vaga fraga banner

Våga fråga!

Våga fråga – Kysy pois är Decibels tvåspråkiga rådgivningstjänst.

Här kan du anonymt ställa en fråga om precis vad som helst som bekymrar dig eller som du undrar över.

Ingen fråga är för liten eller för stor och det finns inga dumma frågor.

Svarar gör de fyra ungdomsinformatörerna eller någon av det 60-tal experter (sakkunniga på olika områden) som är med i Decibels nätverk. Vi strävar efter att svara så snabbt som möjligt, men senast inom 5 arbetsdagar.

Här kan du också läsa frågor som andra unga redan ställt och svaren som de fått.

Kanske någon redan undrat över just precis det du undrar över nu? Då kan du få svaret direkt genom att läsa svaren och kommentarerna på tidigare frågor. Använd sökfunktionen på Frågor och svar-sidan, i arkivet finns redan tusentals besvarade frågor. Där kan du också läsa om olika problem som andra ungdomar haft och då kanske du får nyttig information om livet att lägga bakom örat.

Du kan också kommentera andras frågor och svar

Kanske du känner igen dig i någons fråga, har haft samma problem eller rent av kan svara på frågan? Eller kanske du vill trösta, stöda och låta någon veta att hon/han inte är ensam? Din kommentar registreras direkt, men publiceras inte innan ungdomsinformatörerna hunnit läsa igenom den.

 

Vill du veta mera om hur Våga fråga funkar, så kolla Instruktioner-sidan. Det lönar sig att läsa ingenom instruktionerna åtminstone den första gången man ställer en fråga.

Senaste 5 besvarade frågor

Äta med klassen
24.05.2018
Hej! Nästa vecka är det sista veckan tillsammans med min klass. Vi har bestämt att vi hela klassen skall gå ut och äta med klassen men det är ett problem. Jag äter enormt lite. Har gått ner nästan 20 kilo på ett halvår. Har inte diagnosen Anorexia men skulle tro att det är något åt det hållet. Jag får ångest bara av att tänka på att äta framför a...
0
Visa hela frågan och svaret
Hej!

Nästa vecka är det sista veckan tillsammans med min klass. Vi har bestämt att vi hela klassen skall gå ut och äta med klassen men det är ett problem. Jag äter enormt lite. Har gått ner nästan 20 kilo på ett halvår. Har inte diagnosen Anorexia men skulle tro att det är något åt det hållet.
Jag får ångest bara av att tänka på att äta framför andra. Men samtidigt så vill jag ju förstås med ut och äta eftersom det är näst sista dagen med klassen.

Vet inte hur jag skall göra.
Hjälp!!!

Tack... Tove
Julia Backman Ira Zetterborg
Sjukskötaren Julia, Sjukskötaren Ira svarar:
Besvarad: 25.05.2018

Hej!

Vi förstår att situationen är knepig! Samtidigt är det en bra påminnelse om hur mycket en ätstörning kan och försöker begränsa ens liv. Något som annars skulle vara positivt och trevligt blir till stor del ett hot.

Vi hoppas och önskar att du går och äter med klassen! Vi hoppas du har roligt och kämpar igenom den delen som känns jobbig, själva ätandet.
Det är ett ypperligt sätt att visa åt ätstörningen att den inte bestämmer, det gör du. Sist och slutligen kommer ingen för att titta på HUR klasskamraterna äter, utan man är med för att ha skoj TILLSAMMANS.

Lycka till!

<3: Ira&Julia

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Några tips?
23.05.2018
Hej jag har försökt börjat träna för att få bort fett. Jag har mycket fett vid "kärlekshantagen". Men nu har jag mer på ena sidan och jag är perfektionist så det är väldigt jobbigt och irriteramde.jag skulle verkligen vilja få det jämt. Har du nåt tips hur jag ska göra för att få bort det men mest för att få det jämt? Det är ganska svårt att sluta...
0
Visa hela frågan och svaret
Hej jag har försökt börjat träna för att få bort fett. Jag har mycket fett vid "kärlekshantagen". Men nu har jag mer på ena sidan och jag är perfektionist så det är väldigt jobbigt och irriteramde.jag skulle verkligen vilja få det jämt. Har du nåt tips hur jag ska göra för att få bort det men mest för att få det jämt? Det är ganska svårt att sluta äta socker eftersom jag verkligen är sockerberoende men jag försöker äta mindre. Och jag vet att man behöver äta mindre sött om man ska få bort det fettet. Så ifall du har något tips på det så skriv det med:)
Tack på förhand! Perfektionist
Liselott 17 glad3
Ungdomsinformatören Liselott svarar:
Besvarad: 25.05.2018

Hej Perfektionisten!

