vaga fraga banner

Våga fråga!

Våga fråga – Kysy pois är Decibels tvåspråkiga rådgivningstjänst.

Här kan du anonymt ställa en fråga om precis vad som helst som bekymrar dig eller som du undrar över.

Ingen fråga är för liten eller för stor och det finns inga dumma frågor.

Svarar gör de fyra ungdomsinformatörerna eller någon av det 60-tal experter (sakkunniga på olika områden) som är med i Decibels nätverk. Vi strävar efter att svara så snabbt som möjligt, men senast inom 5 arbetsdagar.

Här kan du också läsa frågor som andra unga redan ställt och svaren som de fått.

Kanske någon redan undrat över just precis det du undrar över nu? Då kan du få svaret direkt genom att läsa svaren och kommentarerna på tidigare frågor. Använd sökfunktionen på Frågor och svar-sidan, i arkivet finns redan tusentals besvarade frågor. Där kan du också läsa om olika problem som andra ungdomar haft och då kanske du får nyttig information om livet att lägga bakom örat.

Du kan också kommentera andras frågor och svar

Kanske du känner igen dig i någons fråga, har haft samma problem eller rent av kan svara på frågan? Eller kanske du vill trösta, stöda och låta någon veta att hon/han inte är ensam? Din kommentar registreras direkt, men publiceras inte innan ungdomsinformatörerna hunnit läsa igenom den.

 

Vill du veta mera om hur Våga fråga funkar, så kolla Instruktioner-sidan. Det lönar sig att läsa ingenom instruktionerna åtminstone den första gången man ställer en fråga.

Senaste 5 besvarade frågor

Är han desperat?
17.08.2017
Hej! Jag är i en helt ny situation. Efter att ha träffat många killar som krossat mitt hjärta så har jag nu en kille efter mig som är så otroligt snäll, verkar vara väldigt intresserad och ger mig komplimanger hela tiden. Vi har bara träffats en gång och ja jag har fallit för hans personlighet men är inte riktigt säker ännu. Han säger alltid att h...
0
Visa hela frågan och svaret
Hej!

Jag är i en helt ny situation. Efter att ha träffat många killar som krossat mitt hjärta så har jag nu en kille efter mig som är så otroligt snäll, verkar vara väldigt intresserad och ger mig komplimanger hela tiden. Vi har bara träffats en gång och ja jag har fallit för hans personlighet men är inte riktigt säker ännu. Han säger alltid att han kan knappt vänta att få träffa mig igen och att hans hjärta säger att jag ska bli hans och att han inte tänker ge upp att få mig att falla för honom. Nu vet jag inte om han är bara desperat, creepy eller om han faktiskt menar det här. Som sagt aldrig varit med om det här tidigare då jag har alltid varit den som fått mitt hjärtat krossat i slutet. Beter sig killar verkligen så här då dom är väldigt kära i någon och verkligen vet vad dom vill?
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 18.08.2017

Hej,

Det är jättesvårt att veta huruvida han är desperat, creepy eller bara väldigt romantisk. Sist och slutligen handlar det mest om hur du själv reagerar på hans beteende. I vissa situationer kan det givetvis kännas skrämmande och nästan respektlöst att han verkar så säker på att du skall bli hans, men å andra sidan är det ofta så man ser killar bete sig i tv-serier och filmer och där tolkas det mest som upphetsande och romantiskt. (t.ex. William i SKAM...)

Jag tycker att du skall lita på din egen magkänsla. Kanske din maybe-kille har tittat på tv och sett att det är så "man gör"?? Om du själv känner att han är intressant så kan du ju låta det kännas romantiskt, men om du tycker att det är skrämmande eller obehagligt så är det den känslan du skall gå efter. Det är inte heller fel om du säger till honom att han känns intressant men att ni får ta det lite långsamt och att han skall tagga ner lite. Om han då inte förstår att göra det utan ändå fortsätter vara "för på" så säger det också ganska mycket. Då kanske det lutar mer åt creepy-hållet, medan om han respekterar det och tar ett steg tillbaka så har han antagligen fattat att du kanske inte tycker om att bli uppvaktad på just det sättet.

Lita på din egen magkänsla.

Kram

Tessi

Skriv kommentar
Mollom CAPTCHA
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Kela suger
17.08.2017
Hejsan Jag är studerande och bor ihop med min pojkvän som jobbar. Vi har helt separata ekonomier och han försörjer mig inte. Förr har kela täckt min hyra och det har fungerat väldigt bra. Nu, på grund av ändringarna, förlorar jag på det så mycket eftersom dom har fått reda på att vi är tillsammans (vi har försökt hålla det hemligt för att få bo kv...
0
Visa hela frågan och svaret
Hejsan

Jag är studerande och bor ihop med min pojkvän som jobbar. Vi har helt separata ekonomier och han försörjer mig inte. Förr har kela täckt min hyra och det har fungerat väldigt bra. Nu, på grund av ändringarna, förlorar jag på det så mycket eftersom dom har fått reda på att vi är tillsammans (vi har försökt hålla det hemligt för att få bo kvar). Jag har inte råd att bo ihop med honom längre eftersom kela betér sig som en medeltidskyrka och spekulerar i om vi har sex eller inte, och avgör mitt bidrag på basis av detta.

