Peniksen anatomia

Peniksen anatomia
26.03.2019

Häpykarvoitus on kaikilla pojilla erilaista. Joillakin on suoraa, toisilla on kiharaa, joillakin vaaleaa, toisilla tummempaa. Joillakin häpykarvoitus kasvaa vain peniksen juuressa kun taas toisilla se voi nousta napaa kohti tai jatkua nivusiin päin. Voit itse ratkaista, pidätkö häpykarvoituksen vai poistatko sen. Voit lukea karvoituksen poistosta lisää täällä*.

Peniksessä on juuri, varsi ja terska. Peniksessä on kolme paisuvaista. Paisuvaiset ovat eräänlaista sienimäistä kudosta, joka täyttyy verellä, kun poika saa erektion.

Terska on se kohta peniksestä, jossa on eniten hermopäätteitä. Sen vuoksi se on peniksen tuntoherkin kohta. Terskan väri on eri ihmisillä erilainen. On normaalia, että sen väri eroaa peniksen väristä. Kaikki värit heikon vaalean punaisesta tai punertavasta siniviolettiin tai ruskeaan ovat täysin normaaleja.

Terskaa suojaa esinahka, joka toimii ikään kuin peniksen huppuna. Esinahkan alle muodostuu smegmaa, eräänlaista rasvaista eritettä, joka pitää ihon pehmeänä ja terveenä. Esinahan määrä vaihtelee hyvinkin paljon. Murrosikäisen pojan esinahan tulee olla tarpeeksi väljä, jotta sen voi vetää täysin terskan yli. Jos esinahka on liian ahdas tai jos sitä vedettäessä tuntuu kipua, esinahkaa voidaan lääketieteellisin keinoin väljentää. Nuorilla pojilla esinahka voi olla joistain kohtaa kiinni terskassa. Ongelma ratkeaa monesti itsestään ajan kuluessa mutta jos tuntuu siltä, että esinahan kanssa on ongelmia, älä epäröi ottaa yhteyttä kouluterveydenhoitajaan. Se voi tuntua nololta, mutta älä huoli, terveydenhoitaja on vastannut esinahkakysymyksiin monesti aiemminkin. Tarvittaessa varataan aika lääkärille, joka tutkii ja/tai määrää hoitoa. Joidenkin kulttuurien ja uskontojen piirissä on tavallista, että esinahka poistetaan kokonaan.

Ihopoimu on pieni ihon poimu virtsaputken aukon ja peniksen varren välissä. Ihopoimu on usein hyvin tuntoherkkä. Siihen voi tulla repeämiä tai vammoja, jotka vuotavat tai sattuvat (esimerkiksi masturboidessa tai seksissä). Useimmissa tapauksissa nämä ovat vaarattomia ja parantuvat itsestään. Jos kuitenkin esimerkiksi tuntuu siltä, että poimu on ärsyttävyyteen asti kireä, voit puhua asiasta terveydenhoitajan kanssa. Hän varaa tarvittaessa ajan lääkärille.

On tavallista, että peniksen koko varressa esinahkasta juureen asti on pieniä nystyjä. Ne ovat talirauhasia, hikirauhasia ja karvatuppeja. Niitä on koko vartalossa, mutta koska peniksessä ei ole ihonalaista rasvaa, ne näkyvät siinä erityisen hyvin. Ne ovat täysin normaaleja eli niiden pitääkin olla siinä, ja niitä on kaikilla.

Kivesten ulkonäkö voi vaihdella yhtä paljon kuin penisten. On tavallista, että toinen kivespussin kiveksistä tuntuu isommalta tai että ne ovat eri tasolla. Kivespussi on ilmiömäinen muuttamaan rakennettaan muun muassa lämpötilasta riippuen. Siittiöt (jotka muodostuvat kiveksissä) pitävät muutaman asteen vartalon normaalilämpötilaa alemmasta lämpötilasta. Siksi kivespussi voi joko ”rentoutua” ja roikkua kauempana vartalosta tai vetäytyä kokoon niin, että kivekset tulevat lähemmäksi vartaloa ja saavat enemmän lämpöä. Kivespussin väri on usein tummempi kuin ihonväri.

Teksti: Terveydenhoitaja ja seksuaalineuvoja Tessi Backas

Käännös: Päivi Alajärvi (suomeksi)

Back