vaga fraga banner

Våga fråga!

Våga fråga – Kysy pois är Decibels tvåspråkiga rådgivningstjänst.

Här kan du anonymt ställa en fråga om precis vad som helst som bekymrar dig eller som du undrar över.

Ingen fråga är för liten eller för stor och det finns inga dumma frågor.

Svarar gör de fyra ungdomsinformatörerna eller någon av det 60-tal experter (sakkunniga på olika områden) som är med i Decibels nätverk. Vi strävar efter att svara så snabbt som möjligt, men senast inom 5 arbetsdagar.

Här kan du också läsa frågor som andra unga redan ställt och svaren som de fått.

Kanske någon redan undrat över just precis det du undrar över nu? Då kan du få svaret direkt genom att läsa svaren och kommentarerna på tidigare frågor. Använd sökfunktionen på Frågor och svar-sidan, i arkivet finns redan tusentals besvarade frågor. Där kan du också läsa om olika problem som andra ungdomar haft och då kanske du får nyttig information om livet att lägga bakom örat.

Du kan också kommentera andras frågor och svar

Kanske du känner igen dig i någons fråga, har haft samma problem eller rent av kan svara på frågan? Eller kanske du vill trösta, stöda och låta någon veta att hon/han inte är ensam? Din kommentar registreras direkt, men publiceras inte innan ungdomsinformatörerna hunnit läsa igenom den.

 

Vill du veta mera om hur Våga fråga funkar, så kolla Instruktioner-sidan. Det lönar sig att läsa ingenom instruktionerna åtminstone den första gången man ställer en fråga.

Senaste 5 besvarade frågor

Drömyrkeeeeee
22.03.2018
Hej i framtiden kommer vilja bli polis det är min drömyrke. Kan ni ge mig som olika fakta och sånt om yrket och var man ska gå efter gymnasiet för att bli polis och olika sånadär tester som man behöver klara för att jag är nervös för det senare i livet och om man måste skriva som nån slags uppsats har jag hört och hur är det med språket? Måste ma...
0
Visa hela frågan och svaret
Hej

i framtiden kommer vilja bli polis det är min drömyrke. Kan ni ge mig som olika fakta och sånt om yrket och var man ska gå efter gymnasiet för att bli polis och olika sånadär tester som man behöver klara för att jag är nervös för det senare i livet och om man måste skriva som nån slags uppsats har jag hört och hur är det med språket? Måste man ha flytande finska också? Och om jag t.ex flyttar till USA eller Kanada måste jag som utbilda mig till polis dör också eller? Och måste man vara lång och ha mycket muskler? Jag spelar sport och jag tycker själv att jag är "jätte" snabb och jag har också bra kondition. Poliiisi
Liselott 17 glad3
Ungdomsinformatören Liselott svarar:
Besvarad: 23.03.2018

Hej Poliiisi!

Nu har jag skickat din fråga till konstapel Johanna, så svar är på kommande (hon är på semester till måndag säger hennes automatsvar på e-posten).

Kram, Liselott

Skriv kommentar
Mollom CAPTCHA
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Upp i vikt efter ätstörning
22.03.2018
Hej! Jag lider av ätstörningar och behöver hjälp. Jag åt välfigt lite under en period (december-februari) och gick ner i vikt. Alla kläder sitter finare och jag känner mig nöjd, men tycker nu att det har gått för långt. Jag vill inget annat än att gå upp i vikt (till ca 54 kg) men vet inte hur. Jag tänker hela tiden att jag ska äta mer men sen bli...
0
Visa hela frågan och svaret
Hej!

Jag lider av ätstörningar och behöver hjälp. Jag åt välfigt lite under en period (december-februari) och gick ner i vikt. Alla kläder sitter finare och jag känner mig nöjd, men tycker nu att det har gått för långt. Jag vill inget annat än att gå upp i vikt (till ca 54 kg) men vet inte hur. Jag tänker hela tiden att jag ska äta mer men sen blir det ändå inte av, det går på något sätt inte. Jag kan inte rent fysiskt ens göra det. Mina föräldrar är väldigt arga för att det har blivit som det blivit och en vän hade nu kontaktat dem och sagt att hen inte kände igen mej för att jag var så smal (lite överdrivet, det är ju inte så drastiskt ändå). Mamma berättade inte dethär men jag såg meddelandet som hen dkickat, och jag skäms så mycket.

