vaga fraga banner

Våga fråga!

Våga fråga – Kysy pois är Decibels tvåspråkiga rådgivningstjänst.

Här kan du anonymt ställa en fråga om precis vad som helst som bekymrar dig eller som du undrar över.

Ingen fråga är för liten eller för stor och det finns inga dumma frågor.

Svarar gör de fyra ungdomsinformatörerna eller någon av det 60-tal experter (sakkunniga på olika områden) som är med i Decibels nätverk. Vi strävar efter att svara så snabbt som möjligt, men senast inom 5 arbetsdagar.

Här kan du också läsa frågor som andra unga redan ställt och svaren som de fått.

Kanske någon redan undrat över just precis det du undrar över nu? Då kan du få svaret direkt genom att läsa svaren och kommentarerna på tidigare frågor. Använd sökfunktionen på Frågor och svar-sidan, i arkivet finns redan tusentals besvarade frågor. Där kan du också läsa om olika problem som andra ungdomar haft och då kanske du får nyttig information om livet att lägga bakom örat.

Du kan också kommentera andras frågor och svar

Kanske du känner igen dig i någons fråga, har haft samma problem eller rent av kan svara på frågan? Eller kanske du vill trösta, stöda och låta någon veta att hon/han inte är ensam? Din kommentar registreras direkt, men publiceras inte innan ungdomsinformatörerna hunnit läsa igenom den.

 

Vill du veta mera om hur Våga fråga funkar, så kolla Instruktioner-sidan. Det lönar sig att läsa ingenom instruktionerna åtminstone den första gången man ställer en fråga.

Senaste 5 besvarade frågor

Drog?
16.10.2017
Hej. Hittade och snodde några piller. 25 burana och 5 små piller. Mins inte namnet men nåt med smärtstillande och muskel någonting. Tänker äta dem. Jag vet att jag inte kommer att dö utav dem, men hur stor är risken? Har ätit och jag "ångrar" mig. Om jag dör, bryr jag mig inte. Men om jag inte dör, kommer jag vara ett mer problem för familjen och f...
2
Visa hela frågan och svaret
Hej. Hittade och snodde några piller. 25 burana och 5 små piller. Mins inte namnet men nåt med smärtstillande och muskel någonting. Tänker äta dem. Jag vet att jag inte kommer att dö utav dem, men hur stor är risken? Har ätit och jag "ångrar" mig. Om jag dör, bryr jag mig inte. Men om jag inte dör, kommer jag vara ett mer problem för familjen och folket än jag ren är. Vafan ska jag göra? Vad ska jag göra för att få skytt på allt detta?
Eller hur ska jag agera normalt trots effekterna som säkert kommer att uppstå.
Snabbt snälla?
Skolan imorgon och får inte sjukanmäla mig. Var får jag tag på dem
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 17.10.2017

Hej,

Jag hoppas att du lever. Jag hoppas att du inte tog alla piller. Nej, man dör knappast knall och fall av Burana, MEN alla mediciner blir giftiga i tillräckligt hög dos, även Burana och Panadol. Blandar du dem dessutom med någonting annat som du inte vet namnet på så är risken att det skall gå dåligt stor. Pilleröverdoser är riktigt, riktigt otäcka saker om man inte får vård i tid. Jag kunde skriva obehagliga detaljer om vad som händer men jag gör det inte.

Jag hoppas att du inte tog dem, och jag hoppas att du steg upp även idag och att du väljer det tunga - men rätta alternativet att tala med någon. Jag VET att det känns skit just nu, men du har ett ansvar både mot dig själv OCH mot din familj att kämpa. Sök hjälp. Det finns hjälp. Ta tag i saken redan idag och gå till din skolhälsovårdare eller till hvc eller till akuten och berätta vad det är du går igenom och att du inte orkar. Huvudsaken är att du berättar för någon, och att det blir en ändring. Du måste bara orka lite till. Det kan bli bättre.

Många många kramar, och snälla du håll ut ett tag till, tills du får den hjälp du behöver. Världen behöver dig.

Tessi

Skriv kommentar
Kommentarer

Jo, gick till skolan, men ner knappast berätta för någon. Helt onödigt, men ska jag ta mera Buranas då? För att lindra Bieffekterna?

Same (17.10.2017)

Hej,
Vad glad jag blir över att du lever. Tack för att du svarade.