Först vill jag börja med några ord om det här med att vara perfekt. För ska vi säga ärligt som det är, så finns det inget så svekfullt och omöjligt som att försöka göra den egna kroppen perfekt. Överlag kan man nog säga att just kroppen nog måste vara en perfektionists mardröm. För vad du än gör för att få din kropp "bättre", så kommer det aldrig att räcka till. Perfektionisten blir nämligen aldrig nöjd, så får du en sak på kroppen "fixad", så kommer du högst troligen att bli missnöjd med eller besviken på någon annan sak istället. Det är vad som tex kan driva vissa människor att träna och skönhetsoperera sig tills de inte ser kloka ut. Det beror också på nästa perfektionist-mardröm när det kommer till kroppen, nämligen den att kroppen förändras och åldras precis som den vill - inte som vi vill. Naturligtvis kan du göra massor av jobb på din kropp och komma nära att bli nöjd med den, men eftersom den perfekta kroppen inte existerar, så är det en enda uppförsbacke.

En av de saker som förändras med tiden i kroppen är faktiskt puberteten. Se, puberteten för inte med sig bara sådant som mens och bröst, utan även lovehandles (kärlekshandtag). Om kroppen får växa helt naturligt, så kommer det automatiskt lite extra fett på höfterna och runt midjan hos tjejer. Det här beror på att kvinnokroppen är uttänkt så att vi har vissa fettdepåer, vissa reserver, på vissa områden på kroppen. Dessa är låren, rumpan, höfterna, midjan, magen och brösten. De här reserverna behöver vi när vi ska få mens, bli gravida, vara gravida och amma bebisar. På riktigt, har man inte tillräckligt med underhudsfett där så kan det i värsta fall påverka så att man blir utan mens. Och det här med att kunna reproducera sig (få barn) är ju liksom poängen med livet sett ur Moder Naturs perspektiv. Kvinnokroppen var helt enkelt inte planerad att tex ha synlig tvättbräda på magen eller smala höfter, så det ÄR svårt att få den att fortsätta se ut som en ung flickas kropp när den går in i tonåren. Jo, en tid går det för många, men senast i gymnasiet börjar kvinnoformerna infinna sig och över 25 är det ett hårt jobb att egentligen arbeta mot naturen när man vill behålla sin platta mage och smala höfter. Det kanske ser ut som att det finns en massa smala 25-åringar, speciellt på Instagram, men minns hur många av de som är photoshoppade. Och det syns ingenstans hur hårt de jobbar för att få de där kropparna.

Så nu när du är missnöjd med din kropp, så vill jag bara påminna om att din kropp håller på att bli en kvinnokropp. Det kan vara jobbigt att den förändras på ett sätt som inte passar det skönhetsideal man har, men viktigast är ändå att du är nöjd och glad och frisk och trivs i den. Visst ska du motionera och ta hand om din kropp, för din hälsas och välbefinnandes skull, men försök håll den tanken i minnet också att det inte är snällt mot dig själv heller att kräva att den ska vara perfekt. Du vet säkert allt det här, men försök att inte låta din perfektionism bli något negativt och skadligt för dig, något som bara bring you down.

Så tipp råden om att få en mer "balanserad" kropp. Se, det är faktiskt också en aning mot vår natur att vara exakt symmetrisk som om någon skulle hålla en spegel längs med vår mittlinje. I princip är ingen av oss exakt identisk på båda sidor - du kanske också har ögonbrynen på olika höjd eller olika tjocklek på fingrarna (märks kanske om du prövar ringar). Är man högerhänt kanske hela ens högra sida är lite starkare och mer muskulös - men det finns också de som menar att man alltid är lite "större" på vänstra sidan eftersom hjärtat sitter där och pumpar blodet mer till den sidan först. Andra igen kanske är lite sneda i hela kroppen, tex går med ena fotens tår inåt eller till och med alltid sover på ena sidan. Vem vet, men olika är vi alla.

Det du kan göra är att försöka se till att allt fysiskt som du gör, oavsett om det är hur du ligger i soffan och gosar med hunden eller vad du gör på gympatimmen, är att använda båda sidorna lika mycket. Är du tex högerhänt och ni har tennis på gympatimmen, så försök att använda vänsterarmen till något på kvällen, typ piska mattor eller dammsuga. Där det går, så använder du såklart båda sidorna lika mycket framöver. För att få smidiga och mera platta muskler lönar det sig att tex simma mycket, göra yoga och pilates och andra sporter där man rör många stora muskelgrupper långsamt (/inte så hårt) och länge. Då får du bättre balans och harmoni i kroppen än tex sporter där du alltid använder din dominanta sida, som tex badminton.