Jag tror att jag är rädd för att känna mig klumpig igen, som jag alltid förr gjorde. Jag vill med hela mitt hjärta gå upp i vikt men ingenting fastnar. Till morgonnål äter jag ett äpple och en skyr, till lunch väldigt lite husmanskost (beror på om det är god mat eller ej), till mellanmål äter jag 2 bröd med mycket smör och ost plus ett äpple/apelsin, till middag äter jag en vanlig portion husmanskost och tar ofta mer mat och till kvällsmål äter jag igen en skyr och någob frukt.

Idag, när jag i desperat försök har försökt gå upp i vikt ät jag till morgonmål två bröd med mycket smör och ost, en skål yogurt med mysli och ett äpple. Till lunch åt jag lite mer än vanligt men inte så värst mycket. Till mellanmål åt jag en pajbit och 2 bröd och på kvällen åt jag en halv croissant, en kinder chokladstång, 2 kiwin, 2 bröd med ost och 1 skyr.

Det som verkligen gör mig irolig är att jag senast hade mens i december, och jag har ALLTID haft regelbunden mens. Nu vill jag inget annat än att få den tillbaka, men hur ska jag göra? Vad ska jag äta? Jag ör rädd över att ja aldrig kommer få den tilbaka! efter att mensen utevlev har jag konstat sagt till mig själv att jag är en idiot och har ett helt fel tankesätt kring mat, och att jag måste skärpa mig, men det typ går inte? Hur mycket kalorier ska jag äta i en dag för att gå upp?

Hjälp mig, hur ska jag gå upp i vikt och framför allt lära mig äta igen? Skäms så otroligt mycket och tänker aldrig söka gjälp (för då måste ju mina föräldrar få veta det). Jag vet inte vad jag ska ta mej till!

Tacksam för svar! Heart01234
Ira Zetterborg
Sjukskötaren Ira svarar:
Besvarad: 22.03.2018

Hej!

Vännen, en idiot är du inte. Nu är det bara så att det har gått för långt med kontrollerande av ätandet. Ofta kan det kännas förvånansvärt svårt att vända på skutan trots att förnuftet nog vet att man borde göra det.

Jag tycker det är fint att du är medveten om att det har gått för långt och redan har tagit itu med konkreta förändringar. Eftersom jag inte är en näringsterapeut kan jag inte gå in på noggranna detaljer gällande kalorimängder. Det jag råder dig att göra är att fokusera på att se till att du äter 5 gånger om dagen. Frukosten låter bra, men lunchen kräver säkert en medveten förändring i matmängd. Även om skolmaten kanske inte alltid känns som en portion gourmé, kan du påminna dig själv om att det viktigaste är att din kropp nu får tillräckligt med energi. Mellanmålet är viktigt och en chokladstång kan du bra ta som efterrätt och liten hjälp därefter. Ordentlig middag och mättande kvällsmat avslutar dagen på ett bra sätt.

Jag förstår att du inte vill tala om detta med dina föräldrar, det upplever många kännas nästan omöjligt. Men det är mycket viktigt att du gör det snart ifall det känns som att det är en för stor utmaning för dig. Med "snart" syftar jag på veckor. Orsaken är att ju snabbare man får hjälp då det behövs, desto snabbare kan man ändra på situationen. Dina föräldrar vill säkert ditt bästa och jag tror också att de gärna vill veta om deras barn inte mår bra.

Lycka till och sköt om dig! Bli inte ensam.

<3: Ira

Skriv kommentar
Mollom CAPTCHA
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Onanering
21.03.2018
Hej! Jag är jättesugen på att ha sex&så, men har ingen "pojkvän" och känner mug lite för ung ännu, så jag brukar onanera ganska mycket. Men jag tycker det är tråkigt att onanera på samma sätt hela tiden. Brukar köra på det vanligaste, att "pulla" mig själv, alltså föra 2 eller 3 fingrar opp och ner eller föra runt fingrarna på klitoris, och ibland...
0
Visa hela frågan och svaret
Hej! Jag är jättesugen på att ha sex&så, men har ingen "pojkvän" och känner mug lite för ung ännu, så jag brukar onanera ganska mycket. Men jag tycker det är tråkigt att onanera på samma sätt hela tiden. Brukar köra på det vanligaste, att "pulla" mig själv, alltså föra 2 eller 3 fingrar opp och ner eller föra runt fingrarna på klitoris, och ibland köra ett finger in i slidan, men tror det finns mycket annat skönt!