OM du faktiskt tog en så pass stor mängd mediciner är det jätteviktigt att du uppsöker läkare DIREKT eftersom du kan ha fått inre skador av det. Du skall INTE ta mera Burana. Även mediciner som säljs utan recept är livsfarliga om de tas i höga doser, så du måste undersökas för att se att din lever, njurar o.s.v. fortfarande fungerar. Det är viktigt! Uppsök akuten eller hvc, om du tycker det är jobbigt att tala om för dem vad du har gjort så kan du printa ut din fråga och mitt svar och ta dem med dig.

Det är ingen småsak, du måste bli undersökt och du måste få hjälp, och ta emot hjälp. Snälla vänta inte utan gå nu genast så de får kolla upp dig.

Jag är glad att du lever. Fortsätt med det.
Kram

Tessi, hälsovårdare och sexualrådgivare på Decibel. (17.10.2017)

Dölj
Minimalist?
15.10.2017
Jag hinner inte med tiden.T.ex läxor och sånt, så jag nästan inte hinner med nåt nöje.. Har ni någon tips? Jag skriver upp det jag måste göra men det blir ändå stressigt.. Ps, jag har börjat vara minimalist (rensa det som tar onödigt plats) det hjälper mot ångesten. Jag har för mycket saker, (min mamma tycker inte det). PS2. Jag har skaffat en ka...
0
Visa hela frågan och svaret
Jag hinner inte med tiden.T.ex läxor och sånt, så jag nästan inte hinner med nåt nöje.. Har ni någon tips? Jag skriver upp det jag måste göra men det blir ändå stressigt..
Ps, jag har börjat vara minimalist (rensa det som tar onödigt plats) det hjälper mot ångesten. Jag har för mycket saker, (min mamma tycker inte det).

PS2. Jag har skaffat en kattunge och har redan 2 äldre katter.. Så jag vill mer tid åt dom. :) Mer tid tack
Decibel Sanna
Ungdomsinformatören Sanna svarar:
Besvarad: 16.10.2017

Hej kära du

Vissa perioder känns det för oss alla att vi inte riktigt hinner med. Det känns som att det bara är måndagar och fredagar, en vecka gå så fort fast man på söndag kväll kan tycka att det är jääääätte långt till nästa veckoslut. Det är bra att du skriver lista på det som är viktigt, ju mer man har desto viktigare är det att man planerar och strukturerar sin tid. Men det lyckas ju inte alltid att man får ihop det.

Nu vet jag ju inte på vilket sätt du graderar din lista. Men det som är mest viktigt, typ läxor kommer ju först. Såklart ska fritid och tid att bara vara också få vara viktigt. Du skriver om dina katter :) Att umgås med djur ger oss så mycket. Om man kanske är lite ledsen eller trött så kan det hjälpa att ligga nära en katt eller en hund och bara mysa. Speciellt katter är ju fenomenala på att mysa <3 Om vi har mycket på gång och stressar omkring så är det viktigt att det finns tid att vila och återhämta sig också. Då orkar vi mera och är mera effektiva också.

Du skriver att du rensar bort onödiga saker ur dittt liv. Jag vet ju inte om det bara gäller saker eller om det också kan gälla personer och upplevelser tex jumppa grupp eller sociala medier. Ibland känner man att man vill rensa lite, det kan gälla både prylar men också personer och olika saker man är engagerad i, klubbar, styrelser mm. Under livets gång har jag märkt att det blir mindre viktigt vad andra gör och tänker, när jag var yngre satte jag massor med tid och energi på att fundera över vad andra skulle tänka och tycka om mig och det jag gjorde eller sa, nu menar jag inte att du sätter massor med energi på det. Men med tiden har jag märkt att alla har fullt upp med sitt och att de flesta inte hinner eller orkar fundera över någon annans grejer utan bara om sitt eget.

Sen har jag märkt att det finns en massa personer i min närhet som tar mera av mig än vad de ger, alltså de drar enegi ur mig och jag blir bara trött och ledsen när jag umgåtts med dem. Allt sånt ska bort ur ens liv, jag menar inte att man ska utnyttja alla i sin närhet och se till att man får ut en massa av att umgås, då blir man ju den som suger musten ur andra ;) Nej, jag menar att man ska skydda sig själv och inte ge av sin egen energi och kraft om man inte känner att man har extra. Man ska se till att omge sig med trevliga människor som man har roligt tillsammans med, som man känner sig styrkt av att umgås med. Samma gäller med olika fritidssysselsättningar. Allt har sin tid i livet, fast man i många år älskat att spela fotboll eller vara scout eller något annat, så kan det komma en dag då man tvingas erkänna att man vuxit förbi den tiden i livet. Det som förr gett en så mycket är mera en belastning nu. Man blir trött och arg bara av att tänka på att nästa träning närmar sig, kanske hela den dagen blir förstörd. Då kan det vara dags att "städa bort" den grejen ur sitt liv, kanske hittar man något annat kanske inte.