Måste vi flytta isär och börja leta separata ettor i en stad där det är bostadsbrist? Jag har inte råd att betala min del av hyran längre och är väldigt besviken på kelas ändringar.

Vad kan jag göra? x
Decibel Sanna
Ungdomsinformatören Sanna svarar:
Besvarad: 17.08.2017

Hej!
Tack för din fråga. Vi har skickat den till den syd-finlandssvenska ungdomsportalen Unginfo.fi som vi samarbetar med. Deras experter och ungdomsinformatörer kommer att svara på din fråga. Svaret kommer att finnas här under din fråga så fort vi fått det. Både din fråga och svaret kommer att synas både här på Decibels Våga fråga och på Unginfos sida Fråga.
Hälsar ungdomsinformatören Sanna

Skriv kommentar
Mollom CAPTCHA
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Min kille är 6 år äldre än mig. Och min föreldrar gillar inte det.
16.08.2017
Hej jag är en 12 årig tjej som har blivit ihop med en kille som är 6 år äldre en mig. Jag har ett publem, mina föreldrar tycker att han är för gammal för mig och att jag kommer att ångra mig effter ett tag. Men jag älskar honom och han älskar mig han gör mig glad, lycklig och trygg. Både jag och han tycker att åldern är bara siffror. Jag har försök...
1
Visa hela frågan och svaret
Hej jag är en 12 årig tjej som har blivit ihop med en kille som är 6 år äldre en mig. Jag har ett publem, mina föreldrar tycker att han är för gammal för mig och att jag kommer att ångra mig effter ett tag. Men jag älskar honom och han älskar mig han gör mig glad, lycklig och trygg. Både jag och han tycker att åldern är bara siffror. Jag har försökt att övertala mina föreldrar om att vi älskar varan och att vi vill träffas men dom låter mig inte träffa honom utan att dom är med :(
Idag skulle jag och min familj på en stor bio gala och jag bad Oskar (min kille) att komma och det kunnde han men istället i kväll en dag innan så hadde dom ändrat sig och vi skulle inte gå dit men då kom Oskar på en idé att vi skulle kunna träffas i höljen istället men när jag frågade mina föreldrar så sa dom nej. Dom vill verkligen inte låta mig träffa honom utan att dom är med ;(

VAD SKA JAG GÖRA!!

Den förtvivlade tjejen
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 17.08.2017

Hej,

Du kommer knappast att gilla mitt svar, men jag hoppas att du ändå läser det och tänker igenom saken.

Saken är den att det inte är lagligt för honom att ha ett romantiskt/sexuellt förhållande med dig. Du är ett barn och han är vuxen. Det är straffbart och tyder på att allt inte står riktigt till med honom.

Du må vara hur mogen som helst, men det ändrar inte på det faktum att du är bara 12 år. Eftersom han är vuxen så borde han dras till tjejer som är mer i hans egen ålder och som han har mer gemensamt med. Det är väldigt stor skillnad på hur man tänker som 12-åring jämfört med då man är 18 - och de flesta 18åringar brukar därför inte förälska sig i 12åringar.

Jag VET att det känns tungt att läsa, men både dina föräldrar och jag tänker på ditt eget bästa. Skulle han intressera sig för dig sexuellt så skulle brottsrubriken för det vara "sexuellt utnyttjande av barn", och det är isåfall någonting han skulle leva med i sitt brottsregister, vilket t.ex. skulle göra det omöjligt för honom att få vissa jobb, adoptera barn o.s.v. o.s.v. Eftersom han är vuxen så är det HANS ansvar att tänka efter och förstå att du är för ung. Självklart skulle situationen vara en helt annan om du var 20 och han var 26, men då skulle ni båda vara vuxna - vilket ni inte är nu.

Helt ärligt så tycker jag alltså att du skall ta avstånd från honom eftersom jag misstänker att han utnyttjar dig, och det kan få betydligt värre konsekvenser än bara hans brottsregister. Det är säkert svårt att se eller acceptera då det känns som att han är det bästa som finns och att han tycker om dig. Men om han verkligen gjorde det så skulle han låta dig vara ett barn i några år till och satsa på någon som är laglig.

Många kramar

Tessi

Skriv kommentar
Mollom CAPTCHA
Kommentarer

Jag vet att det inte är lagligt men inget är fel på honom och att vi har inte Non sexuellt förhållande vi har bara ett vanligt förhållande inget mer. Vi är som bästa vänner och mer. Inget sexuellt förhållande.

