Må bra tips

07.02.2019

Ta hand om dig själv:
Ät 5 gånger per dag och sov tillräckligt, helst så man är vaken på dagen och sover under dygnets mörka timmar. Regelbundna tider och rutiner skapar trygghet och struktur i tillvaron.

Förenkla ditt liv:
Försök att inte lägga så stora krav på dig själv, funder istället på vad som är viktigt för dig just nu i denna stund.

Mål och delmål:
Sätt upp ett stort mål, men dela upp vägen dit i mindre delmål. Tänk på att målen skall vara specifika och överkomliga men inte heller så lätta att de blir tråkiga. Så blir det lättare att ta dig an nästa steg.

Små delmål kan vara:

  • Kom iväg till skolan
  • Gå upp
  • Duscha
  • Ät frukost
  • Ta bussen

Känslan av sammanhang
Att ha några viktiga personer att bry sig om är bra, det ger ett sammanhang. Kontakt med djur kan också ge kraft och kärlek och verka lugnande.
För många kan gemenskap i föreningar, församlingar eller i nätforum ge möjlighet till stöd och samvaro med andra.

Uttryck dina känslor
Dina känslor spelar en stor roll i hur du mår. Så försök att uttryck dina känslor, inte bara känslor som ”glad” och ”arg”. Försök att skriva ner på ett papper, i en dagbok eller prata med någon om hur lessen, rädd och upprörd. Man kan också uttrycka sina känslor genom att sjung, dansa och måla. Gör det som du gillar.

Säg nej
Genom att säga nej till sådant man vet att man inte mår bra av, är ett sätt att stärka sin självkänsla.

Be om hjälp när du behöver det
När du behöver hjälp var inte rädd för att be om hjälp.

Tänk positivt
Tänk tankar som känns bra och som stärker dig. DU kan kontrollera dina tankar till 100 %, så välj vilka känslor du VILL ha i ditt liv och styr dina tankar DIT. Tänk att du väljer själv ditt umgänge, din underhållning, din miljö och dina vanor. Skriv ner varje kväll tre saker som du är tacksam för. Det kan hjälpa dig att somna bättre, genom att du avslutar dagen med positiva tankar.

Självmedkänsla
För att enklast upptäcka om du ofta tänker illa om dig själv så kan du testa att fundera på vad du skulle säga åt en vän i din situation. Du är då troligtvis mer omtänksam, stöttande och uppmuntrande. Börja behandla dig själv som en vän.

Inga måsten
I vårt samhälle finns det oändligt många krav på att vi måste prestera. Ta därför en funderare och se på din vardag och allt du gör: vem gör du det för? Vad får de ut av det? Och det allra viktigaste: vad får du ut av det? Måste du verkligen göra alla de här sakerna?

Vilka är mina värderingar?
Fundera på vad som är viktigt för dig. Brinner du starkt för politik, sport, mode, hälsa, mänskliga rättigheter eller något helt annat? Om du vet vad du värderar så blir det lättare att motivera det du gör i ditt liv och att sluta göra sådant som går emot dina värderingar.

Text: Socionomstuderande Fanny Forss, socionomstuderande Anne-Lie Nyman, Utvecklingspsykologi studerande Cecilia Wester

Översättning: Tarja Sirén

Källor: http://www.smartare-liv.se/artiklar.php?visa=livsbalans-sa-gor%20du https://www.mielenterveystalo.fi/sv/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/Pages/default.aspx http://må-bättre.se/hitta-dig-sjalv/ http://www.johanydren.se/depression/sjalvhjalp-vid-depression/ http://depression.se/9-tips-for-att-ta-dig-upp-ur-depressionen/# http://www.smartare-liv.se/artiklar.php?visa=enklare-och-battre-liv http://camillaleberthirvi.se/5-steg-till-att-finna-meningen-med-livet/ http://metromode.se/halsa/2016/03/15/har-ar-5-tips-som-far-dig-att-ma-battre-i-vardagen/ http://www.1177.se/Vastra-Gotaland/Fakta-och-rad/Mer-om/Motion-som-medicin-mot-psykisk-ohalsa/ http://depression.se/nyhetsinlagg/darfor-hjalper-motion-mot-depression/ http://www.folkhalsan.fi/avslappningsovningar

Tillbaka