Jag antar att du säkert studerar på andra eller tredje stadiet och då är det helt klart att skolan/studierna tar mycket tid. Det är inte för alltid men just nu, och för att få det mesta ur en utbildning så är det viktigt att man satsar ordentligt. Onödigt att "kasta bort" 3-5 år om man inte tar det på allvar.

Sen för att nu återgå till hur du ska prioritera din tid för att få ut det mesta möjliga så kan ett bra sätt också vara att släppa lite på kontrollen. Självklart är det bra att vara ambitiös. Men ibland sätter vi upp så högt ställda mål att det bara leder till besvikelser och misslyckanden. En perfektionist ryser vid blotta tanken på att säga eller göra något fel, och det hämmar honom. Det är mycket bättre att vara blygsam och ha rimliga förväntningar.

Lär dig säga nej till sådant som är oviktigt eller som bara tar tid. För många aktiviteter och för mycket inbokat kan skapa onödig stress och göra att du tappar glädjen. Här är det svårt om man har massor som man tycker är roligt och som man tycker är givande. Men om man upplever att livet känns stressigt och att man inte hinner med så kan det vara på sin plats att klippa bort något ur livet fast det känns viktigt och roligt. Tänk att om du säger ja till en sak så säger du på samma gång nej till något annat. Tex. en kompis undrar om du ska komma med på bio, du säger nej för du har planerat att mysa med katterna den kvällen. Sen kanske katterna är ute eller inte alls vill mysa, och så harmas du över att du inte gick med på bion. Eller någon frågar om du vill gå med i den nya föreningen som sysslar med exakt din favoritsysselsättning, den tiden du sätter till föreningen är bort från något annat. Men om man kan lära sig att prioritera och välja och sen också stå för sina val och inte gräma sig så kan man finna lyckan och tillfredsställelsen i livet.

En stor tidstjuv som förstör vår planering är saker som bara ”dyker upp” som vi inte säger nej till. Det kan till exempel vara arbetsuppgifter någon annan vill ha hjälp med, som egentligen inte ingår i ditt uppdrag. Du blir mer effektiv om du har en plan för hur du ska hantera detta, ibland kan det vara ok att hjälpa någon annan med en grej men inte alltid.

Att skjuta upp saker stjäl både tid och energi. Om vi alltid väntar på att den perfekta tiden ska komma för att göra något så kanske den tiden aldrig kommer. På samma sätt kan vi bli obeslutsamma, antingen för att vi försöker gardera oss för livets alla eventualiteter eller för att vi känner att vi måste ta reda på varje liten detalj innan vi fattar ett beslut. Självklart kräver viktiga beslut att vi läser på och noga tänker igenom det hela, men vi kan inte vänta och vänta i det evinnerliga innan vi kommer till skott, då går en massa tid i hask.

Ett av det allra viktigaste är att inte slarva med sömnen. De flesta vuxna behöver i snitt sova 8 timmar per natt för att fungera fysiskt, känslomässigt och kognitivt. Sömnen är viktig för oss bland annat eftersom den förbättrar koncentrationen, minnet och inlärningen. Har man däremot en sömnskuld får man svårare att lära sig saker. Det kan också leda till olyckor, misstag och irritation.

Jag vet inte om jag hittade rätt i din fråga, kommentera gärna om jag missförstått eller tänkt fel.

Till slut vill jag ännu säga att det är helt normalt och lika för oss alla att det känns som att tiden inte räcker till ibland, men sen brukar det jämna ut sig och man känner att man är med på banan igen <3

Många varma kramar till dig i höstvädret.