Det här var ett långt svar, och säkert ville du ha mera konkreta tips på vad du ska göra, men jag vill ändå pusha lite för det här med att respektera din egen kropp för vad den är, tycka om dig själv oavsett hur du ser ut och inte kräva så mycket av dig själv. Minns att det ändå är allra mest du själv som tänker på hur din kropp ser ut - och att det bara är du själv som kan bestämma vad du ska tycka om den.

kram, Liselott

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Moped
23.05.2018
Var kan man köpa mopeder, vilka butiker å ungefär vad kostar de
0
Visa hela frågan och svaret
Var kan man köpa mopeder, vilka butiker å ungefär vad kostar de Anonym
Liselott 17 glad3
Ungdomsinformatören Liselott svarar:
Besvarad: 25.05.2018

Hej Anonym!

Oj, det här har säkert pojkarna på din klass myyycket bättre koll på än vi - och de skulle säkert uppskatta det om du bad dem om råd. Kanske du till och med har någon speciell som du skulle kunna fråga om det här, som en ursäkt för att prata lite extra med honom ;)

Men vi gör ett försök. Jag har dock för mig att väldigt många köper sina mopeder second hand via exempelvis findit.fi, tori.fi, olika efterlysningsgrupper på Facebook, genom kontakter och andra loppis- eller auktionsannonser. Alla köper ju inte en splitterny moped, men att köpa begagnat är alltid en chanstagning. Man kan hitta exemplar som är i jättebra skick, lite medkörda och väl underhållna - och har man tur så får man dem dessutom till ett bra pris. Men lika gärna kan det vara dolda fel på dem, att försäljaren inte är helt ärlig, att man betalar överpris om man inte kollat upp prisläget före och framförallt att de bra exemplaren hinner bli sålda innan man får syn på just den annonsen.

Vill du ändå kolla vad som finns på begagnat-marknaden, så börja följa olika loppis- och auktionssajter, men även firmor som säljer begagnade mopeder. Vissa samlande fordonsförsäljningssajter som nettimoto.com har mopeder till salu, då klickar man tex i "ostetaan" och kategorin "mopo".

Ett annat bra tips är att sprida ordet att du söker moped, tex i skolan, bland släktingar, i byn osv. Kanske finns det någon 17-åring i bekantskapskretsen som snart ska få bil och körkort och är intresserad av att sälja sin moped? Sedan när du går i bilskola för att få mopedkörkortet så kommer du ju också att ha lektioner med en massa andra som ska köpa eller just har köpt moped och av dem kan du få mycket bra tips.

Vill du köpa en splitterny moped, så googla runt, tex på "uudet mopot vaasa" (då får du upp kontaktuppgifter och ofta också listor på vilka fordon de har inne till försäljning för tillfället). Det finns visserligen en del firmor i Österbotten som säljer nya mopeder, men rätt som det är kan någon firma längre bort ha ett bra erbjudande och då kan det löna sig att satsa bensinpengar och körtid på att fara och se på den. Så surfa runt ordentligt!

Mitt bästa tips är ändå att engagera pappa i det här, eller en storebror eller kusin eller morbror ellerkompis farsa eller god familjevän. Kanske du har kompisar som också är på mopedjakt? Samarbeta med eller fråga gärna råd av någon som har erfarenhet av fordon överlag eller mopeder specifikt - och gärna någon som kan skruva med motorer själv. Om personen ifråga skulle kunna lära dig lite om grundskötsel och grundfunktioner är det riktigt bra, så känner du mer kontroll och klarar det bättre ifall mopeden plöstlisgt skulle krångla. Det är både kul och lättare om man har någon att söka tillsammans med, fara och se på mopeder tillsammans med och bolla idéer med.

Hoppas du hittar en bra moped åt dig :)

kram, Liselott

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Sommarlov
23.05.2018
Hej, snart är det sommarlov och jag vill verkligen inte få sommarlov jag går i 7:an och är kär i någon på 9:an, hon slutar snart och jag vill igentligen inte vara kär i henne. Jag undrar hur man gör för att glöms någon alltså inte vad kär i någon mera för det är ett stort problem för mig
0
Visa hela frågan och svaret
Hej, snart är det sommarlov och jag vill verkligen inte få sommarlov jag går i 7:an och är kär i någon på 9:an, hon slutar snart och jag vill igentligen inte vara kär i henne. Jag undrar hur man gör för att glöms någon alltså inte vad kär i någon mera för det är ett stort problem för mig
Liselott 17 glad3
Ungdomsinformatören Liselott svarar:
Besvarad: 25.05.2018

Hej!