... (17.08.2017)

Dölj
Mellanblödningar och p piller problem
16.08.2017
Hej! Jag har hoppar över min mens nu två gånger mha p piller. Men nu har jag börjar få mellanblödningar ganska ofta. Så jag googlade vad jag skulle göra och fick fram att jag skulle börja med sockerpillrerna. Så det gjorde jag nu ikväll (och tre dagar till). Är jag endå skyddad mot graviditet? Jag var ju som mitt i kartan. Och när jag har tagit min...
0
Visa hela frågan och svaret
Hej!
Jag har hoppar över min mens nu två gånger mha p piller. Men nu har jag börjar få mellanblödningar ganska ofta. Så jag googlade vad jag skulle göra och fick fram att jag skulle börja med sockerpillrerna. Så det gjorde jag nu ikväll (och tre dagar till).
Är jag endå skyddad mot graviditet? Jag var ju som mitt i kartan.
Och när jag har tagit mina fyra sockerpiller. Ska jag börja dör jag slutade på den jag använder just nu eller börja på en ny?
Tacksam för svar <3 mensapan
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 17.08.2017

Hej.

Mellanblödningar är vanliga om man äter flera kartor efter varandra utan paus, så inget konstigt där. Och enklaste sättet att hantera det är att ta paus/sockerpiller. Eftersom du inte har haft något avbrott i hur du har ätit dina piller så är du ändå skyddad under pausen.

Jag föreslår att du skulle börja på en helt ny karta efter sockerpillren, så är det lättare att komma ihåg när en full cykel har gått och det är dags för nästa paus. Men släng inte den påbörjade kartan utan spara den så att du har några extra piller om det skulle behövas i något skede.

Kram

Tessi

Skriv kommentar
Mollom CAPTCHA
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Kraftig mens
16.08.2017
Hej, Min menscykel har alltid varit 28 dagar men nu senast jag fick mens så fick jag den tre dagar senare och hade först mens i 2 dagar sedan blev det uppehåll i 2 dagar och sedan hade jag lite mens 1 dag och dagen efter så fick jag jätte grym mens. Har haft riklig mens nu i 3 dagar. Men jag har ingen mensvärk. Jag måste byta tampong 1 gång i timm...
0
Visa hela frågan och svaret
Hej,
Min menscykel har alltid varit 28 dagar men nu senast jag fick mens så fick jag den tre dagar senare och hade först mens i 2 dagar sedan blev det uppehåll i 2 dagar och sedan hade jag lite mens 1 dag och dagen efter så fick jag jätte grym mens. Har haft riklig mens nu i 3 dagar. Men jag har ingen mensvärk. Jag måste byta tampong 1 gång i timmen ungefär och har binda i också då det läcker ibland. Det är jättejobbigt och får inte sova ordentligt om nätterna då jag vaknar alla gånger jag håller på att läcka.
Pratade hastigt med min läkare angående detta och han sa att det kunde vara av medicinen men att jag också ska gå till en gynekolog och jag ska ta ett prolaktin blodprov. Men vad kan vara fel? kan det göra mig infertil? Mollan
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 17.08.2017

Hej.

Det är nog väldigt svårt, och ganska onödigt att spekulera i vad det kan bero på att du blöder så kraftigt. Jag tycker precis som din läkare att du skall se till att bli undersökt av en gynekolog och gå på de blodprov som ordinerats. Ibland hittar man ingen orsak till problemet, medan man andra gånger gör det.

Den vanligaste orsaken till ovanligt kraftiga blödningar är att det av en eller annan anledning har blivit nån sorts rubbning i hormonnivåerna. Därför är det också nödvändigt att ta blodprov. En annan anledning kan vara myom eller eller polyper i livmodern. I vissa fall beror blödningen på endometrios, men det känns inte speciellt sannolikt i ditt fall om du inte tidigare har haft kraftiga blödningar. Och precis som du skrev så kan vissa mediciner påverka hormonnivåerna vilket kan resultera i kraftigare blödningar.

Som sagt, en gynekologisk undersökning och eventuellt ett ultraljud där de kan titta på hur det ser ut i dina äggstockar/äggledare/livmoder skulle antagligen vara en god idé.

Jag tror inte att du behöver oroa dig över att det skulle påverka din fertilitet.

Kram

Tessi

Skriv kommentar
Mollom CAPTCHA
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Senast uppdaterad:
10.07.2017

Våga fråga! Senast inkomna frågor

Decibel frågar Svara på frågor

Du kan också dela med dig av dina erfarenheter, åsikter, tankar och råd om olika saker här på Decibel genom att svara på Decibel frågar. Svaren hjälper oss ungdomsinformatörer bland annat att skapa innehållet så att det blir ännu bättre!

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!