Att gå till gynekologen

Att gå till gynekologen

Att gå till gynekologen kan vara både spännande, skrämmande och lite pinsamt för kvinnor i alla åldrar. Vi ska reda ut hur det går till här nu och försöka sänka tröskeln för att boka tiden. Det är viktiga saker och vi ska se till att hålla oss i skick även "där nere".

Alla behöver göra en gynekologisk undersökning med jämna mellanrum under livets gång. Åtminstone då man börjat ha sex ska man nog kolla upp sig. Men det kan också vara att man märkt eller hittat nåt underligt som man inte vet om det hör till. En knöl, något som gör lite ont eller man kanske helt enkelt vill kolla upp att allt är normalt.

Hur går det då till?

1. Man bokar tid till en gynekologisk undersökning till sitt Hvc, eller till en privat klinik. Det är antingen en barnmorska eller en läkare som gör undersökningen. Man behöver absolut inte vara blyg eller tycka att det är pinsamt eller nåt. Personalen har sett allt förr och blir inte förvånade över något. De tycker inte heller att man är löjlig eller dum fast man frågar de enklaste frågor. Tvärtom så är de glad om man frågar, för det betyder att man bryr sig och tar det på allvar, att man är mogen för att tex börja ha sex med en annan person.

2. De brukar fråga olika saker som tex om man haft sex, om mensen är regelbunden, har man märkt av något extra, mellanblödningar, värk eller annat. De behöver veta en massa för att kunna ge de bästa råden för tex preventivmedel mm.

3. Sen får man klä av sig på underkroppen och lägga sig i en sk. gynekologstol. Det är som en kort brits som har två stöd för benen i fotändan. Man ligger på rygg och lägger upp benen i fotstöden. Det kan kännas jobbigt att ”fläka ut” sig på det sättet. Men man ska komma ihåg att personalen har gjort detta miljoner gånger förr. Det är deras jobb, de gör det varje dag många gånger om. De ser det inte som något sexuellt eller spännande. Det är ungefär som en fotvårdare som undersöker ens fötter för att se om det finns något som inte är som det ska. Eller en frisör som konstaterar att ens hårtoppar är kluvna och att hon/han ska klippa si eller så mycket bort för att det ska bli bra.

4. Barnmorskan/Läkaren sitter på en pall mellan ens ben, de har oftast en lampa tänd för att de ska se bättre. Man ska försöka tänka på något helt annat och slappna av så går undersökningen bättre. De undersöker både de yttre och de inre könsorganen. Det kan igen kännas underligt att någon klämmer och känner där men kom ihåg, de har sett det förr och det är inget märkvärdigt för dem. När de gör den inre undersökningen har de en hand utanpå magen och ett eller två fingrar inne i slidan för att känna på äggstockar och livmoder. De har handskar på sig.

5. Hela undersökningen tar kanske 8-10 minuter max. Det brukar inte göra ont, men vissa saker kan kännas lite obehagliga men bara man försöker slappna av så brukar det gå bättre. Man kan göra undersökning fast man har mens men man kan ju försöka pricka in det mellan blödningarna. Om det ska tas prover för tex någon könssjukdom så tas det med en tops som förs runt i slidan. De brukar ha bindor/trosskydd som man kan sätta i trosorna efteråt ifall det eventuellt skulle komma pytte lite blod.

6. Sen får man klä på sig tillbaka och så brukar de ännu lite prata och kanske fråga nåt. Och sen är det klar

På Hvc brukar det inte kosta något om man är under 18 år. Beroende på vilken kommun man bor i kan kostnaderna för läkarbesök eller gynekologbesök (för dem som är över 18 år) variera lite. På vissa ställen betalar man en engångsavgift (runt 20 euro), medan man på andra ställen betalar en årsavgift (runt 45 euro). På en privat klinik tar de betalt för allt de gör, t.ex. ultraljud och prover så där är besöken oftast avsevärt dyrare.

Underlivets anatomi
21.09.2018

Även om alla underliv ser olika ut så innefattar det samma "delar". Det kan vara bra att veta hur det egna underlivet ser ut, så att man lär känna hela sin kropp och man kan upptäcka eventuella föränd...
Läs mera

Flytningar och intimhygien
21.09.2018

Någon gång före det att den första mensen kommer så börjar flytningarna komma och hela underlivet blir fuktigare. Flytningar är en vätska som finns i slidan och den tillsammans med könshåret är underl...
Läs mera

Svamp i underlivet
21.09.2018

Svampinfektion i underlivet orsakas av jästsvampbakterien (Candida Albicans). Bakterien förekommer helt naturligt på huden hela tiden, men om man t.ex. äter en antibiotikakur eller slidans pH-värde av...
Läs mera