Killens underliv

Killens underliv

Penisen

Testiklarna är det första som börjar växa när man kommer in i puberteten, men det märker man oftast inte av själv. Ett tydligare tecken på att puberteten är på gång är att man skjuter i höjden, att fötter och händer blir större, att man får finnar och att man kommer i målbrottet. Ett viktigt hormon som påverkar pubertetsutvecklingen hos killar är testosteronet.

Då puberteten har satt igång börjar även pungen och penisen att förändras, växa och huden på pungen får en mörkare färg. Förhuden blir vidare och större och under den produceras talg, vilket är ett vitaktigt ämne vars uppgift är att hålla huden mjuk och frisk. Testiklarna kan vara lite ömma medan de växer och det är ett tecken på att de börjat producera sperma. Könshåret börjar växa först vid penisroten och sedan ut över pungen och ljumskarna och kanske i en sträng upp mot magen.

Under högstadietiden kontrollerar skolhälsovården att alla killar kommit in i puberteten och att de börjat växa som de ska, detta görs oftast i samband med hälsogranskningen, genom diskussion och mätning av t.ex. längd och vikt. I diskussionen frågar skolhälsovårdaren t.ex. om båda testiklarna finns nere i pungen och om förhuden är tillräckligt vid för att dras tillbaka över ollonet.

Att få stånd betyder att snoppen blir styv och börjar stå ut från kroppen. Det beror på att blod strömmar till de tre svällkropparna som finns i penis för att göra den styv för att kunna genomföra ett samlag. Både tankarna på sex, hormonerna i kroppen och ofrivilliga reaktioner på stimulering av penisen kan göra att man får stånd nästan när som helst.

Oavsett vilka frågor man har om pubertetsutvecklingen eller sex så kan man ställa dessa till sin hälsovårdare, en läkare på hvc eller ställa dem här på Decibel.

Penisens storlek

Många killar är bekymrade om huruvida deras penisar är normala. Speciellt i tonåren. Är den för kort, för lång, för bred, för klen, för krokig, för mörk, för knottrig. Det vanligaste svaret på alla dessa frågor är att det är helt normalt. Alla penisar ser olika ut, och det finns inget ”rätt” eller ”fel”. Precis som att alla människor ser olika ut i ansiktet så ser alla könsorgan olika ut.

Lätt kan man få uppfattningen att huvudsaken är att penisen är så stor som möjligt, som om hela manligheten skulle sitta i den. Det är inte så lätt att hitta alldeles pålitlig information om vilken medelstorleken är på penisar, bl.a. för att storleken under puberteten kan variera kraftigt. Resultaten som finns är därför baserade på vuxna mäns penisar. De undersökningar som har gjorts i Finland visar att en penis i normaltillstånd i genomsnitt är mellan 6 och 9 cm. Har mannen stånd är medelstorleken mellan 9-17 cm. Men givetvis finns det killar som har både mindre och större penisar än så.

Penisens storlek beror på genetiska faktorer, d.v.s. vilket arvsanlag man har. Man kan med andra ord inte göra speciellt mycket för att påverka storleken på sin penis. Det bästa man kan göra är att ha tålamod, och att äta, sova och röra på sig i lagom mängd – då mår kroppen bäst och har bäst förutsättningar att utvecklas normalt. T.ex. kraftig övervikt under puberteten kan påverka pubertetsutvecklingen, men även yttre faktorer som rökning inverkar negativt på tillväxten av hela kroppen.

Men oavsett vilken storlek penisen har så är det inte avgörande för hur tillfredsställande sexliv man har, huruvida man kan njuta/ge njutning eller bli förälder. En stor penis garanterar alltså inte att man skulle vara bättre eller skickligare i sängen. För att man skall vara en bra älskare krävs betydligt mer än att könsorganet ser ut på ett visst sätt.

Erektion (stånd)

Redan alldeles små killar kan få stånd, d.v.s. att penisen blir hård och börjar stå ut från kroppen, och det handlar då inte nödvändigtvis om sexuell upphetsning utan mer på en fysisk reaktion t.ex. på beröring. Hos killar är det också vanligt att man får erektion i sömnen, oftast upprepade gånger per natt – och inte heller då behöver det ha att göra med att man skulle drömma om någonting upphetsande eller vara kåt.

Inuti penisen finns tre svällkroppar. Dessa är som tre ”kuddar” av svampaktigt material som fylls med blod (t.ex. då killen blir upphetsad, eller vid beröring) så att penisen blir hård. Många killar oroar sig över att deras penis vid erektion är sned eller pekar åt endera hållet, men detta är helt normalt och beror oftast på att svällkropparna inte fylls helt symmetriskt. Väldigt få penisar är så sneda eller krokiga att det inte skulle gå att t.ex. genomföra ett samlag.

Penisens anatomi
26.03.2019

Könshåret kan se helt olika ut från kille till kille. Vissa har rakare, andra lockigare, vissa ljusare, andra mörkare. Hos vissa växer könshåret endast runt penisroten medan hårväxten för andra sträck...
Läs mera

Utlösning
26.03.2019

Nån gång under puberteten får killen sin första utlösning. Det är vanligt att den första utlösningen kommer medan han sover, utan att killen själv framkallar eller kan påverka det. För vissa händer de...
Läs mera

Problem med att få eller behålla ståndet
26.03.2019

Många killar upplever någon gång att de inte kan få stånd fastän de vill och känner sig upphetsade. Eller att ståndet slaknar just när det inte passar, som mitt under samlag. Det här är vanligt, och b...
Läs mera

Orsaker till att söka hjälp vid besvär med penisen eller pungen
26.03.2019

Precis som med vilken kroppsdel som helst så kan det dyka upp problem även i penisen och pungen som kräver vård eller behandling. Många gånger kan det kännas extra pinsamt att vända sig till en läkare...
Läs mera