Varifrån får man en hormonspiral?

Varifrån får man en hormonspiral?

När man överväger att börja använda en hormonspiral går man till preventivrådgivningen/familjeplaneringen. Idag kan alltså både de tjejer som fött barn och de som inte fött barn få hormonspiral, eftersom en ny mindre sort finns på marknaden.

Om du har fött barn, så erbjuds du preventivrådgivning efteråt och i vissa kommuner får man då den första hormonspiralen gratis (i andra istället kopparspiralen men i en del kommuner erbjuds inget gratis preventivmedel).

Först får man prata med en hälsovårdare/barnmorska som förklarar hur hormonspiralen fungerar och diskuterar igenom alternativen med dig. Oftast tas papa-prov samtidigt för att kontrollera eventuella cellförändringar. Av hälsovårdaren/barnmorskan får du recept på spiralen och en tid till läkaren. Hormonspiralen sätts in under mensen. Det här är både för att veta att du inte redan är gravid och för att livmodermunnen är en smula öppen under mensen för att blodet ska kunna rinna ut ur livmodern.

En hormonspiral för tre eller fem år kostar ungefär 160 euro – men jämför man det med kostnaderna för exempelvis p-piller är det mycket förmånligt. Och tryggare, eftersom man inte kan glömma bort hormonspiralen. Efter den utsatta tiden (tre eller fem år beroende på sort) måste man gå till barnmorskan/hälsovårdaren igen för en ny undersökning och nytt recept på en ny spiral ifall man vill fortsätta använda den preventivmetoden. En läkare måste ta ut den gamla och sätta in den nya. Den kommunala preventivrådgivningen och läkarbesöket i sig är gratis.