livsaskadning

Själ och sinne

Sidan i korthet:

Under den här huvudrubriken samlar vi allt som den andra delen av oss som människor, våra inre liv.

Det som rör motsatsen till Kropp alltså: bland annat psykisk hälsa och ohälsa, känslor, humör, tankar, personliga egenskaper och störningar, olika sinnestillstånd, självkänsla och självförtroende, psyke och mycket mer. Men vad ska man kalla det med ett ord? Det finska ordet Mieli omfattar allt det här, men vi har ingen motsvarighet på finlandssvenska. Så Själ och sinne får duga, även om det går att argumentera i evighet om vad just de två orden egentligen innefattar.

Oavsett om du mår psykiskt dåligt, om du bara vill förbättra ditt välmående eller om du vill samla på dig kunskap du kanske behöver en vacker dag, så är de här sidorna riktade till dig som ungdom mitt i uppväxten. Här förklarar vi bland annat vad ord som bipolär egentligen betyder, hur sorg kan fungera och vad du själv kan göra för att få en starkare självkänsla.

Men minns att fråga om det är något du undrar över eller om du har bekymmer med känslor, tankar eller livet i stort. Vi har en hel hög kuratorer, psykologer, utvecklingspsykologer, psykoterapeuter, psykiatriska sjukskötare, familjeterapeuter, KBT-terapeuter, samtalsterapeuter, rehabiliteringshandledare och socionomer. De har erfarenhet och utbildning i allt från ungdomspsykiatri och dramaterapi till barnskydd och missbrukarvård. Och de svarar väldigt gärna på allt, stort som smått. Genom att skriva in till Decibel kan du även anonymt och i lugn och ro ta det första steget mot att be om hjälp. Är det akut finns det kontaktuppgifter till allt från kristelefoner till kommunens psykolog på Hjälp!-delen av Decibel.

De här sidorna blir knappast någonsin fullkomliga, och en del saker (som till exempel stress och sömnlöshet) kunde höra hemma under andra huvudrubriker också, men vi hoppas att vi genom dem kan hjälpa er unga!

Ungdomsinformatörerna på Decibel.fi

PS: Kolla gärna på ett par av våra egna reportage från sådana aktörer som hjälper unga med olika spykiska problem och psykisk ohälsa, tex Decibel besöker ungdomsstationen Klaara och Decibel besöker Fredrikakliniken.

Text:
Liselott Nyström, ungdomsinformatör
Bild:
Liselott Nyström
Översättning:
Hanne Manderbacka, sommarjobbare (till finska)
Senast uppdaterad:
05.07.2017

Läs mer på Decibelbloggen!

Vi skrev i juli 2014 om att vara "tvångsglad", fejka att man är lycklig
och hur man egentligen hittar styrkan att söka hjälp när det behövs.

Läs blogginlägget här!

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!