P-spruta

P-spruta

Vad?

P-sprutan är ett hormonellt preventivmedel som tas med spruta var tredje månad. Sprutan ges vid preventivrådgivningen eller vid en privat läkarmottagning i muskeln, oftast i skinkan eller armen. Hormonet i p-sprutan är syntetiskt gulkroppshormon, som motsvarar det naturliga gulkroppshormonet som äggstockarna producerar.

P-sprutan används inte i Finland, den är vanlig främst i utvecklingsländer.

P-sprutan har ett högt skydd mot graviditeter – t.o.m. 99%. Skyddet baserar sig på att gulkroppshormonet förhindrar ägglossningen och gör sekretet i livmoderhalsen segt så att det blir svårgenomträngligt för spermierna. Hormondosen i p-sprutan är hög, men efter injektionen frigörs hormonet in i kroppen långsamt under tre månader. P-sprutan ges första gången inom fem dagar efter att mensen börjat, så att skyddet mot graviditet skulle vara högt redan under den första menscykeln. Om sprutan ges efter mensen fem första dagar, bör man använda extra skydd (tex kondom) under den första menscykeln. P-sprutan är ett säkert preventivmedel också för kvinnor som just fött barn och kvinnor som ammar.

Att tänka på

Fördelar med p-sprutan är att den behövs förnyas bara med 3 månaders mellanrum. Sprutan passar också sådana tjejer som inte tål östrogen. P-sprutan har också konstaterats minska utomkvedshavandeskap och godartade äggstockstumörer.

Ofta minskar p-sprutan mängden på mensblödningen, men tjejerna kan reagera på olika sätt på sprutan. För vissa kan den orsaka att mensen kommer oftare och håller på längre, medan för andra kan blödningen minska och för en del kan mensen upphöra helt. Mensblödningarna kan också bli oregelbundna och oförutsägbara.

Liksom med andra hormonella preventivmedel, finns det möjliga biverkningar också med p-sprutan. Vanliga är tex huvudvärk, humörsvängningar, viktökning, oförutsägbara blödningar och minskad sexlust. Man kan inte heller ”stoppa” de här biverkningarna – de kommer att ta åtminstone 3 månader, eftersom hormondosen i en spruta räcker så länge.

Andra nackdelar med p-sprutan är att ägglossningen kommer igång långsamt efter att man använt p-spruta. I medeltal dröjer det 10 månader (kan variera mellan 4-31 månader) innan mensen och ägglossningen kommer igång ordentligt. P-sprutans hormondos är hög jämfört med andra preventivmedel och därför rekommenderas den bara i undantagsfall åt unga tjejer. En hög dos av gulkroppshormon tros orsaka en förhöjd risk för osteoporos i framtiden. P-sprutan skyddar inte mot könssjukdomar.