Orsaker till att söka hjälp vid besvär med penisen eller pungen

Orsaker till att söka hjälp vid besvär med penisen eller pungen
26.03.2019

Precis som med vilken kroppsdel som helst så kan det dyka upp problem även i penisen och pungen som kräver vård eller behandling. Många gånger kan det kännas extra pinsamt att vända sig till en läkare eller hälsovårdare för att diskutera sådana problem, men man skall komma ihåg att vårdpersonal diskuterar dessa saker med patienter varje dag, och de upplever inte att det är speciellt konstigt eller pinsamt. I följande fall finns det anledning att kontakta sin hälsovårdare eller en läkare:

  • Om man har problem med sin förhud (om den är för trång, eller känns irriterad/inflammerad). Likaså om strängen känns för kort eller orsakar problem.
  • Om man har knottror på snoppen som gör ont, är irriterade eller som inte funnits där förr. Det kan vara frågan om en könssjukdom eller någonting annat som behöver behandlas. Det gäller även om man har små sår eller sprickor, vårtor eller blåsor.
  • Om man får ont i penis eller i pungen. Man kan naturligtvis få ont av ett slag mot underlivet, av att ha stött sig där, haft mycket sex eller liknande, och för det mesta går den värsta smärtan då över på en stund även om det kan ömma i några dagar efteråt. Men många saker kan ge en ihållande smärta i penis och pung, t.ex. könssjukdomar, inflammation i prostatakörteln och urinvägsinfektion. Det lönar sig alltid att uppsöka läkare om man känner av en plötslig eller ihållande smärta i penisen eller pungen, speciellt om man inte själv vet vad den beror på.
  • Om man upptäcker en förhårdnad eller knöl inuti pungen. Oftast är dessa godartade och beror på t.ex. bråck, men  eftersom testikelcancer är vanligast hos unga män, så det lönar sig att från puberteten och framåt undersöka sina egna testiklar och kontakta läkare för närmare undersökning OM man skulle hitta någonting som inte känns som förr.

Text: Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi Backas

Översättning: Päivi Alajärvi (till finska)

Tillbaka