Först vill jag bara checka: alltså du är tjej och är kär i en tjej? Det händer att folk klickar fel när de skickar in sin fråga (men det är lättare att fatta att någon klickat fel om det är tex en pojke som frågar om sin mens), så jag ville bara kolla först. Inte för att det egentligen spelar så stor roll, men så att jag nu inte missförstått dig. Är du inte tjej, så hoppas jag att du har någon nytta av svaret i alla fall, annars får du skicka in på nytt ;)

Jo, jag vet, det är en pissig situation när den man gillar snart inte kommer att befinna sig inom synhåll varje vardag längre. Det känns säkert så här i slutet av maj som att tiden rinner ut och därmed alla chanser till att det ännu skulle lyckas bli något, i alla fall för att man ses i skolan. För när man ses ofta, så finns ju i alla fall något slags påtaglig, verklig chans att hon ändå skulle "upptäcka dig", verkligen se just precis dig där i korridoren eller matsalen. Det kanske till och med finns en liten chans att det visar sig att hon nog redan upptäckt en, men inte vågat ta kontakt än? Men om man inte längre ses, och sannolikheten att "springa på" henne ute på byn är liten, eller till och med minimal, så är det självklart att paniken och misströstan kommer krypande.

Men, jag tycker istället att man kunde se slutet av maj som världens chans! Se, om du skulle ta kontakt med henne nu, så hinner du kanske just precis skapa en mer hållbar kontakt med henne innan skolan tar slut - en kontakt som det sedan går att hålla liv i under sommare, kanske till och med utveckla till det där du drömmer om? Och under sommaren skulle ni då kanske få ha er relation mera ifred för andras ögon och åsikter än om det var mycket kvar av terminen? Sommarlovet brukar kunna ge den chansen att relationer får utvecklas mera ifred och i sin naturliga takt än när man dessutom ska avgöra hur mycket "allmänheten" ska få reda på om en. Klart att ryktet kan gå ändå ifall man har en kompis med löst munläder eller någon i misstag får syn på en, men ändå, chansen att kunna träffas ostört är större. Ibland kan till och med de här veckorna före sommarlovet göra att man vågar lite mer, känner sig mer äventyrlig, friare, vildare, till och med har lättare att bli kär. Carpe diem and all that! De känslorna kan hjälpa en på traven.

På samma gång kan det kännas lättare att våga ta språnget nu, för om hon nu inte skulle ha lust att ha en sådan kontakt med dig som du drömmer om att ha med henne, så behöver du inte se henne varje dag efteråt. Skulle hon dissa dig, så behöver ingen se sedan när du slickar dina sår. Då kan sommarlovet också göra mycket för att komma över henne och glömma henne. I bästa fall kan man få chanser att träffa nya bekantskaper under sommaren som man annars inte har, tex under läger eller campingsemestrar eller kvällar vid simstranden i farfars och farmors by och andra udda ställen.

Så kanske du ändå skulle försöka prata med henne nu innan skolavslutningen? Antingen öga mot öga eller via Snapchat eller WhatsApp eller sms eller något. Ta mod till dig och säg åtminstone hej! Ge saker och ting en ärlig och ordentlig chans att hända, för annars kommer du att gå omkring och ångra det hela sommaren. Visst är det förfärligt pirrigt, ja rent utsagt skrämmande, att våga ta det där steget. Men det finns ingen omväg runt det - du kan ju inte sitta och vänta på att hon ännu mot förmodan ska upptäcka dig nu sista veckan på skolåret! Så modigt bara! Kolla ännu våra sidor med flirt- och kontakttips här på Decibel, så får du lite idéer om hur du kan gå tillväga.

Håller tummarna, och ha en ljuvlig sommar!

Kram, Liselott

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Moped/bil
23.05.2018
Är en mopedbil farlig att köra med och hur mycket skiljer priset på att tanka en moped och en mopedbil
0
Visa hela frågan och svaret
Är en mopedbil farlig att köra med och hur mycket skiljer priset på att tanka en moped och en mopedbil :)
Liselott 17 glad3
Ungdomsinformatören Liselott svarar:
Besvarad: 25.05.2018

Hej :)!

Nu har jag skickat din fråga till Trafikskolan Rönn, vi ska se vad de svarar!

Hälsar Liselott

Skriv kommentar
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Senast uppdaterad:
05.03.2018

Våga fråga! Senast inkomna frågor

Decibel frågar Svara på frågor

Du kan också dela med dig av dina erfarenheter, åsikter, tankar och råd om olika saker här på Decibel genom att svara på Decibel frågar. Svaren hjälper oss ungdomsinformatörer bland annat att skapa innehållet så att det blir ännu bättre!

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!