Penisens anatomi

Penisens anatomi
26.03.2019

Könshåret kan se helt olika ut från kille till kille. Vissa har rakare, andra lockigare, vissa ljusare, andra mörkare. Hos vissa växer könshåret endast runt penisroten medan hårväxten för andra sträcker sig upp mot naveln och ner mot ljumskarna. Huruvida man väljer att behålla sitt könshår eller avlägsna det är helt upp till en själv. Mer om avlägsnande av hårväxt kan du läsa här*

Penisen består av rot, skaft och ollon. Inuti penisen finns tre stycken svällkroppar. Svällkropparna består av en sorts svampaktig vävnad som fylls av blod då killen får stånd.

Ollonet är det ställe på penisen där det sitter flest nervändar, vilket också medför att det är det känsligaste stället på penisen. Färgen på ollonet kan variera från person till person, och det är normalt att färgen skiljer sig från resten av penisen. Allt från svagt ljusrosa eller rödaktig till blålila eller brun är helt normalt.

Ollonet skyddas av förhuden, som fungerar som en sorts huva för penisen. Under förhuden bildas det talg, en sorts fett vars uppgift är att hålla huden mjuk och frisk. Hur mycket förhud man har varierar väldigt mycket från person till person. På en kille i puberteten skall förhuden vara tillräckligt vid för att han skall kunna dra den helt tillbaka över ollonet. Om förhuden är för trång för att detta skall kunna göras, eller om det är förknippat med smärta så kan det göras ingrepp för att vidga på förhuden. Hos en del unga killar kan förhuden sitta fast i ollonet på vissa ställen. Oftast löser sig detta problem av sig själv med tiden men om man upplever att man har problem med sin förhud skall man inte tveka att ta kontakt med sin skolhälsovårdare. Det kan kännas som en pinsam sak att ta upp, men man kan oftast vara helt säker på att det inte är första gången som hälsovårdaren får svara på frågor om förhud. Vid behov bokas tid till en läkare som kan undersöka och/eller ordinera behandling. Inom vissa kulturer och religioner är det också vanligt att man helt avlägsnar förhuden.

Strängen är ett litet band av hud som sitter mellan urinrörsmynningen och penisskaftet. Strängen är ofta väldigt känslig. Det händer att man kan få sprickor eller skador i strängen (t.ex. då man onanerar eller har sex), som kan blöda eller göra ont. I de flesta fall är dessa skador ofarliga och läker av sig själv, men om det t.ex. känns som att själva stängen är så spänd att det är irriterande så kan man ta upp saken med sin hälsovårdare, som vid behov bokar en tid till en läkare.

Det är vanligt att det över hela penisskaftet, ända från förhuden ner till roten sitter små knottror. Dessa är talgkörtlar, svettkörtlar och hårsäckar. De finns egentligen över hela kroppen, men eftersom penisen saknar underhudsfett så blir de extra framträdande där. De är helt normala, d.v.s. de ska finnas där, och alla har dem.

Testiklarnas utseende kan variera lika mycket som penisarnas. Det är vanligt att den ena testikeln känns större än den andra i pungen och att de ligger på olika höjd. Pungen är också helt fenomenal på att ändra sin struktur t.ex. beroende på temperatur. Spermierna (som bildas i testiklarna) tycker bäst om en temperatur som ligger ett par grader under kroppens normaltemperatur, därför kan pungen både slappna av (och på så sätt hänga längre ifrån kroppen) eller dra ihop sig så att testiklarna kommer närmare kroppen och får lite mer värme. Ofta är pungen mörkare än resten av huden på kroppen.

Text: Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi Backas

Översättning: Päivi Alajärvi (till finska)

Tillbaka