vaga fraga banner

Våga fråga!

Våga fråga – Kysy pois är Decibels tvåspråkiga rådgivningstjänst.

Här kan du anonymt ställa en fråga om precis vad som helst som bekymrar dig eller som du undrar över.

Ingen fråga är för liten eller för stor och det finns inga dumma frågor.

Svarar gör de fyra ungdomsinformatörerna eller någon av det 60-tal experter (sakkunniga på olika områden) som är med i Decibels nätverk. Vi strävar efter att svara så snabbt som möjligt, men senast inom 5 arbetsdagar.

Här kan du också läsa frågor som andra unga redan ställt och svaren som de fått.

Kanske någon redan undrat över just precis det du undrar över nu? Då kan du få svaret direkt genom att läsa svaren och kommentarerna på tidigare frågor. Använd sökfunktionen på Frågor och svar-sidan, i arkivet finns redan tusentals besvarade frågor. Där kan du också läsa om olika problem som andra ungdomar haft och då kanske du får nyttig information om livet att lägga bakom örat.

Du kan också kommentera andras frågor och svar

Kanske du känner igen dig i någons fråga, har haft samma problem eller rent av kan svara på frågan? Eller kanske du vill trösta, stöda och låta någon veta att hon/han inte är ensam? Din kommentar registreras direkt, men publiceras inte innan ungdomsinformatörerna hunnit läsa igenom den.

 

Vill du veta mera om hur Våga fråga funkar, så kolla Instruktioner-sidan. Det lönar sig att läsa ingenom instruktionerna åtminstone den första gången man ställer en fråga.

Senaste 5 besvarade frågor

Hitta Sig Själv
15.12.2017
Hej Decibel! Jag undrar över hur man skall göra för att "hitta" sig själv igen. Mitt problem är att jag har svårt att ta vara på mig själv och prioritera mig själv när jag är i ett parförhållande. Alltså jag vill kunna ha kul, känna mig nöjd med mig själv och leva lyckligt även de gånger jag är helt själv eller befinner mig med andra människor vilk...
0
Visa hela frågan och svaret
Hej Decibel!
Jag undrar över hur man skall göra för att "hitta" sig själv igen. Mitt problem är att jag har svårt att ta vara på mig själv och prioritera mig själv när jag är i ett parförhållande. Alltså jag vill kunna ha kul, känna mig nöjd med mig själv och leva lyckligt även de gånger jag är helt själv eller befinner mig med andra människor vilket jag gör den största delen av tiden eftersom jag inte träffar honom så ofta.

Största delen av tiden mår jag väldigt bra men jag har även ofta "svackor" när jag tvivlar på mig själv och kan liksom bli väldigt ledsen inombords för saker som är helt naturliga te.x. om vi har bestämt en dag när vi skall träffas och han får förhinder kan jag ta det personligt som att han inte vill träffa mig. Ena halvan av mig förstår att det är helt naturligt att ibland dyker det upp saker att vi tar det en ny dag medan andra halvan av mig inte kan förstå det här utan anklagar mig själv för att vara dålig varav jag "brister" inombords. En orsak kan dock vara att jag har förut befunnit mig i ett förhållande där jag blev behandlad som luft i princip varav rädslan sitter kvar att samma sak skall hända igen... Men skillnaden mellan hur dessa två beter/betedde sig mot mig är så sjukt olika eftersom den jag har nu verkligen visar att han bryr sig om mig! Så därför vill jag veta hur jag skall få bort såna här känslor? När vi inte träffas pratar vi vanligtvis inte så mycket med varandra men det stressar mig inte eftersom jag vet han finns där för mig. De gånger vi är med varandra visar han verkligen åt mig vad han känner vilket jag uppskattar enormt mycket men ändå kan jag få dessa "svackor" ibland.
De gånger jag inte har befunnit mig i ett parförhållande har jag verkligen försökt att satsa på mig själv och har då mått superbra!! Jag vill Kunna känna samma sak nu att jag "älskar" mig själv och att jag är en stark individ i mig själv med honom vid min sida eftersom jag tkr så sjukt mycket om honom!
Hoppas ni förstår vad jag menar, det är så svårt att förklara denna situation. HTPD
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 15.12.2017

Hej,

Jag tror att jag förstår vad du menar, och jag tycker att det är en enormt viktig sak, inte bara för dig utan för alla människor. Om människor först och främst skulle jobba på sig själva, på att trivas med sig själv och vara en egen person så tror jag att ALLA skulle vara lyckligare. Jag menar inte att man skall bry sig mindre om andra - bara att man skall bry sig mer om sig själv än vad människor kanske gör idag. Det handlar ju om allt från hur man talar till sig själv då man tittar sig i spegeln till vilken form av beteende man accepterar från andra.

