Så här använder du p-piller

Så här använder du p-piller

När du får ett recept till apoteket för dina p-piller så brukar det gälla nästan ett års p-piller – du behöver alltså förnya receptet ungefär en gång i året. P-pillren kommer i förpackningar om 3, 6 eller 12 gånger 28 dagar, med en ”karta” (litet platt pillerark) för varje månad. En karta räcker alltså 28 dagar, alltså för en menstruationscykel. Vissa sorter har bara 21 piller i kartan, vilket innebär att du äter p-piller i tre veckor, men under de sju följande dagarna inte äter några p-piller. Under de dagarna får du en typ av mens, som kallas p-piller-mens eller bortfallsblödning (du har ju ingen ägglossning så egentligen är det inte en ”riktig” mens). Den 29:e dagen börjar du på nästa karta, äter tre veckor, håller upp en vecka osv.

Vissa sorters p-piller har istället 28 piller, men då är några av dem, oftast 2-4 av dem, sockerpiller. De kartorna är gjorda för att man inte så lätt ska glömma att ta dagens piller utan ta det på rutin varje dag. Vilken sorts karta man har beror på vilket sorts p-piller man använder.

Man ska ta en tablett vid ungefär samma tid varje dag. Vissa tycker att det är lättast att komma ihåg dagens piller om man tar det i samband med att man går på toaletten för första gången på morgonen, andra i samband med tandborstningen på morgonen, medan vissa igen föredrar att ta pillret i samband med lunchen eller före de går och lägger sig på kvällen. Huvudsaken är att du tar dagens piller någorlunda vid samma tid varje dag. Man ska dock ta pillret inom 12 timmar från den tidpunkt när man vanligtvis brukar ta dagens piller, annars är inte skyddet längre säkert.

Obs! Har du glömt ett piller eller tagit det med mer än 12 timmars skillnad, så att det är mer än 36 timmar sedan du tog det förra pillret, bör du använda kondom när du har sex en vecka efteråt (enligt vissa sorter till och med fram till nästa mens).

Mera information om vad du bör göra ifall du glömt ett piller, tagit det för sent eller vet att det inte hunnit tas upp av kroppen (tex om du spytt eller haft diarré inom 4 timmar efter att du tog dagens piller) finns i bipacksedeln som följer med p-pillerkartorna. För det mesta heter det att om man spytt inom fyra timmar efter att man tagit sitt p-piller eller om man har väldigt lös mage är det inte säkert att kroppen hinner ta upp hormonerna. Då ska man ta ett nytt piller så att man fortfarande är skyddad mot graviditet och så att inte hormonbalansen i kroppen rubbas. Det nya pillret ska man ta från en annan karta så att det inte fattas på den man använder för tillfället. Den kartan kan man ha som reserv om man behöver ta ett extra någon mer gång.