Instruktioner

Syftet med Våga fråga är att hjälpa er ungdomar genom att svara på era frågor med fakta, råd, olika synvinklar, erfarenheter och tröst.

 

OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustrin ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information. Den 18.10.2013 förnyades även hela portalen Decibel.fi och alla tidigare frågor flyttades innan dess över till ett nytt webbhanteringsprogram. Därför kan det se ut som om att exempelvis frågor från 2011 besvarats först i augusti 2013, fastän de besvarats i medeltal bara några dagar efter att de ställdes.

Bor du Sverige? Läs då mera här!

Den här sidan innehåller instruktioner om följande saker:

Så här ställer du en fråga: 

Gå till Ställ en fråga-sidan.

 1. Välj först vilken kategori du tycker att din fråga hör under. Exempel: Om du har bruna flytningar passar din fråga bäst under Kroppen -> Mensen, om du är olyckligt kär hör den under Kärlek&sex -> Förälskad och om du undrar var man kan studera till klasslärare klickar du i Studier -> Drömyrket. Din fråga och svaret på den kommer du sedan att kunna hitta under den kategori du klickat i.
 2. Välj hemkommun, alltså klicka i den kommun du bor i. Det här vill vi veta både för statistikens skull och för att bättre kunna svara på din fråga. Men din hemkommun SYNS INTE på sajten på nätet och vi håller den hemlig! De 11 medlemskommunerna (de kommuner som betalar för Decibel) syns först. Klickar du på Annan kommun, kommer ytterligare en lista fram där du kan välja din hemkommun eller ditt land. Alla frågor besvaras oavsett varifrån de kommer.
 3. Välj din ålder. Vi kan lättare svara på din fråga så att du förstår och får mesta möjliga ut ur svaret om vi vet ungefär hur gammal du är. Decibel är främst till för 13-25-åringar. Din ålder SYNS INTE på sajten, men vi behöver veta även den för statistikens skull.
 4. Välj kön, alltså är du pojke eller flicka. Det hjälper oss också att svara på din fråga. Om du inte tycker att alternativen ”tjej” och ”kille” passar in på just dig, så klicka i vilket som och skriv sedan i din fråga vad du själv uppfattar dig som. Ditt kön SYNS INTE på sajten!
 5. Ge din fråga en rubrik. Rubriken får gärna kort beskriva vad frågan handlar om, så förstår vi genast vad det är frågan om. Genom rubriken hittar du också lätt din fråga igen när du vill läsa svaret på den. Frågor som inte har någon riktig rubrik kan vi ge en rubrik inom parentes.
 6. Skriv in din signatur. En signatur är ungefär som ett nickname eller ett användarnamn och du bestämmer själv vad du vill kalla dig. En signatur kan vara ditt förnamn eller smeknamn, ett beskrivande ord som ”Orolig” eller något annat som kännetecknar dig. Men huvudsaken är att du känner igen din egen signatur, för du kan leta efter frågor du ställt genom att använda din signatur som sökord. Undvik därför att kalla dig ”Anonym” eller ”14-årig tjej”, för vi kan ha tiotals sådana signaturer på Våga fråga. Undvik också att använda en sådan signatur som dina kompisar eller andra kan känna igen dig på, som till exempel ditt efternamn eller ett väldigt speciellt smeknamn. Om du ställer fler frågor eller kommenterar andras frågor och svar får du gärna använda samma signatur hela tiden, så kanske vi börjar känna igen dig som en flitig Decibel-användare, vilket är bra.
 7. Skriv din fråga. Tänk på följande saker:
  • Skriv precis så som du känner för att skriva. Det får vara hur långt som helst - ju fler detaljer i berättelsen, desto bättre kan vi svara. Du behöver inte fundera på rättstavning, meningsbyggnad eller annat grammatikaliskt och du kan gärna skriva på dialekt eller talspråk om det känns bäst för dig.
  • Var anonym. Undvik att skriva in hela ditt namn, kontaktuppgifter – överlag sådana saker som gör att dina kompisar eller andra i kommunen direkt förstår att det är just du som skriver. Vi gör också allt vi kan för att du ska få vara anonym, så när vi läst din fråga kan vi ta bort ännu flera detaljer om vi tycker att det behövs för att ingen ska kunna känna igen dig.
  • Om det är många personer inblandade i din historia, så använd tex Kompis A eller Kille X, så hänger vi bättre med i svängarna. Använd inte exempelvis kompisars riktiga namn och skriv inte något som kan vara kränkande mot någon annan.
  • Om du ställt frågor eller kommenterat andras frågor förr, så klicka i den rutan under din fråga. Det här är mest för statistikens skull, men vi börjar kanske också känna igen de som frågat ofta eller om en viss sak och då kan vi hjälpa er i svaren ännu bättre.

8.Skriv eventuellt i "hemliga rutan". Om du har något du vill tillägga så att ungdomsinformatörerna/experterna ska förstå bättre, så kan du göra det i hemliga rutan. Innehållet i den syns INTE på nätet. Meningen är inte att du ska skriva hela din fråga i den rutan, och kom ihåg att vi kanske inte kan svara på allt du skrivit i den utan att avslöja vad du skrivit.

9. Klicka på SKICKA!

Nu syns din fråga under rätt kategori på Våga fråga, och också i listningen av de senaste frågorna som kommit in. Under din fråga står ett standardsvar, ett svar som alla nya frågor automatiskt får innan vi hunnit besvara din fråga.