Du skriver att du har varit i ett förhållande där du behandlades som luft, och det är givetvis trist. Ingen människa borde behöva uppleva det. Men nu vet du det, att SÅ vill du inte bli behandlad. Det är inte acceptabelt för dig. Då skall du prioritera dig själv och inte tillåta att bli behandlad så. Det är klart att planer kan gå åt skogen och människor kan få förhiner - sånt är ju livet. Allting går inte att planera. Men de fallen där din nuvarande kille måste avboka handlar ju knappast om att han inte skulle prioritera dig, utan bara om att han har annat som måste göras. Ta då tillfället i akt att göra någonting för dig själv istället, någonting som du njuter av. Jag vet att det i början av ett förhållande kan kännas som att all tid man inte spenderar tillsammans är bortkastad tid, men jag tror att man är en behagligare partner om man har lite mer innehåll i sitt liv än bara sin partner. Människor som har något intresse eller någonting de brinner för är dels intressantare, men även lyckligare rent generellt eftersom deras liv har mer innehåll.

Jag förstår att du har blivit sårad tidigare, men försök att stoppa dig själv och dina tankar då du märker att de börjar skena iväg på negativa banor. Man kan påverka sin självkänsla och sina svackor, men man måste börja med att vara uppmärksam på alla fällor. Sluta tänka elaka saker om dig själv. Tala positivt och vackert till dig själv i dina tankar. Fundera över hur du skulle tala till en kompis som upplevde samma sak, och säg de sakerna till dig själv istället för att gräva ner dig. Det är det absolut värdefullaste tipset jag själv har lärt mig under de senaste åren, och jag önskar att nån hade berättat det för mig tidigare. Förändringen sker ju inte över en natt, men sakta men säkert kommer du att märka att du tror mer på dig själv och ditt eget värde.

Du ÄR värdefull, och förtjänar att behandla dig själv så.

Kram!

Tessi

Skriv kommentar
Mollom CAPTCHA
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Hur bildar man en stiftelse?
14.12.2017
Hej, hur bildar man en stiftelse i Finland? Min släkt har ägt mycket mark i skärgården sedan 1600-talet (på Sottunga, Finlands minsta kommun) , och iochmed att skatteverket bestämt sig för att chockhöja skatterna (ändra oanvändbar mark till stugtomter), så skulle vi kanske bli tvungna att betala över 15 000 euro i året för mark som vi inte har någo...
0
Visa hela frågan och svaret
Hej, hur bildar man en stiftelse i Finland? Min släkt har ägt mycket mark i skärgården sedan 1600-talet (på Sottunga, Finlands minsta kommun) , och iochmed att skatteverket bestämt sig för att chockhöja skatterna (ändra oanvändbar mark till stugtomter), så skulle vi kanske bli tvungna att betala över 15 000 euro i året för mark som vi inte har någon nytta av och marken skulle sjunka mycket i värde. Jag hörde att man kan bilda en stiftelse för att slippa den höga skatten eller alternativt göra det till ett naturskyddsområde. Hur går detta till? Jag vet att det låter lite som skattefusk, men att förlora mark som släkten haft fyra gånger längre a Finland existerat känns lite *jävla* dåligt. v0i0
Liselott 17 glad3
Ungdomsinformatören Liselott svarar:
Besvarad: 15.12.2017

Hej!
Tack för din fråga. Vi har skickat den till den nationella ungdomsportalen Ungdomsliv.fi - Nuortenelämä.fi som vi samarbetar med. Deras experter och ungdomsinformatörer kommer att svara på din fråga. Svaret kommer att finnas här under din fråga så fort vi fått det. Både din fråga och svaret kommer att synas både här på Decibels Våga fråga och på Ungdomsliv.fi:s sida Frågor.
Hälsar ungdomsinformatören Liselott

Skriv kommentar
Mollom CAPTCHA
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
militär inryckning
14.12.2017
hej, jag rycker in i milin i januari och nu undrar jag vad jag måste ha gjort innan jag skall dit.. är det ett måste att vaccinera sig före elr kan man skippa det? och varifrån får man/vad är vaccinerings beviset som det står om i infon? måste man anmäla sig till bussen eller är det bara att hoppa på den 7 januari med lappen man fick i posten?...
0
Visa hela frågan och svaret
hej, jag rycker in i milin i januari och nu undrar jag vad jag måste ha gjort innan jag skall dit.. är det ett måste att vaccinera sig före elr kan man skippa det? och varifrån får man/vad är vaccinerings beviset som det står om i infon? måste man anmäla sig till bussen eller är det bara att hoppa på den 7 januari med lappen man fick i posten?
henrik
Försvarsmaktens kommunikatör Henrik svarar:
Besvarad: 15.12.2017

Hej

Det är bra att vaccinera sig på förhand, men det är inte ett måste. Det kommer att erbjudas möjlighet att vaccinera sig vid garnisonens hälsocentral, eller en sjuksköterska kanske besöker grundenheten. Jag rekommenderar ändå att sköta vaccineringen så fort som möjligt redan innan du rycker in, eftersom man kan få lindriga influensasymtom några dagar efter man fått sprutan: ont i halsen och muskelvärk är vanliga men går över på ett par dagar. En annan orsak är att man kan bära på smitta när man rycker in om man inte vaccinerar sig på förhand, och därmed smitta ner dem som inte vaccinerat sig. Vaccineringen är gratis för alla blivande beväringar. Det är viktigt att alla beväringar låter vaccinera sig, då kan vi undvika influensaepidemier vid truppförbanden. Vaccineringsbeviset får du senast i slutet av din tjänstgöring.

