vaga fraga banner

Våga fråga!

Våga fråga – Kysy pois är Decibels tvåspråkiga rådgivningstjänst.

Här kan du anonymt ställa en fråga om precis vad som helst som bekymrar dig eller som du undrar över.

Ingen fråga är för liten eller för stor och det finns inga dumma frågor.

Svarar gör de fyra ungdomsinformatörerna eller någon av det 60-tal experter (sakkunniga på olika områden) som är med i Decibels nätverk. Vi strävar efter att svara så snabbt som möjligt, men senast inom 5 arbetsdagar.

Här kan du också läsa frågor som andra unga redan ställt och svaren som de fått.

Kanske någon redan undrat över just precis det du undrar över nu? Då kan du få svaret direkt genom att läsa svaren och kommentarerna på tidigare frågor. Använd sökfunktionen på Frågor och svar-sidan, i arkivet finns redan tusentals besvarade frågor. Där kan du också läsa om olika problem som andra ungdomar haft och då kanske du får nyttig information om livet att lägga bakom örat.

Du kan också kommentera andras frågor och svar

Kanske du känner igen dig i någons fråga, har haft samma problem eller rent av kan svara på frågan? Eller kanske du vill trösta, stöda och låta någon veta att hon/han inte är ensam? Din kommentar registreras direkt, men publiceras inte innan ungdomsinformatörerna hunnit läsa igenom den.

 

Vill du veta mera om hur Våga fråga funkar, så kolla Instruktioner-sidan. Det lönar sig att läsa ingenom instruktionerna åtminstone den första gången man ställer en fråga.

Senaste 5 besvarade frågor

Studierna
19.07.2018
Hej! Kan man höja något på avgångsbetyget och studentexamensbetyget efter att man tagit studenten? I Finland är man ju föstagångssökande då man inte tagit emot någon annan studieplats tidigare och därmed har större chans att slippa in på en utbildning. Finns motsvarande i sverige och norge också eller kan man byta utbildningar hursomhelst utan at...
0
Visa hela frågan och svaret
Hej! Kan man höja något på avgångsbetyget och studentexamensbetyget efter att man tagit studenten?

I Finland är man ju föstagångssökande då man inte tagit emot någon annan studieplats tidigare och därmed har större chans att slippa in på en utbildning. Finns motsvarande i sverige och norge också eller kan man byta utbildningar hursomhelst utan att ens förutsättningar att slippa in sänks?

Jag har gått ut gymnasiet men skulle vara i desperat behov av att prata med någon slags studiehandledare, jag slapp inte in på utbildningen jag ville och skulle behöva lite hjälp. Var kan man komma i kontakt med någon sådan person? Orolig för framtiden
ida sundqvist
Ungdomsinformatören Ida svarar:
Besvarad: 20.07.2018

Hej!

Vi har skickat vidare din fråga till en av våra experter. Vi sätter in svaret så fort vi får de.

Hälsningar Ida

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Förknippa saker med dåliga minnen
19.07.2018
Hej. Hur ska man göra för att ta bort ett dåligt minne som man förknippar med något annat? Jag tackade nämligen nej till en skola som ligger i en stad lite längre bort och även om jag inte nödvändigtvis tycker jag valde fel så får jag en så otroligt obehaglig känsla i magen varje gång jag besöker staden. Jag klarar verkligen inte av att vara en län...
0
Visa hela frågan och svaret
Hej. Hur ska man göra för att ta bort ett dåligt minne som man förknippar med något annat? Jag tackade nämligen nej till en skola som ligger i en stad lite längre bort och även om jag inte nödvändigtvis tycker jag valde fel så får jag en så otroligt obehaglig känsla i magen varje gång jag besöker staden. Jag klarar verkligen inte av att vara en längre stund i staden, jag mår allt för dåligt och vill gråta. Kan man på något sätt öva bort detta? Det är nämligen en stad som jag gillade otroligt mycket innan jag gjorde mitt val och nu kan jag inte ens tänka på staden utan att bli tårögd. Detta kanske låter lite barnsligt men hjälp uppskattas! Ledsen tjej
ida sundqvist
Ungdomsinformatören Ida svarar:
Besvarad: 19.07.2018

Hej!

Jag förstår de känns jobbigt att bli ledsen över att tänka på/besöka staden, eftersom du ändå gillar den. De kan vara att allt är så färskt ännu(att du tackat nej till skolan och de blev ingen flytt). Kanske de är något du skulle ha velat göra, men nu kanske inte tidpunkten va rätt. Så kan de va ibland. Om du känner dig osäker att du gjorde rätt val så ska du komma ihåg att inget hindrar dig att söka in igen eller för den delen flytta dit. Man vet aldrig t.ex. om några år vill du söka till en annan skola som finns i den staden.

I och med att du gjorde valet nyligen, så kan det kännas jobbigare nu för du förknippar staden med ditt val. Valet du gjorde har du gjort, tyvärr så går de sällan att ändra de som hänt i de förflutna, så försök acceptera valet. De kommer att hjälpa dig. Fokusera istället på att du kommer få bo nära din familj och vänner. Du kan också tänka på vad de är som du gillar med staden. De jag vill komma fram till är att fokusera på de positiva.

