Självskadebeteende

Självskadebeteende

Självskadebeteende är ett tabubelagt ämne. Det är inget vi vill prata om och det kan vara svårt att förstå varför en människa skulle vilja skada sig själv, så istället är det något vi vänder ryggen till. Låtsas som om det inte finns, eller tror att människor som skadar sig på nåt sätt är galna. Av någon anledning kopplas det till skam och något som är förbjudet. Ifall man lider av det så är det därför också jättesvårt att prata om. Istället för att prata gör man ofta så mycket man kan för att dölja vad man håller på med. Föräldrarna får inte veta, kompisarna får inte veta, ibland får inte ens terapeuten veta - om man har en sådan. Det är så svååårt att berätta. Skamkänslorna blir så stora, ångesten över ärren så stor, att det känns omöjligt att dela med sig om smärtan. Om någon frågar kommer man istället med lögner som "katten rev mig" eller "jag rensade rabatten och skar mig på en taggig buske".

Man går helt enkelt runt och lider på egen hand. Långärmade tröjor täcker armarna och fast hur varmt det skulle vara ute väljer man jeans istället för shorts. Att gå till stranden och visa hud leder till enorm oro och ångest. Vad kommer folk att tänka? Tänk om nån fattar!

Eftersom självskadebeteende ofta sker i tysthet är det svårt att säga hur vanligt det är, men utgående från forskning och nyheter verkar det bara bli vanligare. Det positiva är att samhället blir allt öppnare när det kommer till svåra saker - vi börjar långsamt våga ta fram det vi tidigare gömt längst in i någon skrubb. Kampanjer för psykisk hälsa ordnas, människor delar med sig av sina mobbningshistorier på sociala medier och det satsas mer på att informera istället för att dölja. Bland annat tack vare det här får vi allt mer kunskap också om självskadebeteende: vi får fler och bättre resurser för att hjälpa.

De allra flesta som skadar sig själva gör det bara någon en eller några få gånger. Men det finns också de som fastnar i självskadebeteendet, eftersom det blir som en form av beroende. Då behövs hjälp.

Känner du någon som skadar sig själv? Eller lider du själv av självskadebeteende? I den här delen av Decibels Information har vi samlat ihop all information vi kan hitta. Vi fokuserar allra mest på att försöka samla så många alternativ till självskadande vi bara kan. Så om du ens funderar på att skada dig själv, läs det här först!!