Vad ska jag göra om jag kanske är gravid?

Vad ska jag göra om jag kanske är gravid?

Sidan i korthet: Om det finns den minsta risk för att du kan ha blivit gravid eller om din mens är försenad (och du haft sex men skyddat dig med någon preventivmetod), så ta ett graviditetstest. Graviditetstest hittar du både på receptfritt på apoteket, på de större varuhusen och på nätet. Går du i skolan kan du be att skolhälsovårdaren testar dig. För de flesta märken på graviditestest som finns på apoteket eller på de stora varuhusen så gäller det att vänta åtminstone 7 dagar från den dag då man borde ha fått mens för att den ska ge rätt resultat.
Graviditetstest

Om det finns den minsta risk för att du kan ha blivit gravid eller om din mens är försenad (och du haft sex men skyddat dig med någon preventivmetod), så ta ett graviditetstest. Det är absolut bättre att ta ett sådant "i onödan" än att försöka gömma huvudet i sanden och hoppas på att problemet försvinner av sig själv. Om mensen är sen eller kroppen annars visar symptom på graviditet, så ska du inte bara gå och vänta på att mensen nog ska komma i alla fall, till och med på att du ska få ett tidigt missfall. Är man mogen nog att ha sex så kan man köpa graviditetstest också. Det är absolut inget att skämmas för. Men om du oroar dig för att vara gravid, så kan faktiskt mensen skjutas upp av blotta stressen i din kropp, så håll koll på när du borde ha fått din mens. Kommer den inte när den ska och risken finns där att du blivit gravid, så ta ett test så fort som möjligt. Är du gravid och vill föda barnet, så behöver du veta om graviditeten så tidigt som möjligt för att kunna äta och leva rätt. Är du gravid och vill göra abort, så behöver du så fort som möjligt ringa till hvc och boka en läkartid.

Graviditetstest hittar du både på receptfritt på apoteket, på de större varuhusen och på nätet. Går du i skolan kan du be att skolhälsovårdaren lägger en remiss till laboratoriet (det är inte alltid hälsovårdaren har möjlighet att göra testet i skolan). Hälsovårdaren kan även hjälpa dig med att beställa tid till preventivrådgivning eller abort - och hon har tystnadsplikt. Ett test behöver inte kosta många euro, tex RFSU:s test som du ser bild på här överst på sidan finns på Citymarket.

Kom dock ihåg att du måste vänta några dagar innan du kan ta graviditetstestet. Då man är gravid börjar kroppen producera ett nytt hormon, som i takt med att graviditeten går längre kommer att utsöndras också med urinen. Det är det hormonet som graviditetstestet reagerar på. Ett test kan med andra ord inte visa positivt om man inte är gravid – eftersom det då inte skulle finnas graviditetshormoner i kroppen. MEN graviditetstestet kan visa falskt negativt ifall kroppen inte ännu har hunnit börja producera tillräckligt med graviditetshormoner för att det skall synas på testet. Därför kan det vara bra att vänta tills mensen är några dagar försenad innan man tar testet – då syns det säkert

 

Vad ska jag göra om jag kan ha blivit gravid?

Om du säkert vet att du inte vill ha ett eget barn i ditt liv just nu så ska du först och främst skynda dig till apoteket och köpa akut- piller. Och sedan ska du till apoteket igen och köpa ett graviditetstest. Läs om akut p-piller genom att klicka här.

Genom att klicka i menyn här till vänster kan du läsa om vad du kan göra om du fått veta att du är gravid.