Självskadebeteende

Självskadebeteende

Vadå självskadebeteende?

Självskadebeteende är saker som vi gör för att på nåt sätt lindra psysisk smärta. Det kan göra så ont inombords att man måste få ut det. På något sätt. Att skada sig själv är ett sätt att komma ur starka och svåra känslor för en stund. Ibland utvecklar man ett självskadebeteende därför att man har varit med om jobbiga saker i livet, därför att man har mycket ångest eller därför att man är självkritisk. Då skadar man sig själv för att bli lugnare eller för att man känner att man behöver straffa sig själv. Problemet är att en självskada inte tar bort känslorna mer än kortsiktigt, de kommer tillbaka efteråt och då kan de vara ännu starkare, till exempel därför att man då också skäms för att man har skadat sig själv.

Självskadebeteende innebär att man skadar sig själv på något sätt med flit, men man gör det inte för att dö. Man gör det allra oftast för att överleva och komma ifrån en inre smärta. Ibland finns också självmordstankar med i bilden, eller också känns själva livet ohanterligt, men självskadebeteende handlar ändå ytterst sällan om självmordsförsök.

Det finns många former av riskfyllda beteenden som orsakar kroppen skada och därför kan räknas in under självskadehandlingar eller självdestruktivitet. Hit hör tex att skära sig eller bränna sig, att dricka för mycket alkohol eller använda droger, att stanna i ett förhållande man inte mår bra av (tex pga våld eller gräl och bråk), att ha sex fast man inte vill, att äta för mycket eller för lite, att träna för mycket - att inte ta hand om sig själv helt enkelt. 

08.02.2019

Oavsett om du går runt med tankar på att skada dig dagligen eller om det är något du bara funderar på att testa, läs det här innan du gör något. Det finns sätt att hantera ångesten på utan att du ens ...
Läs mera

08.02.2019

Den mest synliga gruppen av människor som skadar sig själva har kommit att bli unga tjejer. Det kan bero på att kvinnor har lägre tröskel till att söka hjälp hos psykiatrin eller att självskadande är ...
Läs mera