Självskadebeteende

Självskadebeteende

Vadå självskadebeteende?

Det vi med säkerhet kan säga är självskadebeteende är saker som vi gör för att på nåt sätt lindra fysisk smärta genom att fokusera smärtan till något annat ställe påminner mycket om "traditionellt" självskadande. Det kan göra så ont inombords att man måste få ut det. På något sätt. Att skada sig själv är ett sätt att komma ur starka och svåra känslor för en stund.

Självskadebeteende innebär att man skadar sig själv på något sätt med flit, men man gör det inte för att dö. Man gör det allra oftast för att överleva och komma ifrån en inre smärta. Ibland finns nog också självmordstankar med i bilden, eller också orkar man helt enkelt inte leva, men självskadebeteende handlar ändå ytterst sällan om självmordsförsök.

Det finns många former av riskfyllda beteenden som också orsakar kroppen skada och därför kan räknas in under självskadehandlingar eller självdestruktivitet. Hit hör tex att dricka för mycket alkohol, att stanna i ett förhållande man inte mår bra av (tex pga gräl och bråk), att äta för mycket eller för lite - att inte ta hand om sig själv helt enkelt. 

08.02.2019

Oavsett om du går runt med tankar på att skada dig dagligen eller om det är något du bara funderar på att testa, läs det här innan du gör något. Det finns sätt att hantera ångesten på utan att du ens ...
Läs mera

08.02.2019

Den mest synliga gruppen av människor som skadar sig själva har kommit att bli unga tjejer. Det kan bero på att kvinnor har lägre tröskel till att söka hjälp hos psykiatrin eller att självskadande är ...
Läs mera