Ungdomsinformatören Sanna

 

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Jag vill dö..
14.10.2017
Hej.. Jag har skrivit här tidigare men har aldrig fått nåt svar som betytt något. Jag har då en sak som stört mig i 2 år ungefär, och det blev värst nu i Maj.. Jag har haft självmordstankar, och jag skadar mig själv på natten genom att trycka naglarna hårt in i huden och dra så de blir som ett 'rivmärke' för jag kan skylla på att jag bara klia mig...
0
Visa hela frågan och svaret
Hej.. Jag har skrivit här tidigare men har aldrig fått nåt svar som betytt något. Jag har då en sak som stört mig i 2 år ungefär, och det blev värst nu i Maj.. Jag har haft självmordstankar, och jag skadar mig själv på natten genom att trycka naglarna hårt in i huden och dra så de blir som ett 'rivmärke' för jag kan skylla på att jag bara klia mig eller nåt. Jag vill inte se svag ut, jag vill vara normal... Jag mår så jävla dåligt, känns som om min familj inte vill att mina drömmar ska bli sanna. Jag vill gå på ett gymnasie i sverige för att slippa all skit här. Jag vill gå på ett ridgymnasium så jag kan utvecklas.. Men mamma är självisk, hon vill ha mig hemma.. Se mig få min dröm krossad, igen... Jag tänker trotsa henne och söka dit, bara för att jag kan.. Det andra problemet e att jag hatar att prata med folk om mina känslor, ingen i min familj vet om hur jag mår. Jag vägrar låta dom få veta. Finns det nån hemsida där man kan få prata med nån kurator eller annan med tystnadsplikt så ingen får veta. Gick en gång ti skolkuratorn men hon ville bara ta kontakt me mina föräldrar, jag sa att jag int ville det och vet int om hon ringde iallafall.. Jag behöver hjälp, men kan inte ta emot den.. Jag har försökt ta livet av mig flera gånger, men innan jag tagit det sista beslutet har tanken på att mobbarna sku bli glada stoppat mig. Jag vill vara stark. Det är allt jag vill.... Hjälp. Sen dessutom har vi praktik snart och jag orkar verkligen int ringa nån, få fler som dömer mig.. Men jag måste ju få en praoplats för att bli godkänd..... Det ger mig bara mer ångest inför telefonsamtalet jag måste göra för att kunna få en plats.. desperat..
Decibel Liselott
Ungdomsinformatören Liselott svarar:
Besvarad: 16.10.2017

Hej despertat..!

Nu har jag skickat din fråga till våra experter Ancha och Milla, hoppas de har tid att svara riktigt snart!

Som ett tips på ställen där man kan chatta med utbildade inom psykisk hälsa, så finns exempelvis Sluta panta-chatten. Vi har till vår sida Hjälp! samlat en massa olika ställen som man kan chatta på eller ringa till när man mår psykiskt dåligt, kolla där ifall något känns överkomligt.

Stoooooooor kraaaaaaaaaaam, hälsar Liselott

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Hur allvarliga självmordstankar är de?
14.10.2017
Hej! Jag har haft självmords tankar en stund nu o ja funderar hur allvarligt det är? Det är inte som om jag vill undvika någon situation i livet atm, jag har ett ganska bra liv iaf. Men varför leva dock? Spelar det nån roll i slutändan? Mänskligheten som helhet ändrar i slutändan ingenting i universum. Jag känner bara ingen lust att leva, ingen or...
0
Visa hela frågan och svaret
Hej!

Jag har haft självmords tankar en stund nu o ja funderar hur allvarligt det är? Det är inte som om jag vill undvika någon situation i livet atm, jag har ett ganska bra liv iaf. Men varför leva dock? Spelar det nån roll i slutändan? Mänskligheten som helhet ändrar i slutändan ingenting i universum. Jag känner bara ingen lust att leva, ingen ork att försöka. Om vi ändå är utan själar och våra handlingar mot varann o annat spelar ingen roll, så undrar jag bara, vad spelar roll.

Jag förstår att man borde ha någon mening i livet för att leva, och att jag troligen just nu bara inte har det. Men det är så jobbigt, jag orkar inte längre med det här. Det tar sjukt emotionellt att jag vill dö. Jag e no cool me att dö, men de är därför jag e ledsen.Jag vill inte ha önskan att dö, jag önskar jag sku vilja leva men de vill ja inte. Kommer det fara bort nån gång? Void
Camilla
Experten Camilla svarar:
Besvarad: 16.10.2017

Hej!

Tack för att du kontaktar oss!
Din fråga rör självmordstankar som du har och hur allvarligt det kan vara. Att ha tankar på självmord är ganska vanligt och speciellt vanligt är det att ha såna tankar när man är ung. Är det frågan om en flyktig tanke som någon gång dyker upp så behöver det i sig inte betyda så mycket men upprepade tankar på självmord och under en längre tid så skall alltid tas på allvar. Dvs. då ska man söka hjälp!

