Jag är gravid

Jag är gravid

Sidan i korthet: Om graviditetstestet visar två streck så är du gravid. Det kan inte visa falskt positivt. Visar det positivt är det dags att fundera på om du vill behålla barnet eller inte. Oavsett vad man känner så behöver man mycket stöd av andra under den tiden man fattar sitt beslut och även efteråt. Vad du kan göra åt graviditeten så beror så klart på hur långt framskriden graviditeten är.
Om testet är positivt och du är gravid?

Nej, graviditetstestet kan inte ta fel, är där ett streck extra förutom teststrecket så är du definititivt gravid, hur svagt det än är. Däremot kan det visa negativt (bara teststrecket) fastän du faktiskt är gravid. Då har du troligen tagit testet för tidigt så att graviditetshormonerna inte har hunnit nå tillräcklig mängd för att testet ska känna av dem. Är det positivt så är det, och då är det bara att fundera vad du vill göra.

I det här skedet är det dags att fundera på om du vill behålla barnet eller inte. I början är de flesta väldigt chockade och kan inte tänka klart, men försök att sätta dig ner och tänka igenom din situation. Tala gärna med någon som du har förtroende för. Till exempel skolhälsovårdaren är jättebra att diskutera igenom både känslor och praktiska alternativ med, men det finns säkert andra i din omgivning du kan berätta för och använda som bollplank. Kanske din mamma, en kompis, en kompis mamma, moster, favoritläraren, en ungdomledare, fotistränare osv osv. På många orter kan man ringa och boka tid till preventivrådgivningen och gå och prata igenom saken med en barnmorska eller hälsovårdare. De kommer inte att berätta för dig hur du skall göra men de kan hjälpa dig att tänka på saken från olika vinklar och hjälpa dig att fatta ett genomtänkt beslut. Skolhälsovårdaren eller personalen på preventivrådgivningen kommer inte att berätta för någon om du inte vill (om du inte är väldigt ung eller starkt misstänker att någon varit våldsam med dig), inte ens för dina föräldrar om du inte vill det.

Oavsett vad man känner så behöver man mycket stöd av andra under den tiden man fattar sitt beslut och även efteråt. Behåller man barnet ska man vara beredd på att hela ens värld och tillvaro kommer att ändras helt. Om man bestämmer sig för abort behöver man också väldigt mycket stöd efteråt. Att göra abort är inte lätt och många som har gjort en abort mår väldigt dåligt efteråt. Är man i en sån situation ska man prata med någon man litar på och känner man har förtroende för, och börjar man må riktigt dåligt kan det vara bra att ta hjälp av en psykolog.

Det är ditt eget beslut om du vill berätta för honom som troligen gjorde dig gravid. Är ni ett stadigt par så kanske det är moraliskt mer riktigt att du berättar och att han åtminstone får säga sin åsikt. Men det är i grund och botten ditt eget beslut. Ingen, varken pojkvännen eller den eventuellt blivande pappan eller någon annan får säga åt dig hur du borde göra. DU BESTÄMMER!

Om du är under 18 så kan det kännas skönt att få dina föräldrars stöd åtminstone - för det kommer att bli mentalt tungt oavsett om du väljer abort eller att behålla barnet. Speciellt om du är under 16, så är det nog egentligen på dina föräldrars ansvar att se till att du mår bra och egentligen är det mot Finlands lag att ha sex innan man fyllt 16, så då är det nog det riktiga att göra att berätta för dina föräldrar. De allra flesta föräldrar vill ju sina barn väl av hela sitt hjärta och även om du är rädd för hur de kommer att reagera, så rekommenderar vi nog det. De kanske är upprörda först, eftersom de blivit chockade, men de lugnar nog ner sig och gör sedan sitt allra bästa för att du själv ska må så bra som möjligt. Att ha mamma med kan vara ett stort stöd och kännas tryggt. Om du är orolig över hur du skall berätta för dina föräldrar om graviditeten så kan du tala om saken med hälsovårdaren/barnmorskan på preventivrådgivningen så kan de kanske hjälpa dig med vad du skall säga, men oftast är det nog ändå bäst att gå rakt på sak och helt enkelt berätta det.

Om du vill göra abort

Vad du kan göra åt graviditeten så beror så klart på hur långt framskriden graviditeten är. Om du redan hoppat över någon mens och det kanske är två månader eller tre sedan du hade oskyddat sex, så kanske det alltså är för sent för abort, om det är abort du vill göra. Ring så fort som möjligt till din egen kommuns preventivrådgivning/familjeplanering/mödrarådgivning (se Kontaktuppgifter för vem du ska vända dig till i Decibels 11 kommuner) och säg att nu är du gravid men vill göra abort. De hjälper dig att ta reda på hur långt gången graviditeten är. Då får du också tid hos rätt instans i din kommun för ett samtal och då går ni igenom dina alternativ och du får bestämma hur du vill göra. Damerna där sköter nog om så att du kommer till rätt ställe och blir omskött. Du kan läsa mera om abort här.

Om du vill behålla barnet

Om du känner att du vill behålla barnet, så ska du kontakta mödrarådgivningen/familjepalneringen i din kommun. Bara ring dit och säg att nu har du testat positivt. Då försöker de reda ut när du kan ha blivit gravid, alltså vilken vecka du är i. Troligen får du en tid för det första besöket tills du är ungefär i vecka 9 (9 veckor sedan ägget blev befruktat). Under det besöket går ni noggrant igenom allt som du behöver veta och du kommer att gå regelbundet till dem under hela graviditeten. De tar väl hand om dig och kollar hela tiden så att både du och babyn mår bra. Om du är tillsammans med den blivande pappan eller står på god fot med honom så får han gärna komma med på det första besöket till mödrarådgivningen - och till alla besök därefter om han vill.

Om du vill föda barnet men adoptera bort det, så ska du ändå kontakta mödrarådgivningen så fort du bara kan.