäst att göra ett uppehåll i kartan just då (uppehållet bör vara lika många dagar som det vanliga uppehållet eller som sockerpillren räcker för).

OBS! Man kan nog exempelvis simma och bada med menskopp eller tampong och det kanske är att föredra framför att skjuta upp mensen ändå.

Läs mera om tampong och menskopp!