Du all tid i världen att flytta dit senare i livet, om de är de du vill! Jag tror att de blir bättre med tiden, de är så nära inpå nu alltihop så de är absolut förståeligt att du känner dig ledsen. Hoppas verkligen du börjar må bättre! Ta hand om dig! :)

Kram, Ida

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Bruna flytningar
18.07.2018
Jag har inte fått min första mens än, men märkte idag att jag fått en brun flytning. Betyder det att jag kommer få mens snart? Har haft normala flytningar förr. Är det farligt med bruna flytningar?
0
Visa hela frågan och svaret
Jag har inte fått min första mens än, men märkte idag att jag fått en brun flytning. Betyder det att jag kommer få mens snart? Har haft normala flytningar förr. Är det farligt med bruna flytningar? Augustiflickan
ida sundqvist
Ungdomsinformatören Ida svarar:
Besvarad: 19.07.2018

Hej!

Det kan mycket väl hända att det är din mens som är på väg. Med tanke på att du har haft flytningar tidigare så är det ett tecken på att din kropp utvecklas och din mens är snart på väg. Så jag skulle nog säga att du inte behöver oroa dig för att det skulle vara något farligt.

Mensblodet är inte alltid klarrött, för det är inte samma blod som det som kommer ut om du t.ex. får ett sår. Mensblodet är en blandning av blod och den slemhinna som byggs upp i livmodern, så blodet kan vara brunaktig och det kan finnas klumpar. Detta kan variera från gång till gång och det är inget man behöver oroa sig över.

Sköt om dig!

Kram, Ida

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Mens
18.07.2018
Hur ska man hantera sin fösta mens. Blev JÄTTE orolig över min först mens?
0
Visa hela frågan och svaret
Hur ska man hantera sin fösta mens. Blev JÄTTE orolig över min först mens? emi12345
ida sundqvist
Ungdomsinformatören Ida svarar:
Besvarad: 19.07.2018

Hej!

När man får sin första mens så ska man vara glad, för det är positivt att man får mens (Så grattis om du fått din mens!:)). Mens är något naturligt och ett tecken på att kroppen utvecklas.

Mensblodet är inte de samma blod som du t.ex. ser när du får ett sår. Mensblodet är egentligen delar av slem och slemhinna som stöts ut ur livmodern. Därför är det helt normalt att mensen är/kan vara brunaktig eller att det kan finnas klumpar i mensblodet. Mensen kan vara oregelbunden till en början, så bli inte orolig över de. Då man har haft mens i några år så blir den för det mesta mer regelbunden och menscykeln brukar då vara runt 28 dagar, varav man blöder i 3-5 dagar. När du får din mens kan du pricka in i kalendern så har du möjlighet att hålla koll och räkna ut ungefär när den är påkommande nästa gång.

Som menskydd kan man använda t.ex. binda, tampong eller menskopp. Binda är lätt att använda. Menskopp är något jag skulle rekommendera, den är skonsam för underlivet samt också mer miljövänlig. Den går att köpas vid apoteket.

De är klart att det kan kännas underligt och att man blir orolig när man får sin första mens, för det är ju något helt nytt. Det är något nytt din kropp och du skall vänja dig vid. Om du har någon närstående som har mens t.ex. din mamma, släkting, syster eller en kompis, så kan du prata med dem om det är något speciellt du funderar över. Om man är tjej så vet nog ens föräldrar att förr eller senare så får deras dotter mens, så va inte rädd att prata med dem om de.

Du behöver inte alls vara orolig! :)

Kram, Ida

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Kmr inte dö?
17.07.2018
Hej decibell min vän var ute i kväll och hon var inpulsiv så hon och nån av hennes vänner rullade papper och sallad och tände på de tog några bloss det brände i halsen för henne och nu har hon ångest och tror att hon skall dö och typ få cancer eller nåt. Försöker lugna henne men hon har panik.
0
Visa hela frågan och svaret
Hej decibell min vän var ute i kväll och hon var inpulsiv så hon och nån av hennes vänner rullade papper och sallad och tände på de tog några bloss det brände i halsen för henne och nu har hon ångest och tror att hon skall dö och typ få cancer eller nåt. Försöker lugna henne men hon har panik. Friend
Heidi, Läkarstudent svarar:
Besvarad: 18.07.2018

Hej "Friend"!

Din vän kommer inte att dö av att hon tagit några bloss av papper och sallad. Cancer får hon nog inte heller av den lilla mängd rök hon utsattes för, så hon kan vara lugn så länge detta förblir en engångshändelse. Att det svider/bränner i halsen beror på att det finns irriterande ämnen i rök och det tycker inte luftvägarna om. Jag rekommenderar starkt att hon håller sig borta från ALLA typer av rökning i framtiden, det är onödigt att andas in sådant med flit och vid upprepad exponering kan det skada lungorna och ge cancer. Om det dessutom orsakar ångest och panik är det nog behagligast att undvika det helt.

Hoppas hon mår bättre nu och att svaret hjälpte!


Hälsningar Heidi

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Senast uppdaterad:
06.07.2018

Våga fråga! Senast inkomna frågor

Decibel frågar Svara på frågor

Du kan också dela med dig av dina erfarenheter, åsikter, tankar och råd om olika saker här på Decibel genom att svara på Decibel frågar. Svaren hjälper oss ungdomsinformatörer bland annat att skapa innehållet så att det blir ännu bättre!

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!