Själ och sinne

Under den här huvudrubriken samlar vi allt som den andra delen av oss som människor, våra inre liv.

Det som rör motsatsen till Kropp alltså: bland annat psykisk hälsa och ohälsa, känslor, humör, tankar, personliga egenskaper och störningar, olika sinnestillstånd, självkänsla och självförtroende, psyke och mycket mer. Men vad ska man kalla det med ett ord? Det finska ordet Mieli omfattar allt det här, men vi har ingen motsvarighet på finlandssvenska. Så Själ och sinne får duga, även om det går att argumentera i evighet om vad just de två orden egentligen innefattar.

Själ och sinne

 

Oavsett om du mår psykiskt dåligt, om du bara vill förbättra ditt välmående eller om du vill samla på dig kunskap du kanske behöver en vacker dag, så är de här sidorna riktade till dig som ungdom mitt i uppväxten. Här förklarar vi bland annat vad ord som bipolär egentligen betyder, hur sorg kan fungera och vad du själv kan göra för att få en starkare självkänsla.

Men minns att fråga om det är något du undrar över eller om du har bekymmer med känslor, tankar eller livet i stort. Vi har en hel hög kuratorer, psykologer, utvecklingspsykologer, psykoterapeuter, psykiatriska sjukskötare, familjeterapeuter, KBT-terapeuter, samtalsterapeuter, rehabiliteringshandledare och socionomer. De har erfarenhet och utbildning i allt från ungdomspsykiatri och dramaterapi till barnskydd och missbrukarvård. Och de svarar väldigt gärna på allt, stort som smått. Genom att skriva in till Decibel kan du även anonymt och i lugn och ro ta det första steget mot att be om hjälp. Är det akut finns det kontaktuppgifter till allt från kristelefoner till kommunens psykolog på Hjälp!-delen av Decibel.