Poikien alapää

Poikien alapää

Penis

Yksi ensimmäisistä murrosiän käynnistymisen merkeistä on kivesten kasvaminen, mutta sitä ei välttämättä huomaa itse. Selkeämpiä merkkejä ovat pituuskasvu, jalkojen ja käsien kasvu, finnit ja äänenmurros. Miesten kehityksessä tärkeä hormoni on testosteroni.

Jonkin ajan kuluttua myös kivespussi ja penis alkavat kasvaa, ja samalla kivespussin iho tummenee. Esinahasta tulee väljempi ja sen alle alkaa muodostua smegmaa eli väriltään valkoista, rasvaista eritettä, joka pitää ihon pehmeänä ja terveenä. Kiveksiä saattaa kasvuvaiheessa aristaa, mikä on merkki siitä, että ne ovat alkaneet muodostaa spermaa. Häpykarvoja kasvaa ensin peniksen juureen ja seuraavaksi kivespussille ja nivusiin, mahdollisesti myös viivamaisesti ylös vatsan suuntaan.

Yläkoulussa terveydenhoitaja tarkistaa, että pojat ovat saavuttaneet murrosiän ja että he kasvavat niin kuin pitää. Yleensä tämä tehdään terveystarkastuksessa, jossa keskustellaan ja mitataan mm. pituus ja paino. Kouluterveydenhoitaja kysyy keskustelussa muun muassa, ovatko molemmat kivekset laskeutuneet kivespussiin ja onko esinahka tarpeeksi löysä, jotta sen voi vetää terskan yli.

Erektion saaminen tarkoittaa, että penis jäykistyy ja ulkonee vartalosta. Tämä johtuu peniksen paisuvaiskudoksiin virtaavasta verestä, minkä tuloksena penis jäykistyy ja yhdyntä on mahdollinen. Seksin ajattelu, elimistön hormonit ja tahattomat reaktiot peniksen ärsykkeisiin voivat saada aikaan erektion melkeinpä milloin vain.

Kaikki murrosikään ja seksiin liittyvät kysymykset voi esittää terveydenhoitajalle, terveyskeskuksen lääkärille tai meille täällä Decibelissä.

Peniksen koko

Kaikki miehet murehtivat, ovatko heidän peniksensä normaaleja. Etenkin teini-iässä. Onko se liian lyhyt, liian pitkä, liian paksu, liian pieni, liian käyrä, liian tumma, liian näppyläinen. Tavallisin vastaus kaikkiin näihin kysymyksiin on, että kaikki on täysin normaalia. Kaikki penikset näyttävät erilaisilta, eikä ole mitään ”väärää” tai ”oikeaa”. Aivan kuten kaikkien ihmisten kasvotkin, niin myös kaikki sukupuolielimet näyttävät erilaisilta.

Helposti saa sellaisen käsityksen, että kaikkein tärkeintä on suuri penis. Ihan kuin koko miehuus muka riippuisi siitä. Penisten keskimääräisestä koosta ei ole aivan helppoa löytää luotettavaa tietoa muun muassa siksi, että murrosikäisillä peniksen koko voi vaihdella paljonkin. Saatavilla olevat tulokset on sen vuoksi koottu aikuisten miesten peniskoon perusteella. Suomalaisten tutkimusten mukaan peniksen keskimääräinen pituus levossa on 6–9 cm. Erektiossa keskimääräinen koko on 9–17 cm. Luonnollisestikin on miehiä, joilla on näitä pienempiä ja suurempia peniksiä.

Peniksen koko riippuu geneettisistä eli perintötekijöistä. Toisin sanoen peniksen kokoon ei oikeastaan voi vaikuttaa paljon. Parasta on olla kärsivällinen, syödä, nukkua ja liikkua sopivasti – silloin keho voi hyvin ja sillä on parhaat edellytykset kehittyä normaalisti. Murrosiässä tapahtuvaan kehittymiseen voi vaikuttaa esimerkiksi suuri ylipaino, mutta myös ulkoiset tekijät kuten tupakointi vaikuttavat kasvuun negatiivisesti.

Oli penis minkä kokoinen tahansa, koko ei ole ratkaiseva tekijä nautinnolliselle seksielämälle, nautinnon saamiselle tai antamiselle eikä vanhemmaksi tulemiselle. Suuri penis ei takaa, että olisi sängyssä parempi tai taitavampi. Hyväksi rakastajaksi vaaditaan paljon enemmän kuin tietynlaiselta näyttävä sukupuolielin.

Erektio

Jo aivan pienet pojat voivat saada erektion, jolloin penis jäykistyy ja suuntautuu vartalosta ulospäin. Tällöin kyse ei välttämättä ole seksuaalisesta kiihottumisesta vaan pikemminkin fyysisestä reaktiosta, esimerkiksi kosketuksesta aiheutuvasta. On tavallista, että saa erektion nukkuessa ja usein toistuvasti – eikä se silloinkaan automaattisesti tarkoita sitä, että olisi nähnyt kiihottavia unia tai että panettaisi.

Peniksessä on kolme paisuvaista. Nämä ovat kuin kolme sienimäistä ”tyynyä”, jotka täyttyvät verellä (esimerkiksi kun poika kiihottuu, tai kosketuksesta) niin, että penis jäykistyy. Monet ovat huolissaan siitä, että penis on erektiossa vinossa tai osoittaa jompaankumpaan suuntaan, mutta se on täysin normaalia ja johtuu yleensä siitä, että paisuvaiset eivät turpoa symmetrisesti. Niin vinoja tai käyriä peniksiä, joilla yhdyntä ei lainkaan onnistuisi, on erittäin vähän.

Peniksen anatomia
26.03.2019

Häpykarvoitus on kaikilla pojilla erilaista. Joillakin on suoraa, toisilla on kiharaa, joillakin vaaleaa, toisilla tummempaa. Joillakin häpykarvoitus kasvaa vain peniksen juuressa kun taas toisilla se...
Lue lisää

Siemensyöksy
26.03.2019

Pojat saavat ensimmäisen siemensyöksynsä murrosiässä. On tavallista, että ensimmäinen siemensyöksy tulee unessa sitä itse aiheuttamatta tai siihen mitenkään vaikuttamatta. Joillekin se tapahtuu vain m...
Lue lisää

Ongelmia erektion saamisessa tai ylläpitämisessä
26.03.2019

Monet pojat kokevat joskus tilanteen, jossa he eivät saa erektiota kiihottumisesta huolimatta tai että erektio lopahtaa epäsopivasti, esimerkiksi yhdynnän aikana. Tämä on tavallista ja johtuu harvoin ...
Lue lisää

Peniksen tai kivespussin vaivat, milloin kannattaa hakea apua?
26.03.2019

Aivan kuten muuallekin kehoon, myös penikseen ja kivespussiin voi tulla hoitoa tai käsittelyä vaativia ongelmia. Usein voi tuntua erityisen nololta puhua niistä lääkärin tai terveydenhoitajan kanssa, ...
Lue lisää