Undrar om ni kan ge några tips på onanering utan "sexleksaker", eller med saker man har hemma. Brukar tycka om att köra med fingrarna, men skulle vara kul och testa på något annat!

Tack för svaret!
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 23.03.2018

Hej.

Egentligen är det bara din egen fantasi som sätter gränser för vad du kan använda som du hittar hemma. Huvudsaken är att föremålet är helt och sent och att du inte kan göra dig illa på det eller att det inte kan lossna färg/delar/ kemikalier från det. Det bästa är då att trä en kondom på det så det för det mesta helt safe.

En klassiker är ju duschen. Med den kan du vaiera strålen så att vattentrycket är perfekt. Du kan tillverka en dildo av nästan vad som helst och trä en kondom på det. Men om du vill testa någonting lite mer avancerat - som en light version av en vibrator (som inte är lika effektiv och absolut inte lika hållbar som en riktig) så kan du testa att göra en morots-vibrator. Detta lärde jag mig av Regnbågsankan. Och om du gillar det så föreslår jag att du försöker få tag på en riktig vibrator.

Till en morots-vibrator behöver du följande:

1. Eltandborste

2. Morot

3. kondom

Ta bort tandborsten från eltandborsten. Välj en morot i lämplig storlek och skär av den så att ena änden är jämn. Stick in den lilla piggen på eltandborsten i den jämna änden av moroten så att de sitter ihop. Trä kondomen på morotsvibratorn.

Som sagt, den är inte så hållbar - så du kan inte trycka den lika hårt mot klitoris som du skulle kunna göra med en "riktig" vibrator, men den ger en uppfattning om hur det känns. Och som variation till bara fingrar så funkar det antagligen helt okej. Om du lägger in morotsvibratorn i slidan så håll tag om skaftet och kondomen så att den inte går av. Det finns ju ingen risk för att moroten skulle tappas bort inne i slidan men det kan ju ändå vara en moodkill om den plötsligt går av. Kondomen skall du använda dels för att man antagligen inte får moroten helt ren, och för att det inte skall lossna delar - så är det ju en liten garanti för att hela paketet hålls ihop bättre också. Och fördelen med en eltandborste är att det går att ladda den då batteriet tar slut (vilket iofs också går med många vibratorer, men ändå.)

 

Ett annat tips som sägs likna känslan att bli slickad är att ta en tom och omsorgsfullt rengjord roll-on deodorantflaska som du fyller med vatten. Att sedan rulla denna fram och tillbaka över klitoris och blygdläppar sägs kännas ungefär som oralsex. Jag har ingen aning om huruvida det stämmer eller inte, och det går ju knappast att jämföra exakt - eftersom det garanterat inte är lika spännande eller laddat som att bli slickad. Men kanske värt ett försök :)

Så hoppas att du fick några nya idéer. Det är i vilket fall som helst bra att våga experimentera lite, och det värsta som kan hända är nog att man märker att det inte gav en så mycket - och då vet man ju det.

Kram!

Tessi

Skriv kommentar
Mollom CAPTCHA
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Vad beror detta på?
21.03.2018
Kolla hemliga boxen!
0
Visa hela frågan och svaret
Kolla hemliga boxen! Hm
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 23.03.2018

Hej.

Grattis till er för att ni hittat nya och spännande saker att syssla med :)

Jag tror inte alls att du behöver vara orolig, och det låter helt normalt. Precis som du säkert har hört så har tjejer någonting som kallas för "skidkrans" i underlivet (det som förr kallades för mödomshinna). Det är alltså inget "lock" utan mer så att slemhinnan kan vara lite rynkig och veckad innanför slidmynningen. Då man för upp någonting i slidan så händer det lätt att vecken "stramas ut" och ibland kan de då brista lite och börja blöda. Det är oftast inte någon störtblödning utan handlar mer om några droppar - några teskedar blod. Ibland märks det bara som lite blod på toapappret efteråt. Ibland kan man också blöda lite om en vass nagel rispar till huden inuti slidan. Speciellt då man är upphetsad så finns det ju väldigt mycket blod i vävnaderna där och då kan även pyttesmå sår blöda.