Du behöver inte anmäla dig på förhand till bussen, det är bara att ta med sig lappen som fungerar som biljett.

Ta med dig personliga hygienartiklar som tandborste och schampo. Det är bra att ha ett armbandsur, eftersom möjligheterna att använda mobiltelefon i det militära är begränsade, på läger till och med förbjudet. Sen ska du ta med dig gott humör. Senare kan du ta med dig en personlig kniv, som kommer väl till pass i terrängen, men vid inryckningen får man inte ha med sig något som kan användas som vapen. Du bör vara nykter och det är inte tillåtet att ta med sig alkohol.

Livet i det militära är ganska inrutat och skiljer sig helt från det du är van vid. Men kom ihåg att du inte är ensam. Alla dina tjänstekamrater är i samma situation. Följ med vad som händer och gör som du blir tillsagd. Om det känns svårt kan man prata med brigadens socialkurator, militärprästen eller sin närmaste förman. Militärtjänstgöringen är en tid för tillväxt, inte bara fysiskt utan också mentalt. Du får dessutom vänner för livet. Väljer du ledarskapsutbildningen vid Urderofficersskolan och Reservunderofficersskolan får du ledarskapsfärdigheter som uppskattas högt av arbetsgivare sedan när du söker jobb.

Lycka till

Med vänlig hälsning

Henrik

Skriv kommentar
Mollom CAPTCHA
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Volleyboll
14.12.2017
Hej jag och mitt lag ska köra volleyboll med massor och det är tävling asså det är i skolan. Behöver hjälp på lagnamn och vad man kan klä ut sig till, bäst utklänad vinner.
0
Visa hela frågan och svaret
Hej jag och mitt lag ska köra volleyboll med massor och det är tävling asså det är i skolan. Behöver hjälp på lagnamn och vad man kan klä ut sig till, bäst utklänad vinner. Jajaks
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 15.12.2017

Hej,

Oj, det var en svår fråga :)

Jag tänker att ni skall välja ett namn och lagkläder som får er att känna er starka och "farliga" (för de andra lagen alltså, inte för samhället :D ) Typ. " *ortsnamn*-volley-killers", eller "VB La Bella Mafia". Huvudsaken är kanske att ni klär er likadant, det behöver ju inte vara identiska kläder, men så att alla har samma typ av kläder (vet ju inte om ni är ett blandat lag eller bara tjejer/killar). T.ex. svarta tights/byxor, armémönstrad t-shirt (eller vilket mönster som helst som ni tycker om), så målar ni ett tjockt svart sträck under högra ögat (som de gör i amerikansk fotboll) och alla tjejer har håret uppsatt i en rufsig tofs på huvudet?

vet du, ni kommer säkert på bättre förslag själva. Sannolikt är jag alldeles för gammal för att hitta på någonting "coolt" :D

Lycka till!

Kram

Tessi

 

Skriv kommentar
Mollom CAPTCHA
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Bruna flytningar, mens elr inte
14.12.2017
Är det mens fast det bara är bruna flytningar, för jag brukar ha det typ en vecka i månaden.. då är det bara lite brunt så det räcker absolut med trosskydd, och då när jag torkar mig så kommer det brunt och svarta slemtrådar. (Kan Komma lite rödare "blod" om jag bajsar) Undrar bara för jag har alltid kallat det för mens
0
Visa hela frågan och svaret
Är det mens fast det bara är bruna flytningar, för jag brukar ha det typ en vecka i månaden.. då är det bara lite brunt så det räcker absolut med trosskydd, och då när jag torkar mig så kommer det brunt och svarta slemtrådar. (Kan Komma lite rödare "blod" om jag bajsar)

Undrar bara för jag har alltid kallat det för mens
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 15.12.2017

Hej,

Ja, jag tror nog att det är mens du har, även om blodet inte är klarrött. Som du kanske har hört så är inte mensblodet samma sorts blod som du har i dina blodådror, utan en blandning av blod, slem och slemhinna, så det förklarar varför blodet i ditt fall är brunt eller nästan svart. Jag antar att du menar att det klarröda blodet ändå kommer från din slida när du bajsar och inte från ändtarmen? Om det kommer från ändtarmen så finns det anledning att kolla upp varför du blöder därifrån, men kommer det från slidan är det helt lugnt, krystningarna och tarmverksamheten kan göra att mensblodet kommer ut lite "effektivare".

Inget att oroa sig över alltså fast mensblodet är "konstig" färg.

Kram

Tessi

Skriv kommentar
Mollom CAPTCHA
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Senast uppdaterad:
26.10.2017

Våga fråga! Senast inkomna frågor

Decibel frågar Svara på frågor

Du kan också dela med dig av dina erfarenheter, åsikter, tankar och råd om olika saker här på Decibel genom att svara på Decibel frågar. Svaren hjälper oss ungdomsinformatörer bland annat att skapa innehållet så att det blir ännu bättre!

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!