Bröstens utseende och form

21.09.2018

Egentligen förändras brösten under hela kvinnans liv, bland annat när hon går ner eller upp i vikt, är gravid eller ammar eller åldras.
Ett av de första tecknen på att en flicka kommer in i puberteten och påbörjar utvecklingen mot kvinna är att brösten börjar växa. Som med allt annat gällande puberteten, så utvecklas tjejer i olika takt, så hos vissa kan brösten börja växa redan när de är 8 år, hos andra först vid 13 – men överlag kan brösten växa ända tills man är i 20-årsåldern. Utvecklingen brukar dock börja ungefär två år innan mensen kommer igång.

Först kanske det känns som om man skulle ha hårda små knölar under bröstvårtorna. Det är körtlarna inuti brösten som börjar utvecklas, de som sedan ska kunna producera mjölk. Det är de kvinnliga könshormonerna (östrogen, prolaktin och progesteron) som sätter igång den utvecklingen och som bestämmer var kroppsfettet placerar sig – vilket påverkar både storleken och utseendet på brösten. Det är vanligt att det kan spänna, ömma eller till och med klia i brösten medan de växer. Det är också vanligt att känna underliga knölar och bulor under huden inuti brösten, men det är inget farligt, det är bara körtlarna och/eller fett- och bindvävnanden som växer och utvecklas i olika snabb takt. De här knölarna eller bulorna brukar försvinna på ett par månader. Bröstcancer hos unga tjejer under puberteten är väldigt sällsynt.

Under bröstens utveckling är det vanligt att bröstvårtan och vårtgården står ut från resten av bröstet lite som en strut – men också att bröstvårtorna är indragna eller platta under en period. Brösten kan växa mycket på en relativt kort tid, så då är en bra, stödande BH viktig.

Det är omöjligt att förutspå hur stora bröst en tjej kommer att få eller hur hennes bröst kommer att se ut när de utvecklats färdigt.

Generna dikterar en del av utseendet, så det är relativt vanligt att döttrars bröst påminner om moderns bröst. Men observera här att bröstens utseende påverkas av både graviditet, amning och åren som går, så mammas bröst ser inte likadana ut idag som de gjorde när hon själv var tonåring. Eftersom det är könshormonerna som styr bröstens utveckling finns det inget man kan göra för att påskynda deras tillväxt eller få dem att växa sig större än vad generna programmerat dem till att göra.
Bröstens storlek påverkas också mycket av hur mycket underhudsfett man har överlag, Går man upp i vikt så ökar även bröstens omfång, vilket kan märkas på att man behöver större kupa på BH:n, inte bara större omkrets. Det som kan påverka bröstens naturliga utveckling är bland annat ätstörningar, hårdträning av någon sport samt vissa sjukdomar som påverkar könshormonerna. Att svälta sig själv påverkar hela kroppen, oavsett om det handlar om att banta eller använda för mycket energi dagligen. Under puberteten behövs mer energi för att klara av tillväxten än när man är fullväxt.

Plastikkirurgin omsätter miljarder varje år tack vare att tjejer har komplex för sina bröst och önskar att de såg annorlunda ut. Om brösten är väldigt stora och tunga så att det t.ex. leder till problem med rygg och axlar, eller om brösten har väldigt olika storlek så kan man konsultera en läkare och i vissa fall få en betalningsförbindelse till kirurgi. Köerna är dock långa till dessa operationer så det är sällan frågan om en snabb eller enkel lösning.

Text: Hälsovårdare och sexualrådgivare Tessi Backas

Översättning: Päivi Elina Alasjärvi (till finska)

Tillbaka