Bröst

Bröst

Sidan i korthet: Det finns inte ett endaste bröst här i världen som ser exakt likadana ut. Tjejers bröst finns inte heller enbart till för att de ska kunna amma barn en vacker dag. I så fall skulle de ju inte vara fyllda av känselnerver och väcka sexuell upphetsning när man rör vid dem på ”rätt” sätt för just den tjejen.
Visste ni att det inte finns ett endaste bröst i världen som ser exakt likadant ut som ett annat bröst? Inte ens på samma tjej finns det två exakt identiska bröst! Precis som vi ser olika ut i ansiktet, så är varendaste bröst unikt – och precis varendaste ett är perfekt och vackert på sitt eget sätt.

Det pratas mycket om bröst, i såväl media som i skolkorridorer. Bröst figurerar i allt från tvättmedelsreklamer till skällsord och det diskuteras hetsigt om både bröstimplantat och ammande på offentlig plats. Speciellt i tonåren är bröst naturligtvis extra intressanta, både för killar och tjejer, men brösten fortsätter att spela en stor roll under hela livet, även när vi inte tänker på dem. Fråga bara kvinnan som förlorade sitt ena bröst till cancern. Brösten är ett av de allra viktigaste kvinnliga attributen, en symbol för kvinnligheten och det feminina i västvärlden. Därför är de så mycket viktigare i vår kultur än vi kanske tänker på.

Tjejers bröst finns inte heller enbart till för att de ska kunna amma barn en vacker dag. I så fall skulle de ju inte vara fyllda av känselnerver och väcka sexuell upphetsning när man rör vid dem på ”rätt” sätt för just den tjejen. Brösten är väldigt sexuella, både som kroppsdel och som symbol för sexualiteten, men de spelar också en stor roll för utseendet – framförallt för tjejernas uppfattning om det egna utseendet. Det är exempelvis väldigt vanligt att ha komplex för sina bröst.

Det är också därför som vi får så väldigt många frågor om bröst hit till Decibels Våga fråga. Och för att brösten är något väldigt intimt och personligt, något som man inte vågar fråga vem som helst om. Vilket lätt gör att man oroar sig eller skäms helt i onödan och att myter och osanningar om bröst lever vidare.

I menyn (till höger på större skärmar, ovanför på mindre) kan ni se vilka sidor det finns om just Bröst här på Decibel.

Har du frågor om kroppen, puberteten, mensen, preventivmedel, brösten - ja det mesta inom hälsa och sexualhälsa? Fråga då anonymt av vår egen hälsovådare-sexualrådgivare eller av våra sjukskötare, barnmorskor och manliga sexualfostrare via Våga fråga!