 

Svaret på din fråga:

Du kan kolla om du har fått svar på din fråga genom att leta upp den i listan på frågor. Snabbast går det om du går på Frågor och svar-sidan och skriver in din signatur som sökord eller söker på den kategori du valde och anger tiden till exempelvis den senaste veckan. Då borde du genast se din fråga i listningen.

Vi svarar så fort vi kan, men försöker att alltid besvara frågor inom fem arbetsdagar.

I sällsynta fall dröjer det längre, oftast eftersom experterna är med frivilligt på sidan av sina ordinarie arbeten och kanske har svårt just den dagen eller veckan att hinna svara snabbt. En del frågor förtjänar svar av professionella sakkunniga, till exempel  läkare, jurister, poliser eller psykologer, för att kunna garantera svarens riktighet. Se vilka experter som kanske kan svara på just din fråga på Decibels experter-sidan. På sådana frågor som i stort sett är likadana som tidigare ställda frågor och som en expert redan svarat på, så återberättar en ungdomsinformatörer vad experten svarade. En hel del fakta om många olika ämnen finns även på Decibel under Information. Under helger och röda dagar besvaras inga frågor, men nog under vardagar under exempelvis sommar- och jullovet.

Större delen av frågorna besvaras av någon av de tre deltidsanställda ungdomsinformatörerna, oftast minst två tillsammans, eller av vår egen hälsovårdare-sexualrådgivare som arbetar 2 dagar i veckan på Decibel. Vi svarar tillsammans för att kunna ge så breda synvinklar, många erfarenheter och bra förklaringar som möjligt. Frågorna besvaras oftast i den ordning de har kommit in till portalen, men riktigt akuta frågor besvaras så snabbt som möjligt och ges företräde i ”kön”.

Våra principer är att varje fråga – och varje ungdom - förtjänar ett personligt svar och därför undviker vi att kopiera texter/gamla svar eller länka vidare till andra webbsidor än de inom den egna portalen. Om ungdomsinformatören använt en källa för att få fram den efterfrågade informationen, så länkar hon/han till den eller nämner den, så att du ska kunna få mera information därifrån.

Kommentarer:

Du kan kommentera en annan persons fråga eller svar. Du kan också ställa följdfrågor som en kommentar på en fråga du själv ställt och fått svar på.

Det har länge varit populärt på Decibel att unga har velat svara på varandras frågor, eftersom de känt igen sina problem i andras frågor, har vetat svaret på det som frågas eller bara velat dela med sig av tröst, råd och erfarenheter. Nu kan du göra det genom att kommentera en fråga&svar.

När du kommenterar så följer du samma principer som när du ställer en fråga. Se här ovanför under rubriken Så här ställer du en fråga.

MEN! Din kommentar kommer INTE att synas direkt på sajten,

eftersom ungdomsinformatörerna måste läsa igenom den först innan den kan publiceras. Det här gör vi för att inte någon ska kunna skriva några kränkande, brottsliga eller helt enkelt bara sårande kommentarer till någon annan. När en ungdomsinformatör har läst igenom kommentaren och publicerat, så syns den längst ner under den fråga du kommenterat.

 

Läs andras frågor och svar.

På Våga fråga finns tusentals frågor och svar från förr. De allra flesta handlar om vanliga tonårsproblem och funderingar man har under olika skeden av ungdomen. Därför kan du lära dig en hel del genom att läsa om problem som andra haft och lösningarna vi föreslagit på dem. Kanske kan du själv undvika att få just de bekymren, eller vet redan hur du ska göra ifall du eller någon kompis får just de problemen. Genom att surfa runt på Decibel och läsa sådant som fångar ditt intresse kan du lära dig mycket om livet och få många tips och fakta att lägga bakom örat. Detsamma gäller Information-delen av portalen.

”Fråga på Decibel!” har blivit ett vanligt uttryck i Österbotten, men du kan också kolla Decibel om svaret på det du undrar redan finns där, alltså ”Kolla Decibel”. Det är alltså ganska troligt att någon redan haft samma problem som du har, så innan du ställer din fråga kan du göra en sökning. Gå då till Frågor och svar-sidan.

Passar gamla frågor och svar inte riktigt in på ditt eget problem, så ställ din egen fråga!
Text:
Ungdomsinformatörerna på Decibel.fi
Faktagranskning:
Webbyrån Creamarketing
Översättning:
Lena Niininen (till finska)
Källor:

Webbyrån Creamarketing

Senast uppdaterad:
31.07.2018

Deltagande kommuner:

Jakobstad
Kaskö
Korsholm
Korsnäs
Kristinestad
Kronoby
Malax
Nykarleby
Närpes
Pedersöre
Vörå

 

Kontaktuppgifter

decibel[at]korsholm.fi +35844 7277 911

Sepis ungdomsinfocenter Bölesundsvägen 10 B 65610 Korsholm Finland Fakturering: Decibel, inköp 333, Centrumvägen 4, 656610 Korsholm Finland

Vad är Decibel?

Decibel.fi är Österbottens egen tvåspråkiga ungdomswebbportal
med information, rådgivning och möjlighet att påverka.

ungdomsinformations och radgivningstjanst vaaka mustavalko 3

Samarbetspartners

Undervisnings- och Kulturministeriet
Koordinaatti
Projektet Regional koordinering av ungdomsinformation och -rådgivningstjänster i Österbotten, Mellersta Österbotten och Syd-Österbotten
© Decibel.fi 2018 | Decibel.fi innehar upphovsrätten till denna sida | Om du önskar kopiera, vänligen källhänvisa och meddela oss!