Killens underliv

Killens underliv

Sidan i korthet: Testiklarna är de första som börjar växa när man kommer in i puberteten, men det märker man inte av själv. Hur lång och grov snoppen blir varierar från person till person. När man kommit ur puberteten har man både den längd på snoppen och på kroppen som man kommer att ha som vuxen.

Snoppen

Det är väldigt många killar här på Decibels Våga fråga som har frågor om sina snoppar. Den vanligaste är "Är min snopp normalstor" - vilket egentligen betyder "Duger jag?". Andra vanliga saker de undrar över när det gäller sina snoppar är trång förhud, knottror på penisskaftet och om sperman någonsin kan ta slut.

Därför har vi nu skrivit ner precis allt vi bara har kunnat komma på som killar kan tänkas undra om sina snoppar.

Vi börjar med hur pillesnoppen blir till en kuk:

Utvecklingen

Testiklarna är de första som börjar växa när man kommer in i puberteten, men det märker man inte av själv. Tydligare tecken på att puberteten är på kommande är att man skjuter i höjden, att fötter och händer blir större, att man får finnar och kommer in i målbrottet. Ett viktigt hormon som påverkar den här utvecklingen är testosteronet. Efter ett tag börjar även pungen och snoppen växa och huden på pungen får en mörkare färg. Förhuden blir vidare och större och under den börjar smegma bildas, vilket är en vitaktig len smörja som smörjer huden. Testiklarna kan vara lite ömma medan de växer och det är ett tecken på att de börjat producera sperma. Könshåret börjar växa först vid penisroten och sedan ut över pungen och ljumskarna och kanske i en sträng upp mot magen.

Hur lång och grov snoppen blir varierar från person till person (läs mer om storleken här under rubriken Storleken). De flesta killars snoppar börjar växa i 10-14-årsåldern och vanligtvis tar utvecklingen en 2-3 år. Men vissa snoppar kan växa ännu tills killen är 20 år gammal och andra kan ha växt färdigt vid 13 år. När man kommit ur puberteten har man både den längd på snoppen och på kroppen som man kommer att ha som vuxen.

Under högstadietiden kontrollerar skolhälsovården att alla killar kommit in i puberteten och att de börjat växa som de ska. Om en kille är väldigt sen i utvecklingen kan han få medicinsk hjälp. Det lönar sig inte att ljuga eller undanhålla information vid hälsoundersökningarna i skolan – deras jobb är att hjälpa alla att utvecklas, vara friska och må bra. Skolhälsovården vill bland annat veta ifall båda testiklarna faktiskt finns nere i pungen och kanske ifall förhuden inte är för stram (se under rubriken Bekymmer och konstigheter).

Har du frågor om kroppen, puberteten, snoppen - ja det mesta inom hälsa och sexualhälsa? Fråga då anonymt av vår egen hälsovårdare-sexualrådgivare eller av våra sjukskötare, barnmorskor och manliga sexualfostrare via Våga fråga!