Du har funderingar kring meningen med livet och vad som egentligen spelar någon roll med våra liv då det kommer till kritan. Det här är stora, filosofiska frågor som de flesta av oss brottas med och söker svar på under perioder av livet. Ofta kommer dom just då vi har det jobbigt i livet, då vi kanske mår dåligt och/eller är osäkra på vår riktning framåt. Vi kanske står vid ett ”vägskäl” i livet och har svårt att välja eller vi kanske har svårt att se någon mening alls med att fortsätta gå. Jag tror att meningen med livet är något som vi själva behöver hitta/känna i våra egna liv. Ingen annan kan säga åt dig vad din mening är. Om jag, som trots allt har ett längre perspektiv på livet, får nämna En viktig sak, så skulle jag säga ”kärlek”. Då menar jag inte enbart romantisk förälskelse utan den goda känsla vi kan få ge/ta till t.ex. våra vänner, till familjen, våra medmänniskor, till barn och ett kärt husdjur o.s.v. För visst spelar det en jättestor roll hur vi är mot varandra vi människor. Vi kan ju faktiskt, t.ex. med ett vänligt ord, göra någons dag bättre. Det finns ett engelskt uttryck som säger att ”love makes the world go round” och speciellt med tanke på de många oroligheterna vi har ute i världen just nu så tror jag att det är just kärleken (i form av vänskap, stöd, hjälp, omsorg m.m.) som får oss människor att våga känna hopp och tilltro till framtiden, trots allt.

Du mår dåligt just nu, men jag lovar att så här dåligt som du mår nu så kommer du inte alltid att må! Alla mår dåligt, i perioder (kortare och längre), under hela livet. Extra sårbara och utsatta är vi i ungdomen, precis den åldern som du är i nu. Det är så otroligt mycket som händer med oss, som ung vuxen så har man en massa stora frågor och svåra beslut att ta ställning till och fast man, som du skriver, har ett ganska bra liv i alla fall, så kan det bli så att man, för en tid, sjunker i en sorts meningslöshet som man inte på egen hand hittar ur!

Mår man riktigt dåligt, så behöver man ta hjälp av andra! Tänker man på självmord så uppmanar vi alltid till att gå och prata med någon. Att dela tankarna med en annan gör det oftast lättare att vara och man får perspektiv på tillvaron genom att prata och klä sina känslor med ord. Med hjälp och stöd så kan du få bort dessa tankar, börja må bättre och få en förändring i ditt liv. Jag tycker att du i första hand ska kontakta ungdomsstationen Klaara på telnr. 063252850. Du kan börja med att berätta att du kontaktat Decibel och brottas med självmordstankar, så får du snabbt en tid. På Klaara är man van att prata kring dessa frågor och kan hjälpa dig. Sen vill jag också uppmuntra dig till att berätta om hur du mår till någon i din familj och kanske också till en nära vän!

Du har alla möjligheter att ta dig igenom den här krisen, men hjälp och stöd från familj och vänner och professionella, är ofta en viktig del i det. Ensam är inte stark!

Mvh, Camilla R-N

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Pennywise
13.10.2017
Jag tycker att Pennywise från IT filmen e sexig och het jag vet inte varför men det är något med karaktären som liksom mmmhhhh, är det konstigt?
0
Visa hela frågan och svaret
Jag tycker att Pennywise från IT filmen e sexig och het jag vet inte varför men det är något med karaktären som liksom mmmhhhh, är det konstigt? Veanrast rahkohzd
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 17.10.2017

Hej,

Nej, det är inget konstigt med att tycka att skurken (även om det i detta fall är en brutal skurk) är het. Det innebär ju inte nödvändigtvis att man skulle vilja ha en relation med typen, utan bara just det - att den är het. Jag tror att det handlar mer om att personen har en påtaglig sexuell energi än att du skulle gilla det personen gör.

Så nej, inget konstigt där. Helt normalt.

Kram

Tessi

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Senast uppdaterad:
10.07.2017

Våga fråga! Senast inkomna frågor

Decibel frågar Svara på frågor

Du kan också dela med dig av dina erfarenheter, åsikter, tankar och råd om olika saker här på Decibel genom att svara på Decibel frågar. Svaren hjälper oss ungdomsinformatörer bland annat att skapa innehållet så att det blir ännu bättre!

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!