Så ingen av er gjorde någonting fel, och om det kändes skönt så behöver ni inte ändra på någonting alls utan det är bara att fortsätta.

Bra att du frågade, så du slipper oroa dig <3

Kram

Tessi

Skriv kommentar
Mollom CAPTCHA
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Gluten- och laktosintelorans
21.03.2018
Hej! Jag undrar om jag kan ha gluten- och eller laktosintolerans. Jag undrar hur jag skall gå tillväga för att få reda på det. Är det bara att ringa till sin hälsocentral och säga att man vill att de testar en för det/skriver remiss? Hur går sådana undersökningar till och hur säkra är testresultaten? Tack.
0
Visa hela frågan och svaret
Hej! Jag undrar om jag kan ha gluten- och eller laktosintolerans. Jag undrar hur jag skall gå tillväga för att få reda på det. Är det bara att ringa till sin hälsocentral och säga att man vill att de testar en för det/skriver remiss? Hur går sådana undersökningar till och hur säkra är testresultaten?
Tack.
tessi2016
Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi svarar:
Besvarad: 23.03.2018

Hej.

Ett sätt att ta reda på om man har gluten - och/eller laktosintolerans är ju att lämna bort det helt några veckor och se om det gör någon skillnad. Idag finns det väldigt mycket både laktos- och glutenfria produkter att välja mellan så man behöver inte känna att man går miste om någonting fast man inte kan äta det.

Ett annat sätt är precis som du skriver att testa det genom lab.prover. Det kan då handla om blodprover och/eller om belastningsprover. Man testar ofta laktosintolerans genom att göra en laktosbelastning. Det innebär att det tas ett blodprov, sedan skall man dricka en lösning som innehåller laktos och sedan tas det nya blodprover med en viss tidsintervall. Då kan man se hur kroppen reagerar på ämnena som man testas för.

Tyvärr är inte proverna helt säkra. Om jag tar mig själv som exempel så vet jag att jag reagerar på både laktos och gluten, medan mina prover inte visar att jag skulle ha någon egentlig intolerans mot dem. Jag märker direkt att jag mår dåligt av mjölkprodukter som innehåller laktos - medan jag kan äta laktosfria produkter utan problem. Jag väljer därför att äta både laktos- och glutenfritt eftersom jag då mår betydligt bättre, även om jag alltså inte har någon diagnos på det.

I vissa skolor t.ex. så krävs det läkarintyg för att man skall få glutenfri och laktosfri kost, och då brukar testerna tas. Men läkarna brukar nog skriva intyg även om testerna inte skulle visa någonting eftersom man oftast vet om det själv att man inte tål det. Det gynnar ju inte nån att man äter mat som man inte tål.

Om man lämnar bort laktos och gluten ur sin kost så kan det ta ett tag innan man märker resultat av det. Ibland kan tarmen vara väldigt irriterad om man har haft krånglig mage under en lång tid, och då kan det dröja lite innan det har reparerat sig. Så det lönar sig att ha tålamod, och att skriva en matdagbok, så är det kanske lättare att se sambandet. I matdagboken kan man skriva upp vad man äter, vilka tider och hur man mår. T.ex. om man har väldigt hård eller lös avföring eller om man har gasbesvär. Om man först skriver matdagbok i en vecka med "vanlig mat", och sedan lämnar bort laktos och gluten under t.ex. fyra veckor så brukar man kunna se samband, t.ex. att man efter fyra veckor (laktos och glutenfri) har mindre problem än man hade under den första veckan - då man ännu åt vanlig kost.

Så nu väljer du helt själv om du först vill testa på egen hand, eller om du kontaktar en läkare/din skolhälsovårdare för att få remisser till prover.

Lycka till och hoppas att dina problem lättar <3

Kram

Tessi

Skriv kommentar
Mollom CAPTCHA
Kommentarer

Ingen har kommenterat denna sida ännu.

Dölj
Senast uppdaterad:
05.03.2018

Våga fråga! Senast inkomna frågor

Decibel frågar Svara på frågor

Du kan också dela med dig av dina erfarenheter, åsikter, tankar och råd om olika saker här på Decibel genom att svara på Decibel frågar. Svaren hjälper oss ungdomsinformatörer bland annat att skapa innehållet så att det blir ännu bättre!

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2007-2013 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!