Peniksen tai kivespussin vaivat, milloin kannattaa hakea apua?

Peniksen tai kivespussin vaivat, milloin kannattaa hakea apua?
26.03.2019

Aivan kuten muuallekin kehoon, myös penikseen ja kivespussiin voi tulla hoitoa tai käsittelyä vaativia ongelmia. Usein voi tuntua erityisen nololta puhua niistä lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa, mutta muista, että hoitohenkilökunta puhuu tällaisista asioista potilaiden kanssa joka päivä, eivätkä he koe sitä kummalliseksi tai noloksi. Seuraavissa tapauksissa on syytä ottaa yhteyttä terveydenhoitajaan tai lääkäriin:

  • Jos esinahan kanssa on ongelmia (liian ahdas tai tuntuu ärtyneeltä tai tulehtuneelta) tai jos ihopoimu tuntuu liian lyhyeltä tai aiheuttaa ongelmia.
  • Jos peniksessä on nystyröitä, jotka aristavat, ärsyttävät tai ovat uusia. Kyseessä voi olla sukupuolitauti tai jotain muuta, joka pitää hoitaa. Sama pätee myös pieniin haavoihin tai repeämiin, syyliin ja rakkuloihin.
  • Jos peniksessä tai kivespussissa tuntuu kipua. Tietenkin myös esimerkiksi isku tai potku alapäähän tai liika seksi tai vastaava voi aiheuttaa kipua. Yleensä tällaisissa tapauksissa pahin menee ohi hetken päästä, mutta alapää voi olla hellänä vielä muutaman päivän tapahtuneesta. Monet asiat voivat aiheuttaa jatkuvaa kipua peniksessä ja kivespussissa, kuten sukupuolitaudit, eturauhasen tulehdukset ja virtsaputken tulehdukset. Jos tunnet yhtäkkistä tai jatkuvaa kipua peniksessäsi tai kivespussissa, kannattaa aina hakeutua lääkäriin, erityisesti jos et tiedä, mistä se johtuu.
  • Jos tunnet kivespussissa kovettuman tai patin. Useimmiten ne ovat hyvänlaatuisia ja johtuvat esimerkiksi tyrästä, mutta koska kivessyöpä on tavallisin juuri nuorilla miehillä, poikien kannattaa murrosiästä lähtien tutkia omia kiveksiään ja ottaa yhteyttä lääkäriin tarkempia tutkimuksia varten JOS tuntee niissä jotain epämääräistä.

Teksti: Terveydenhoitaja ja seksuaalineuvoja Tessi Backas

Käännös: Päivi Alajärvi (suomeksi)

Back